
Ondernemers kunnen zelf een coronateststraat inrichten voor werknemers wanneer thuiswerken geen optie is. De arboarts of bedrijfsarts voert dan tests uit op de werklocatie zelf. Het Ministerie van Volksgezondheid biedt daar financiële ondersteuning voor.
Het inrichten van zo’n teststraat mag enkel als de bedrijfsarts of arboarts daarvoor verantwoordelijk is. De resultaten moeten worden doorgegeven aan de GGD en die heeft daarvoor een meldportaal en dat is dezelfde die wordt gebruikt door bijvoorbeeld commerciële teststraten. Er is financiële steun beschikbaar, maar dat is bedoeld voor ondernemingen waar werk op de fysieke locatie vereist is, zoals bij distributiebedrijven, productiebedrijven of het openbaar vervoer.
Lees ook: Is thuiswerken afdwingbaar tijdens coronacrisis?
Vergoeding van test
Voor het opzetten van zo’n faciliteit is financiële ondersteuning beschikbaar. Het ministerie gaat daarbij uit van de kosten die gemaakt moeten worden voor het afnemen en analyseren van de testen. De kosten voor het aanschaffen van de testen worden niet vergoed. De totale vergoeding per afgenomen antigeen(snel)test bedraagt 61,06 euro (ex btw).
De test mag dan enkel worden uitgevoerd bij werknemers die symptomen vertonen van een Covid-19-besmetting of een melding hebben ontvangen van de app CoronaMelder. De vergoeding is alleen beschikbaar als er gebruik wordt gemaakt van gevalideerde (snel)testen. Een uitgebreide uitleg over deze testen kunt u vinden in deze handreiking van het RIVM.
Voor aanmelding van de teststraat heeft het ministerie de volgende gegevens nodig:
- BIG nummer(s) van betrokken bedrijfsartsen
- SBCA-certificaat (in geval arbodienst)
- Kopie van een bankafschrift (geanonimiseerd)
Verzamelfactuur
Bedrijven voeren de facturatie van de uitgevoerde testen eens per maand gebundeld uit in een verzamelfactuur aan het ministerie. Daarbij dient gebruik te worden gemaakt van e-facturatie. Meer informatie over hoe u elektronisch factureert aan de overheid vindt u bij de helpdesk e-facturatie van de rijksoverheid. Op de verzamelfactuur moet het aantal afgenomen tests worden vermeld, evenals het aantal positieve uitslagen.
Lees ook: ‘E-facturatie moet hoger op agenda van cfo staan’
Geef een reactie