
Meer dan de helft van de kleine bedrijven die NOW-tegemoetkoming heeft ontvangen in de eerste periode van de coronasteun moet dat (deels) terugbetalen. De omzetverliezen werden aan het begin van de crisis te hoog ingeschat, waardoor de subsidie lager uitvalt dan de uitgekeerde tegemoetkoming. Het UWV zal coulant omgaan met terugbetaaltermijnen.
Minister Koolmees van Sociale Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat de minder sterke omzetdaling dan werkgevers hadden verwacht op zichzelf positief is. In het het voorjaar was het lastig om in te schatten was wat de impact van de maatregelen zou zijn. De minister zegt hij dat hij zich kan voorstellen dat de terugbetaling van het voorschot omdat de subsidie lager uitvalt ondernemers rauw op het dak kan vallen.
UWV coulant met terugbetaaltermijnen
‘Zeker op het moment dat de economische gevolgen van de pandemie wederom weer groot zijn als gevolg van de gedeeltelijke lockdown die sinds 13 oktober van kracht is,’ aldus Koolmees in een brief aan de Tweede Kamer. ‘In het geval van het (deels) moeten terugbetalen van het eerder verstrekte voorschot heb ik daarom met UWV afgesproken dat UWV waar nodig coulant zal omgaan met de terugbetaaltermijnen.’
Lees ook: Dit zijn de valkuilen bij de definitieve berekening van NOW 1
Spreiden over een jaar
De uitkeringsinstantie biedt daarom de mogelijkheid om terugbetalingen over een langere periode uit te smeren. Dat kan gaan om een tijdsduur van een jaar, maar als ook die termijn tot problemen leidt, kan een bedrijf overleggen met het UWV over welke termijn wel terugbetaald kan worden, zo staat te lezen in de Kamerbrief. Daarvoor moeten ondernemers met een naheffing telefonisch contact opnemen met het UWV.
Definitieve vaststelling bepaald
Voor het eerste tijdvak zijn er bijna 140.000 toekenningen geweest voor de steun voor overbrugging werkbehoud. De tegemoetkoming daarbij was tachtig procent van het subsidiebedrag, dat afhankelijk was van de totale loonsom en het omzetverlies. Sinds 7 oktober dienen ondernemers aanvragen in voor een definitieve vaststelling van de subsidie. Daaruit blijkt dat het omzetverlies vaak lager uitvalt dan verwacht, omdat bijvoorbeeld winkels toch open mochten blijven, omdat andere subsidies niet werden opgeteld bij de omzet, of omdat de loonsom lager uitviel door bijvoorbeeld het wegvallen van de flexibele schil.
Lees ook: Zo wordt de definitieve subsidie van NOW vastgesteld
Vooral mkb’s moeten nu terugbetalen
Voor zestig procent van de 20.000 ondernemers die NOW-steun hebben ontvangen en al een eindafrekening hebben aangevraagd, geldt dat ze een bedrag moeten terugbetalen aan het UWV. Het is niet duidelijk hoe representatief deze groep is van veelal kleine werkgevers. De grotere bedrijven moeten een accountantsverklaring overleggen en naar verwachting dienen zij de aanvraag in na de vaststelling van hun jaarrekening.
Geef een reactie