
Met de aankondiging van nieuwe maatregelen, waaronder de avondklok, is er nog geen aanvullend steunpakket geïntroduceerd. Volgens premier Mark Rutte is het kabinet daar een heel eind mee en hij hoopt op donderdag of vrijdag meer bekend te kunnen maken.
‘Er is nu steun en deze maatregelen ademen mee met de economie,’ zegt de minister-president in de persconferentie naar aanleiding van vragen van journalisten over de financiële steun. In de aankondigingen zelf werd er namelijk nauwelijks gesproken over de economische gevolgen en de schade voor ondernemers. ‘Maar [het steunpakket] is niet genoeg,’ erkent Rutte. Het is volgens het kabinet belangrijk om Nederlanders perspectief te bieden en daarom hamert de overheid op het belang van zwaardere maatregelen om weer meer te kunnen doen.
Lees ook: Voorwaarden nieuwe steunpakket nog onduidelijk
Aanvullende steun op huidige pakket
Ondernemers raken door hun buffers heen en er zijn aanhoudende problemen met de voorraden van leveranciers en bijvoorbeeld horecaondernemingen. ‘Er zijn een hoop vraagstukken. We zijn een heel eind en ik hoop donderdag of vrijdag een besluit aan te kunnen kondigen,’ zegt de minister-president over het nieuwe steunpakket. Hij benadrukt dat dit gaat om nieuwe maatregelen die het huidige pakket aan maatregelen, zoals loonsteunmaatregel NOW, vaste lasten-subsidie TVL en tegemoetkoming voor zzp’ers Tozo, aanvullen en niet vervangen.
Naar aanleiding van de nieuwe lockdownmaatregelen vindt er morgen een debat plaats in de Tweede Kamer. Er worden grotere vrijheidsbeperkende maatregelen voorgesteld gezien de opkomst van het nieuwe virusvariant met een hogere reproductiefactor. Vanwege deze verzwaring worden de nieuwe maatregelen daarom eerst voorgelegd aan het parlement.
Thuiswerken blijft standaardadvies
Thuis blijven, ook voor werk waar mogelijk, is een effectieve manier om besmettingen terug te dringen. Thuiswerken blijft daarom het devies om contacten en dus besmettingen te beperken. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Naar het werk gaan om collega’s te zien wordt sterk afgeraden. Wat betreft de aangekondigde avondklok gaat er een uitzondering zijn voor mensen die voor hun werk ’s avonds op straat moeten. Daarvoor zijn dan volgens de huidige plannen wel een verklaring van de werkgever en eigenverklaring nodig. Zonder deze getuigstukken, levert het buiten komen tussen 20.30 en 4.30 uur een boete van 95 euro op. Een vervalsing van de verklaring geldt als misdrijf.
Wat betreft het thuiswerken stelt Rutte dat het al goed gaat, maar natuurlijk altijd beter kan. ‘De overgrote meerderheid van mensen die thuis kunnen werken doen dat ook. Dat loopt op tot tachtig procent,’ aldus de minister-president in de persconferentie. Ondanks dat overlegt het kabinet met werkgevers over wat er gedaan kan worden om thuiswerken nog beter te stimuleren. ‘Ik wil daarbij ook gezegd hebben dat een kantoor gesloten kán worden wanneer er sprake is van een cluster van besmettingen.’
Coronaverlof
Een maatregel als het veelbesproken coronaverlof lijkt een lastige propositie voor de overheid. ‘Wij zijn daar ook het belang van in,’ zegt Rutte. Er zijn daarom gesprekken met sociale partners, maar het is volgens de minister-president niet te vatten in een regeling. ‘Het blijft altijd maatwerk.’ Daarmee doelt hij op afspraken tussen werkgever en werknemer, niet op een nationale regeling.
Geef een reactie