
Door de stijging van sociale premies kost een medewerker met een minimumloon ongeveer zes euro per maand meer. De personeelskosten stijgen naarmate werknemers meer verdienen, oplopend tot 32 euro voor een medewerker die twee keer modaal verdient.
De bijdrage voor de Zorgverzekeringswet en de premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds stijgen in 2021, respectievelijk met 0,3 en 0,24 procentpunten. Dat betekent dat een werkgever per werknemer met een modaal inkomen 16 euro per maand duurder uit is wat betreft deze twee premies. Het maximum premieloon waarover deze premies worden geheven is eveneens gestegen. Personeel dat meer dan 58.311 euro verdient, is volgens cijfers van ADP 40 euro per maand duurder voor een werkgever wat betreft deze premies.
Lees ook: Dit zijn de officiële premies werknemers- en volksverzekeringen voor 2021
Sectorale verschillen
Door verschillen in pensioenpremies per sector zijn er grote verschillen per beroepsgroep te zien. De premie voor de aanvullende pensioenregeling in de bouw vervalt bijvoorbeeld en in andere sectoren is een wisselend beeld te zien, waardoor sommige werknemers enkele euro’s per personeelslid goedkoper uit zijn. Maar door de stijging van de sociale premies wordt dit voordeel tenietgedaan. Alleen in de bouw is men goedkoper uit, met 21 euro minder bij minimumloon, tot 309 euro bij twee keer modaal.
Net als vorig jaar betalen ondernemers minder WW-premie voor werknemers in vaste dienst in vergelijking met de premies voor personeel met een flexibel contract (vijf procentpunten). De premies dalen licht, van 7,79 naar 7,70 procent in het hoge tarief en van 2,94 naar 2,70 procent in het lage. Werkgevers hebben hier weinig voordeel van, vanwege de veranderingen in pensioen en sociale premies.
(Klik op de afbeelding voor een grotere versie op een nieuw tabblad.)
Geef een reactie