
Het kabinet belooft een nieuw steunpakket met de verlening van de lockdown. Het is volgens minister-president Rutte duidelijk dat ondernemers worstelen en meer steun nodig hebben. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt binnenkort bekendgemaakt, want er wordt eerst overlegd met vakbonden en werkgevers.
Het steunpakket levert nog vaak frictie op bij ondernemers die tussen wal en schip vallen. Niet alle ondernemers kunnen worden geholpen, gaf Rutte aan in zijn persconferentie, maar het helpen van zoveel mogelijk ondernemers in Nederland noemde hij een ‘kwestie van fatsoen’. Deze dagen overlegt het kabinet met vakbonden en werkgevers over welke maatregelen niet toereikend zijn en wat er nodig is om ondernemers door de coronacrisis heen te slepen. Vooral grotere mkb’s zouden veel financiële maatregelen mislopen, terwijl kleine ondernemingen soms niet in aanmerking komen.
Teleurstelling onduidelijkheid
Diverse ondernemers zijn teleurgesteld dat er nog onduidelijkheid is over het steunpakket tijdens de aankondiging dat het land langer op slot moet. Met de aankondiging van de verlenging van de lockdown zijn zij in lichte paniek geraakt, zo melden diverse partijen aan het Algemeen Nederlands Persbureau. Ook winkeliers die voor een nieuw koopseizoen staan, tonen zich nog niet optimistisch totdat er duidelijkheid is over de nieuwe regels. Sportscholen vrezen dat bedrijven alsnog omvallen als ze niet over de eindstreep worden getrokken.
Eist een tol
Ook vakbonden hebben begrip voor de verlening, maar pleiten voor meer duidelijkheid. ‘Overal lopen mensen op hun tandvlees,’ zegt FNV-voorzitter Han Busker tegenover het ANP. ‘Het thuiswerken eist zijn tol en veel ouders komen in de knel met het combineren van werk, de zorg voor jonge kinderen en het begeleiden van thuisonderwijs.’ CNV-voorzitter Piet Fortuin benadrukt dat de verlenging van de lockdown grote economische schade met zich meebrengt.
Reserves zijn op
Werkgeversorganisatie VNO-NCW stelt dat voor veel bedrijven de reserves na de voortslepende crisis op zijn en dat deze verlenging aankomt als een mokerslag. De organisatie denkt dat een verhoging van de loonsubsidies nodig is. Ook pleit de organisatie al langer voor een testbeleid in combinatie met voorzichtige heropening en nu kan dat een vaccinatiebeleid en ruimer testbeleid in combinatie met heropening worden. ‘Dat kan ondernemers weer het perspectief geven dat nu ontbreekt’, aldus werkgeversorganisaties. ‘Verder moeten we nadenken over hoe we de economie straks een kickstart geven en ondernemers weer kunnen gaan investeren’.
Geef een reactie