
De Belastingdienst richt zich in 2021 op vier fraudethema’s: btw-fraude, turboliquidaties, onverklaarbare uitgaven en fraude met steunmaatregelen. Daarnaast verandert er het een en ander in het toezicht. Cm: zet negen thema’s van de fiscus in 2021 op een rij.
In het Jaarplan 2021 Belastingdienst, Toeslagen en Douane beschrijft de fiscus op welke taken wordt geconcentreerd in het aankomende jaar. Dit is een bijzonder jaar, omdat nu ook Toeslagen en Douane starten als directoraten-generaal en nauwer samenwerken met de Belastingdienst. Ook gaat het Europees OM van start, wat invloed heeft op de bestrijding van btw-fraude. Bovendien worden opsporingsactiviteiten van de FIOD opgenomen bij de Belastingdienst. De fiscus wil zijn prestaties verbeteren om zo het vertrouwen van bedrijven terug te winnen, zo staat te lezen in het jaarplan.
1. Nieuwe leidraad horizontaal toezicht
Horizontaal toezicht, waarbij de fiscus afspraken maakt met ondernemers om fiscale verplichtingen na te komen, verandert het komend jaar. In 2019 zijn hoofdlijnen afgesproken met onder meer brancheverenigingen voor de doorontwikkeling daarvan en die plannen zijn dit jaar verder geconcretiseerd. In 2021 worden ze vastgelegd in een nieuwe Leidraad horizontaal toezicht fiscaal dienstverleners. Die Leidraad gaat onder meer over het omgaan met geschilpunten in de aangifte, over een snelle afhandeling van aangiften en verzoeken en over hoe een convenant door de fiscaal adviseur of door de Belastingdienst kan worden beëindigd.
Dat geldt voornamelijk voor mkb’s die onder toezicht staan en zo’n 1800 grote ondernemingen. Voor grote bedrijven uit de top 100 stelt de fiscus jaarlijks een individueel toezichtsplan op. Met een transparante werkrelatie houdt de Belastingdienst zicht op de fiscale strategie van deze grote ondernemingen en wordt de aanpak afgestemd op de mate waarin de onderneming fiscale risico’s heeft geïdentificeerd en beheerst.
2. Extra aandacht voor tijdige aangifte
Er gaat in 2021 extra aandacht uit naar ondernemers om zich tijdig juist te registeren. Bedrijven die aangifteplichtig zijn moeten ook tijdig hun stukken indienen. Ondernemers krijgen vaker een telefoontje van de Belastingdienst als ze niet tijdig aangifte doen en worden bij niet reageren zelfs uitgeschreven. Ook uitschrijven van ondernemers krijgt meer prioriteit, daar de Belastingdienst verwacht dat meer ondernemers hun werkzaamheden zullen staken wegens de coronacrisis.
Europees Openbaar Ministerie (EOM)
In 2021 gaat het Europees Openbaar Ministerie (EOM) van start. Het EOM zal fiscale opsporingsdienst FIOD gedeeltelijk aanwenden om fraude die betrekking heeft op Europese middelen te bestrijden.
3. Fraude met turboliquidaties
Door middel van samenwerkingen met partners als FIOD en FIU pakt de dienst projectmatig fraude aan, bijvoorbeeld met het oog op bestrijden van misbruik van turboliquidaties. Met een turboliquidatie wordt een rechtspersoon versneld opgeheven. De Belastingdienst belooft meer toe te zien of de fiscale regels daarbij goed worden nageleefd, omdat de fiscus vaak wordt benadeeld door nalevingstekorten. Daarom wordt een pilot gestart die zich toespitst op de administratieve afhandeling bij turboliquidaties.
4. Fraude met btw
Grensoverschrijdende btw-fraude valt vanaf volgend jaar onder het EOM. Vanwege de grote financiële belangen blijft dit een aandachtspunt. Speciaal wordt ook gekeken naar e-commerce en de fraude die daarmee gepaard kan gaan. Dat kan om kleine gevallen gaan, maar samen leiden ze tot een massaal probleem, zo blijkt uit het jaarplan. Voor de bestrijding van deze fraude werkt de fiscus niet alleen met het EOM, maar ook met de Douane. Daarnaast blijft er ook aandacht voor reguliere btw-fraude, om ondernemers te laten zien dat fraude met deze afdrachten grote gevolgen heeft.
Lees ook: Belastingplan 2021 en btw: wijzigingen per 1 januari 2021
5. Fraude met uitgaven
Uitgaven die niet verklaard kunnen worden, bijvoorbeeld vastgoed, voertuigen, antiek en kunst, die op basis van de opgegeven inkomsten en vermogens onverklaarbaar zijn, is één van de vier fraudethema’s die de fiscus definieert voor 2021.
6. Fraude met coronasteun
De regelgeving voor coronasteun is in een uiterst kort tijdsbestek tot stand is gekomen en daardoor extra gevoelig voor misbruik en oneigenlijk gebruik, zo meent de fiscus. FIOD is daarbij extra alert op misbruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en misbruik van steunmaatregelen. De opsporingsdienst houdt trends die zich ontwikkelen in de gaten.
Lees ook: Rekenkamer: Controleer NOW vooraf om terugvorderingsproblemen te voorkomen
7. Belastingontduiking
Ook volgend jaar bestrijdt de fiscus, zoals altijd, belastingontduiking en kijkt de dienst naar constructies die speciaal zijn opgezet om ervoor te zorgen geen belasting te hoeven afdragen. Zulke bestrijding kost veel tijd en moeite, omdat de fiscus daarbij op verzet stuit van de belastingplichtigen en hun adviseurs.
8. Internetkansspelen
Vanaf 1 maart 2021 kunnen bedrijven een vergunning te krijgen waarmee ze vanaf 1 september 2021 legaal internetkansspelen kunnen aanbieden. Ze zijn op dat moment ook belastingplichtig voor de kansspelbelasting. De Belastingdienst gaat komend jaar aandacht besteden aan het registratieproces voor zulke nieuwe belastingplichtigen en gaat toezicht inrichten voor mkb’s en grote ondernemingen die zich met kansspelen op internet bezighouden.
9. Vastgoed
In 2021 kijkt de fiscus wat aandachtiger naar buitenlandse grote vastgoedondernemingen met vastgoed in Nederland. De Belastingdienst heeft daarbij contact met zulke ondernemingen over de risico’s die ze zelf hebben geïdentificeerd.
cm: op Linkedin
Volgt u cm: al op Linkedin? Zo blijft u nog meer op de hoogte van de nieuwste updates en heeft u de kans om op artikelen te reageren. Zo blijven wij ook bij cm: op de hoogte van onze lezers en kunnen wij meer op de wensen inspelen.
Geef een reactie