
Het kabinet heeft de aanvullende steun voor het pakket maatregelen om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden bekendgemaakt. Zoals verwacht gaat de TVL omhoog en wordt de TONK verdubbeld.
Het kabinet maakt 730 miljoen euro extra vrij voor de aanvullende steunmaatregelen. Na onder meer aandringen van VNO-NCW en MKB Nederland wordt er meer aandacht besteed aan (middel)grote bedrijven in de hoop ketens beter te kunnen ondersteunen. Overigens is een oplossing voor grote winkelketens in financiële problemen nog niet gevonden. Hierover is het kabinet nog in gesprek met de bedrijven zelf. Het kabinet denkt dat deze steun middelgrote bedrijven en maakbedrijven ten goede komt. Ook is 150 miljoen van de 730 miljoen bedoeld voor onderzoek en ontwikkeling in de autobranche, luchtvaart en maritieme sectoren. Via publiek-private samenwerking kunnen deze bedrijven kennisinstellingen betrekken bij de onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten.
Verruiming TVL
Een van de maatregelen is dat de TVL wordt verruimd. De maximale subsidie voor de vaste lasten gaat daarbij omhoog van 85 procent naar 100 procent en blijft meebewegen met het omzetverlies. Het kabinet tekent daarbij wel aan dat dit leidt tot een lagere NOW-uitkering omdat deze tegemoetkoming vaste lasten weer meetelt voor de omzetbepaling van de tegemoetkoming loonsteun. Er wordt vanuit gegaan dat elke euro meer aan TVL-steun ertoe leidt dat de NOW-steun 20 cent lager uitvalt. Per saldo levert de steun dus meer op, maar dit is wel een aspect waar ondernemers rekening mee moeten houden bij het aanvragen van de NOW.
In het laatste coronadebat voor de Tweede Kamerverkiezingen pleitten coalitiepartijen om het maximum van 85 procent vergoeding bij een omzetverlies van minimaal dertig procent los te laten en te verhogen naar 100 procent. Rutte waarschuwde eerder deze week wel dat de uitvoeringslast daardoor verder stijgt. Uitvoerder RVO heeft al veel op zijn bordje liggen, wat de reden is dat de aanpassing van de TVL-regeling om bezwaar te kunnen maken op eerder afgewezen aanvragen pas later dit jaar uitgevoerd zal kunnen worden. Voor de verhoging stelt het kabinet 450 miljoen euro beschikbaar.
Lees ook: TVL aanvragen: dit moet u weten
Verdubbeling TONK-budget
Ook wordt de TONK verruimd. Deze vergoeding is bedoeld voort huishoudens die hun inkomen (deels) zagen verdwijnen als gevolg van de coronacrisis. Gemeenten keren deze subsidie uit zodat ontvangers, veelal zelfstandige ondernemers, hun noodzakelijke rekeningen kunnen blijven betalen. Het kabinet had daarvoor 130 miljoen euro uitgetrokken, maar dat wordt nu verhoogd naar 260 miljoen euro. ‘Gemeenten gaven aan dat het budget ontoereikend was om mensen goed te kunnen helpen,’ zegt minister Koolmees. Het kabinet heeft gemeenten opgeroepen het extra geld ruimhartig toe te kennen.
De TONK is sinds maart aan te vragen of kan binnenkort worden aangevraagd. Dat verschilt per gemeente. Ook maken gemeenten verschillende keuzes in het bepalen van de doelgroep en de hoogte van de vergoeding, omdat zij het beste kunnen inschatten wat er specifiek in hun gemeente nodig is. Het kabinet heeft gemeenten opgeroepen ruimhartig te zijn in het toekennen van de TONK. Aanvragers kunnen dan ook bij de eigen gemeente terecht voor nadere informatie. Ongeacht de startdatum in de eigen gemeente kan de TONK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 worden aangevraagd.
Lees ook: Corona: dit zijn de financiële regelingen voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers (update)
Belastinguitstel?
Ook belooft het kabinet te kijken naar het eventuele uitstellen van terugbetaling van de belastingschuld, wat nu nog over 36 maandelijkse termijnen vanaf 1 oktober zal gebeuren. ‘Als de economie weer aantrekt, zullen veel bedrijven de nieuwe betalingsverplichtingen weer kunnen voldoen, maar om opgebouwde schulden af te lossen is extra omzet nodig,’ schrijft het kabinet. ‘Het risico bestaat dat hierdoor in de kern gezonde bedrijven alsnog (onnodig) failliet gaan. Het kabinet vindt het van belang dat ondernemers redelijkerwijs hun belastingschulden kunnen aflossen. Anderzijds is het van belang dat schulden niet verder oplopen dan noodzakelijk, met het risico op problematische schuldsituaties.’
Geef een reactie