
Met ingang van 1 januari 2022 vervalt de fiscale scholingsaftrek in de inkomstenbelasting. Daarvoor komt de Subsidieregeling STAP-budget in de plaats.
STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarktpositie. Met het STAP-budget kunnen maximaal zo’n 200.000 burgers (zowel werkend als niet-werkend) een individueel leer- of ontwikkelbudget krijgen om zich verder te ontwikkelen en de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten. Het ontwikkelbudget bedraagt maximaal 1.000 euro (inclusief btw) per persoon. Aanmelden voor een opleiding/cursus verloopt online. De financiering van de opleiding (lees: de uitbetaling van het budget) gebeurt – uiteraard na goedkeuring van de aanvraag – rechtstreeks aan de opleidingsinstelling.
Scholingsregister
In de komende maanden wordt gewerkt aan een scholingsregister waarin de scholingsactiviteiten die voor subsidiëring in aanmerking komen zullen worden opgenomen. Na afloop van de scholingsactiviteit ontvangt de deelnemer een bewijs van deelname. Ook wordt de aanwezigheid in kaart gebracht. Bij een aanwezigheidspercentage van minder dan 80 procent kan het toegekende budget worden teruggevorderd. Dit kan ook het geval zijn als de scholingsactiviteit niet succesvol is afgerond.
Afhankelijk van de aard en de kosten van de scholingsactiviteit kan een eigen bijdrage gelden. Deze is niet afhankelijk van het inkomen maar van de prijs van de scholingsactiviteit. Bedragen de kosten van de scholingsactiviteit minder dan 1.000 euro dan geldt sowieso geen eigen bijdrage.
Auteur: Mr. Geert de Jong, Bureau Vaktechniek Fiscaal van Grant Thornton Accountants en Adviseurs (BVTFiscaal@nl.gt.com).
Dit bericht is verschenen in cm: 2021, afl. 1.
Ben benieuwd of u ook iets kunt vertellen of de lopende Ontwikkeladviezen vanuit SoZaWe onderdeel uit gaan maken van het STAP-budget.