
Voor het vijfde achtereenvolgende jaar onderzochten cm: en Executive Finance samen wat u als finance professional bezig houdt als het gaat om technologie in uw werk. Corona heeft gezorgd dat sommige nieuwe controles en rapportages in een stroomversnelling zijn geraakt, terwijl anderzijds projecten zijn uitgesteld en investeringen bevroren.
Op de stelling ‘IT stelt mij als financial in staat om een betere partner van de business te zijn’ antwoordt bijna 80 procent van de respondenten bevestigend. En maar liefst 97 procent van de financiële professionals ziet verdergaande digitalisering als een kans. De reacties variëren van ‘Digitaliseren biedt enorme kansen om allerlei processen te verbeteren, betrouwbaarheid van data te vergroten, en daardoor beter informatie te kunnen verstrekken’ tot ‘Het wordt een bedreiging als je jezelf niet ontwikkelt’. Kortom: stilstaan is geen optie.
RPA: nieuwkomer in de top 10
Informatiebeveiliging blijft stevig op de eerste plaats staan waar het gaat om nieuwe technologische ontwikkelingen waar de finance professional zich in 2020 mee geconfronteerd ziet. Dat cloud computing ook hoog scoort mag in deze tijden van thuiswerken geen verbazing wekken. Nieuw in de top 10 is robotic process automation (RPA). RPA werd dit jaar voor het eerst uitgevraagd onder de deelnemers en 55 procent van de respondenten kent het begrip. Daarvan maakt 30 procent er ook gebruik van. De ondernemingen die RPA inzetten, zijn met name de grotere bedrijven in industrie, handel en nijverheid.

Welke activiteiten zijn op dit moment geautomatiseerd?
Er zijn ten opzichte van vorig jaar opnieuw kleine stapjes gemaakt, maar echt grote verschuivingen zijn er niet. Transaction processing, inclusief crediteuren, debiteuren en grootboek, is bij ruim de helft (52%) van de respondenten vrijwel helemaal of grotendeels geautomatiseerd. Daarmee loopt deze activiteit flink voorop. Gevolgd door internal reporting (37%) en business performance analyse (26%).
Opvallen is dat anno 2020 nog veel essentiële taken van de financial, niet geautomatiseerd zijn. Zaken als pricing en revenu management en budgeting en costing zijn bij minder dan 25 procent geheel of grotendeels geautomatiseerd.

Lees ook: Technologie die werkelijk impact heeft op controllers
Zelf experimenteren
Bij nieuwe technologie horen nieuwe vaardigheden. Deze komen niet vanzelf aangewaaid. Hoe draagt uw organisatie eraan bij dat uw IT-kennis en vaardigheden meegaan met de tijd? Het gros van de finance professionals moet het al doende leren, zo blijkt. Bijna de helft wordt op cursus gestuurd. Daarnaast blijkt met name e-learning het goed te doen. Toch is er ook nog ruim 10 procent die verzucht dat de organisatie helaas niets of te weinig doet aan opleiding.

Steeds meer kansen worden benut
Maar, hoe hard loopt het nu echt met digitalisering in de praktijk? Vindt u dat uw werkgever voldoende oog heeft voor de technologische ontwikkelingen? De balans slaat dit jaar voor het eerst door. Ruim de helft van de financials vindt dat hun werkgever zich bewust is van de kansen die er liggen. Daarvan zegt 8 procent zelfs voorop te lopen. Toch zegt nog 34 procent dat het beter kan of dat ze zelfs kansen laten liggen (15%). Er is dus nog genoeg ruimte voor verdere digitalisering.

Gebrek aan tijd is de grootste belemmering
Waarom investeren sommige werkgevers minder in technologische ontwikkelingen voor de financiële functie. Bijna de helft van de respondenten zegt dat dat te maken heeft met een gebrek aan tijd. Dat klinkt als een vicieuze cirkel, want automatisering zou juist moeten zorgen voor extra tijd. Ook het genoemde gebrek aan financiële middelen hoeft niet altijd een punt te zijn, want zoals een respondent zegt: de ROI is vaak overtuigend.

Managementteam beslist
En dat brengt ons op het volgende onderwerp. Want wie beslist er nu eigenlijk binnen een organisatie met welke technologische ontwikkelingen de financials aan de slag moeten gaan? Volgens de respondenten heeft het managementteam hier de grootste invloed op: in 45 procent van de gevallen ligt deze beslissing bij het MT. Ook de CFO speelt een grote rol in deze beslissing: volgens 21 procent beslist de CFO welke technologische ontwikkelingen er omarmd worden. Dat is vaker dan de CEO: die beslist in 17 procent van de gevallen. De CTO (2%) en CIO (2%) beslissen hier minder vaak over.

Pak op die kans!
Steeds meer ondernemingen zien de mogelijkheden van automatisering en andere technologische ontwikkelingen. Vijf jaar geleden vond nog 60 procent van de financials dat hun werkgever geen of te weinig oog had voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Daar heeft echt al wel een verschuiving plaatsgevonden. U als finance professional ziet de ontwikkelingen in ieder geval volop als een kans en denkt er een betere business partner van te worden. Stilstaan is geen optie, dus grijp die kans!
Dit artikel is verschenen in cm: 2020, afl. 10.