
Een IT-bedrijf dat de loonkosten van een werkneemster in Taiwan ook wilde vergoeden via de NOW 1-subsidie kreeg nul op het rekest wat betreft het loon dat netto werd uitgekeerd onder de 30%-regeling. De feitelijke loonkosten van het bedrijf zijn ruimschoots hoger, erkent de rechtbank, maar de bepaling van het UWV dat het geen sv-loon betreft en dat dit deel daarom niet in aanmerking komt voor NOW-subsidie is terecht.
Computerbedrijf Senor Tech deed in het voorjaar van 2020 een aanvraag voor een tegemoetkoming onder de eerste NOW-regeling en kreeg 20.543 euro toegewezen van het UWV voor tegemoetkoming in de loonkosten. Maar volgens de onderneming moest dat meer zijn. Twistpunt is dat een van de werknemers een persoon in Taiwan op wie de 30%-regeling van toepassing is. De dertig procent van het loon dat belastingvrij wordt betaald, is geen sociaal verzekeringsloon volgens het UWV en wordt daarom niet meegenomen in de berekening van de NOW.
Lees ook: Dit zijn de valkuilen bij de definitieve berekening van NOW 1
Feitelijke loonkosten hoger, maar geen sv-loon
Senor Tech stelt dat het UWV moet uitgaan van het werkelijke loon, maar het UWV bestrijdt dat. De rechtbank toont enige sympathie voor het standpunt van het IT-bedrijf, maar geeft het UWV gelijk. ‘Duidelijk is dat de feitelijke loonkosten van eiseres ruimschoots hoger zijn dan het sv-loon waar verweerder rekening mee heeft gehouden bij het bepalen van de hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten. Dat maakt echter niet dat verweerder, zoals door eiseres betoogd, gehouden is om toch rekening te houden is met kosten die niet onder het sv-loon vallen.’
De rechter gaat mee in de overwegingen van het UWV om deze kosten niet mee te rekenen in de bepaling van de NOW-subsidie, gebaseerd op de richtlijnen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ‘In artikel 1 van de NOW1.0 is omschreven wat onder ‘loon’ wordt verstaan, namelijk het loon, bedoeld in artikel 16 van de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv), voor zover het betreft loon uit tegenwoordige dienstbetrekking,’ stelt de rechtbank.
Terecht niet meegenomen in berekening
De extraterritoriale vergoeding aan de werkneemster in Taiwan wordt netto uitbetaald en daarbij is geen sprake van een eindheffingsbestandsdeel. ‘Deze eindheffingsbestanddelen behoren niet tot het loon in de zin van de Wfsv en daarom ook niet tot het sv-loon. Dat betekent dat deze kosten terecht niet zijn meegenomen in de berekening van de tegemoetkoming.’
Geef een reactie