
De coronacrisis heeft twee duidelijke effecten op de financieringsmarkt voor mkb’s. Door de crisis is er meer vraag overbruggingskrediet, waardoor de financieringsbehoefte stijgt. Anderzijds worden investeringen uitgesteld vanwege de onzekerheid, waardoor de financieringsbehoefte daalt.
Dat blijkt uit de jaarlijkse Financieringsmonitor van het CBS, die de periode juli 2019 tot juli 2020 bekijkt. Daarbij is de hele zoektocht van ondernemingen naar financiering in beeld gebracht: van gesprekken met banken en accountants, tot de uitkomst en de financieringsvorm. Daarbij heeft het statistiekenbureau ook gekeken naar de impact van de coronacrisis op financiering.
Mkb’s vroegen vorig jaar voornamelijk leningen aan voor het financieren van onroerend goed, ter overbrugging van de coronacrisis en ten behoeve van uitbreiding. In deze top drie is de tweedeling van behoeftes al meteen zichtbaar. Het CBS merkt op dat de coronacrisis twee gevolgen heeft: enerzijds durven bedrijven vanwege de onzekerheid minder te investeren en anderzijds krijgen ze juist te maken met liquiditeitsproblemen, waardoor ze op zoek gaan naar extra financiering.

Financieringsdoel (Bron: CBS)
Belemmerd door corona
Ondernemingen die nu in zwaarder weer verkeren vanwege de coronacrisis, verwachten meer financieringsbehoefte te hebben dan bedrijven die niet belemmerd worden door de effecten van de pandemie. De eerste groep voorziet twee keer zo vaak een financieringsbehoefte in de nabije toekomst. Volgens het rapport is de financieringsbehoefte in 2021 naar de verwachting van ondernemingen zelf lager dan het afgelopen jaar. Die verwachting is gezakt van 22 procent bij de vorige financieringsmonitor naar 14 procent in de huidige.
Onderpand bij lening
Meer dan de helft van de mkb’s geeft aan activa als onderpand te moeten aanbieden om een lening te verkrijgen. Hierbij gaat het vooral om bedrijfspanden, vooral onder jongere bedrijven en machines, vooral onder oudere bedrijven. In het grootbedrijf, de ICT en nijverheid komt het vaker voor dat voorraden en debiteuren als onderpand worden ingezet. Binnen de sector informatie en communicatie worden vaker immateriële vaste activa als onderpand ingezet.
Lees ook: Is financiering zonder vreemd vermogen mogelijk?
Financieringsvormen verschillen
De banklening is nog altijd de populairste financieringsvorm bij mkb’s. Vergelijkbaar met vorig jaar gaat het in 41 procent van de aangetrokken financiering om een lening bij de bank. In het middenbedrijf is dit zelfs 48 procent, gegroeid van 39 procent vorig jaar. Ongeveer één op de vijf bedrijven maakt gebruik van leasing en de rekeningcourant wordt veel gebruikt in het grootbedrijf en binnen de ICT-sector. Durfkapitaal en ander aangetrokken eigen vermogen ziet CBS vooral terug bij kleinere bedrijven en ondernemingen in de technologiesector. Onderhandse leningen, waarbij leners niet te maken hebben met strenge financieringsvoorwaarden bij andere vormen, worden vooral in het microbedrijf gehanteerd.

Door het mkb overwogen financieringsvormen, donkerblauw is eigen vermogen; lichtblauw vreemd vermogen (Bron: CBS)
Geef een reactie