
Het subsidieplafond van de SLIM-regeling, waarmee werkgevers in het mkb en grootbedrijven in de landbouw-, horeca- of recreatiesector de leerkosten van bij- en omscholing kunnen bekostigen, wordt in 2021 licht verlaagd omdat de uitvoeringskosten stijgen.
Subsidieuitvoerder UVB heeft in het eerste jaar SLIM-aanvragen enkel beoordeeld. De komende jaren komt daar ook het controleren en vaststellen van de aanvragen bij. Dit brengt meer werk en daardoor ook hogere kosten met zich. Omdat die kosten twee ton hoger liggen dan aanvankelijk begroot, wordt de beschikbare 48 miljoen euro iets anders verdeeld. Voor individuele mkb-bedrijven daalt het bedrag voor het tweede aanvraagvak van 2021 naar 14,3 miljoen euro (dat was 14,5 miljoen), maar voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven blijven deze bedragen hetzelfde als in 2020. Dat komt respectievelijk neer op 17,5 miljoen en 1,2 miljoen euro. Voor de regeling komt het tot nu toe regelmatig voor dat het subsidieplafond wordt overschreden, waarna overgebleven aanvragen via een loting worden afgehandeld.
Bij- en omscholen
Er is in 2021 opnieuw 48 miljoen euro vrijgemaakt voor de subsidieregeling Stimulering Leren In Mkb (SLIM), die erop is gericht om leren en ontwikkelen in het mkb te stimuleren. Eerder dit jaar stond de subsidieaanvraag Leven Lang Ontwikkelen open voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven in de sectoren landbouw, horeca en recreatie. Aanvragen kunnen worden ingediend door mkb-ondernemingen, samenwerkingsverbanden tussen minimaal twee mkb-ondernemingen eventueel aangevuld met één of meer organisaties én grootbedrijven die behoren tot de landbouw-, horeca- of recreatiesector.
Met de wegens de coronacrisis ingestelde loonkostensubsidie NOW zijn bedrijven die gebruik maken van deze tegemoetkoming verplicht zich in te spannen voor het bij- en omscholen van werknemers. Een van de regelingen om dit betaalbaar te maken is de SLIM. Er is veel animo voor deze subsidie, waardoor de overheid de toewijzing ervan verloot. Die beoordeling van toewijzing vindt plaats op basis van kwaliteitseisen en beschikbaar budget eventueel in combinatie met loting. U leest meer over subsidie-opties voor om- en bijscholing in: NOW 2.0 verplicht om- en bijscholing: hoe betaalt u dat?
Bron: vindsubsidies.nl