
Met het nieuwe kalenderjaar in zicht is de tijd gekomen voor zakelijke autorijders om te kiezen voor bijtelling of niet. Als er niet wordt bijgeteld, mag een leaseauto voor niet meer dan 500 kilometer privé worden gebruikt en dat moet aantoonbaar zijn bij de Belastingdienst.
Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een juiste rittenregistratie, zodat het privégebruik kan worden aangetoond bij de fiscus. ‘Als bij een controle van de Belastingdienst blijkt dat de rittenregistratie niet correct is, kan dat betekenen dat de bijtelling met terugwerkende kracht moet worden betaald, plus een fikse boete, tot wel 100 procent, én belastingrente,’ waarschuwt de Vereniging Zakelijk Rijders (VZR).
Privé of zakelijk
Het is belangrijk om bij de Belastingdienst aan te geven voor elke rit wat de begin- en eindstand is van de kilometerteller, het vertrek- en aankomstadres te noteren, de route bij bijvoorbeeld omrijden en of het een privérit of zakelijke rit is. Om dat niet allemaal met de hand bij te hoeven houden, is een rittenregistratiesysteem, dat op basis van gps een aantal gegevens bijhoudt, een uitkomst.
Lees ook: Correctie bijtelling privégebruik auto van de zaak
Keurmerk rittenregistratie
De VZR adviseert om gebruik te maken van een ritregistratiesysteem met een keurmerk van de Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen. Een systeem met dit keurmerk voldoet niet alleen aan de eisen van de Belastingdienst, het voldoet ook aan privacy-eisen die worden gesteld door de AVG. Geregistreerde ritten via een systeem met zo’n keurmerk gaat de Belastingdienst ervan uit dat de rittenregistratie sluitend is, hoewel de fiscus dan nog wel kan controleren of een rit zakelijk of privé was. Op de site van Stichting Keurmerk Ritregistratiesysteem staat een overzicht van systemen die aan de eisen voldoen en worden geaccepteerd door de Belastingdienst.
Geef een reactie