
Door de plannen om belasting te heffen op niet-uitgekeerde winsten, dreigen familiebedrijven niet te kunnen innoveren en raken ze financiële slagkracht kwijt. Juist in coronatijd zijn deze voornemens, die het ministerie eerder dit jaar formuleerde in de bouwstenennotitie, opvallend te noemen, zo concluderen onderzoekers.
Omdat het totale vermogen van aanmerkelijk-belanghouders in hun Nederlandse bv’s groot is en dat belastingontwijking in de hand werkt, wil het Ministerie van Financiën bedrijven gaan belasten op niet-uitgekeerde winsten. Familiebedrijven gebruiken die om in het eigen bedrijf te investeren en vrezen voor hun financiële slagkracht of zelfs het voortbestaan van de onderneming met deze heffing.
Ondermijning crisisbestendigheid
Volgens onderzoek van Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven aan Nyenrode Business Universiteit, ondermijnt de bouwstenennotitie van staatssecretaris Vijlbrief de crisisbestendigheid van Nederlandse familiebedrijven. In de notitie stelt Vijlbrief voor om voortaan belasting te heffen op niet-uitgekeerde winsten. Hij doet daarnaast ook een aantal voorstellen tot het versoberen van de bedrijfsopvolgingsregeling.
Door dividend niet uit te keren, kunnen familiebedrijven investeren in zichzelf. Hierdoor hebben deze bedrijven meer financiële slagkracht om te ondernemen en blijven arbeidsplaatsen behouden. Flören voerde samen met RSMConsultancy onderzoek uit en daaruit blijkt dat 88 procent van de familiebedrijven vreest dat de voorstellen uit de bouwstenennotitie zullen leiden tot minder bedrijfsinvesteringen. Ruim 58 procent van de familiebedrijven verwacht dat het voortbestaan van hun onderneming in gevaar komt door de plannen om jaarlijks een belastingheffing in te voeren over niet uitgekeerde winsten.
Werkgelegenheid juist vanwege buffers
Vijlbrief in mei: ‘Het totale vermogen van deze aanmerkelijk-belanghouders bedraagt 400 miljard euro; een verdubbeling van wat tot nog toe uit de statistieken bleek. De mogelijkheid tot belastinguitstel en andere fiscale voordelen in box 2 werkt belastingontwijking in de hand.’ Onderzoekers prof.dr. Roberto Flören en dr. Marta Berent-Braun (Nyenrode Business Universiteit) en mr. Laura Bles-Temme en drs. Wilfred Castricum (RSM) vinden deze redenering vreemd juist ten tijde van de coronacrisis: ‘Uit onze en andere onderzoeken komt naar voren dat familiebedrijven het beter doen, zeker ook tijdens een crisis. Familiebedrijven vormen de hoeksteen van de economie en houden de werkgelegenheid in stand juist omdat zij financiële buffers hebben opgebouwd.’
Zeer terughoudend met plannen
‘Familiebedrijven laten het grootste deel van de gerealiseerde winsten achter in het bedrijf om deze vervolgens te herinvesteren in de onderneming,’ aldus de onderzoekers. ‘Dat maakt hen innovatief, onafhankelijk en weerbaar tijdens crises.’ Vijlbrief stelt verder voor om de doorschuifregeling voor de inkomstenbelasting af te schaffen en de vrijstellingen voor de erf- en schenkbelasting eveneens af te schaffen of sterk te verminderen.
Het afschaffen van fiscale vrijstellingen leidt er waarschijnlijk toe dat bedrijfsoverdracht zal worden uitgesteld ‘waardoor de doorstroming van jong talent wordt gefrustreerd en ondernemers enkel en alleen om fiscale redenen langer aanblijven als directeur,’ zo schrijven de onderzoekers. Ze concluderen dat beleidsmakers ‘zeer terughoudend’ moeten zijn met de plannen uit de bouwstenennotitie.
Geef een reactie