
De derde middag van de Nationale Administrateursdag staat geheel in het teken van sociale zekerheid. Deskundige Marjol Nikkels zet uiteen wat er staat te veranderen voor financieel professionals in 2021. Ook houdt ze de vinger aan de pols van het publiek door te vragen naar visies op het vak en op regels.
Zo vraagt Nikkels aan deelnemers via een peiling of ze werknemers ook voorlichting geven over wat er gebeurt met hun inkomen als ze te maken krijgen met langdurige ziekte of wanneer er een ontslagsituatie optreedt. Ze stelt deze vraag vanwege Covid-19, die veel financiële stress oplevert bij zowel werkgevers als werknemers. ‘Ik denk dat we hier als financieel professional veel in kunnen betekenen.’
De terugblik van dag één teruglezen: Nationale Administrateursdag: Facturen, administraties en eindafrekeningen
De terugblik van dag twee teruglezen: Nationale Administrateursdag: Loonheffingen 2021 en het nieuwe pensioenstelsel
Wie gaat om met financiële stress?
Zes van de tien mensen die deelnemen aan de Nationale Administrateursdag geeft aan dat zulke voorlichting niet bij hun werk hoort, terwijl drie van de tien geeft aan wel uitleg te geven over de financiële gevolgen voor werknemers van een bepaalde situatie. Dertien procent geeft aan zelf niet goed te weten wat de spelregels zijn. ‘Het merendeel zegt dus eigenlijk: daar zijn wij niet voor. Is dit niet de taak van het UWV, van de overheid?’ vraagt gastheer Jan-Bertram Rietveld aan Nikkels.
‘Ik denk dat het UWV zijn best doet om zo goed mogelijk onze ongelooflijk ingewikkelde wetgeving uit te leggen,’ antwoordt Nikkels na deze vraag kort te overwegen. ‘Er is heel veel informatie op de UWV-websites te vinden. Alleen: de meeste werknemers snappen dit echt niet en de financiële onzekerheid en de stress die dit geeft, maakt dat ze echt behoefte hebben aan een stuk duidelijkheid. Er zijn natuurlijk inkomensspecialisten die dit soort voorlichting kunnen geven, maar ik denk dat zeker de administrateur die deze kennis over sociale zekerheid heeft een rol speelt. Als de overgrote groep zegt: “dit hoort niet bij mijn werk” is de vraag: waar ligt dat dan?’
‘Je zou het bij case managers kunnen neerleggen, maar dan hebben we het vaak meer over verzuim. De meesten zullen zeggen: dat is meer voor de HR-consultant, maar het is belangrijk dat het ergens is belegd,’ gaat Nikkels verder. ‘Ik ben ervan overtuigd dat financiële stress leidt tot verzuim en als je duidelijkheid geeft en het belang van werken laat zien – dat werken altijd lonend is – draagt dat bij tot goede re-integratie.’ Daarbij verwijst ze naar een eerder deel van de presentatie waar uit een poll blijkt dat salaris het minst belangrijk is voor arbeidstevredenheid, en het lonende aspect meer zit in de inhoud van het werk, zoals het gebruik en ontwikkelen van kennis en vaardigheden, en bijdragen aan iets waardevols.
Lees ook: Marjol Nikkels zet wijzigingen in sociale zekerheid voor 2021 op een rij (update)
Quarantaine en de ziektewet
De deskundige staat enige tijd stil bij de gevolgen van Covid-19 op werkgevers en werknemers en vooral op de verzuimregels daaromtrent. Ze legt een aantal situaties voor aan het publiek met de vraag wie loondoorbetalingsplichtig is voor het verzuim bij quarantaine: de werkgever, de werknemer of de overheid. Uit de antwoorden blijkt al snel dat dit complexe materie is voor professionals, omdat het afhangt van de specifieke situatie. Dit is een lastige discussie waar werkgevers het afgelopen jaar veel tegenaan zijn gelopen, weet Nikkels. Als de werknemer wat te verwijten is, bijvoorbeeld als hij op vakantie is geweest naar een rood gebied, is het een duidelijke zaak: dat komt voor rekening van de werknemer.
Een probleem dat nu optreedt en onduidelijk blijft is de vraag wat er gebeurt wanneer een werknemer een langdurig zieke partner of kind heeft, bijvoorbeeld iemand met een longziekte, daardoor niet het risico wil dragen een besmetting mee te brengen naar de thuissituatie en daarom vrijwillig in quarantaine gaat. Een vijfde van de deelnemers meent dat die rekening naar de overheid moet.
‘Ik vind dat ook heel logisch, maar helaas is dat niet het geval.’ Er is namelijk geen sprake van ziekte van de werknemer. ‘Maar als dit spanning geeft tussen de werkgever en werknemer zien we dat bedrijfsartsen er voor kiezen om deze persoon zelf ziek te verklaren,’ legt Nikkels uit. Er is een WOB-verzoek ingediend om een uitspraak van der landsadvocaat te delen om duidelijkheid te krijgen, maar die is niet gegeven, vertelt de deskundige. De onduidelijkheid in dergelijke situaties, die nog erg lang kunnen duren, blijft daarom bestaan.
Lees ook: In quarantaine na de vakantie: hoe zit het met loondoorbetaling?
Geef een reactie