
Digitale transformatie wordt hoger op de agenda geplaatst, nu blijkt dat (business) controllers niet de beschikking hebben over de juiste gegevens of data niet op tijd kunnen bemachtigen. Tijdens de pandemie waren vaker ad hoc analyses vereist en daarbij bleek dat de huidige technologie vaak niet toereikend is.
Covid-19 had een forse impact op financiën. Voor de korte termijn was liquiditeit een grote zorg, maar veel organisaties stapten in het crisisjaar over op een systeem met meer analyse en vaker rapportages en forecasts. De roep om ad hoc-informatie, gebaseerd op een constant veranderende markt aan de hand van versoepelingen of aanscherpingen van de coronamaatregelen, nam fors toe, waardoor meer bedrijven willen overstappen in de richting van continuous reporting.
Historische gegevens minder relevant
Maar uit recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, Agium, Workday en Finance on a Mission blijkt dat menig organisatie merkt dat de technologieën die ze nu hebben geïmplementeerd niet toereikend zijn om de benodigde gegevens te genereren om snelle analyses uit te voeren. Het onderzoek bevroeg business controllers, financial controllers, cfo’s, financieel directeuren en andere financials uit Nederland en daaruit blijkt dat er sterker ingezet moet worden op digitalisering om crises het hoofd te kunnen bieden.
Respondenten stellen dat complexe modellen steeds vaker de bepalende factor zullen zijn in beslissingen. ‘Echter, deze crisis onthult ook de potentiële grenzen van datamodellen,’ schrijven de onderzoekers naar aanleiding van hun gesprekken met financials. Een van de problemen is dat de data waar in de regel op wordt geacteerd historische gegevens bevatten die niet noodzakelijkerwijs van toepassing zijn op de huidige wereld. Ook verwachten organisaties dat de wereld ná de pandemie permanente wijzigingen kan hebben in consumentengedrag, waardoor bestaande bedrijfsmodellen op z’n kop worden gezet en de keten van toeleveranciers opnieuw moeten worden bekeken. Financiële afdelingen en hun cfo’s hebben de taak om snel nieuwe modellen te ontwikkelen op basis van de nieuwe post-covid-19 situatie, zo stellen de cfo’s in het onderzoek.
Moeilijk om data te bemachtigen
Een probleem hierbij is dat financials de juiste gegevens niet (tijdig) kunnen bemachtigen. Van de respondenten gaf 35 procent aan dat het moeilijk is om relevante en betrouwbare data te verkrijgen en 36 procent stelde dat het moeilijk is om gegevens tijdig te verkrijgen. Dat illustreert dat er een discrepantie is tussen de digitale ambitie van organisaties en de praktische implementatie van technologie.
Ondanks dat, waren financiële kernactiviteiten de belangrijkste aandachtspunten in 2020. De top drie van activiteiten die (zeer) belangrijk waren in het crisisjaar zijn scenarioplanning, liquiditeitsmanagement en analyse van businesscases. Daarna volgend forecasting op korte termijn, risicomanagement en investeringen in digitalisering. Om te verschuiven naar de dagelijkse reactie op de crisis naar een toekomstbestendigere bedrijfsvoering, zijn scenarioplanning, analyse van business cases en investeringen in digitalisering belangrijk, terwijl de andere drie zich meer richten op het navigeren door zwaar weer, zo merken cfo’s op in gesprekken met de onderzoekers.
Geef een reactie