
Het simpelweg uitstellen van betaling van belastingschulden is niet voldoende om Nederlandse ondernemers uit de coronacrisis te redden, zegt AFM-voorzitter Laura van Geest. De Belastingdienst zou bijvoorbeeld een afdeling bijzonder beheer kunnen optuigen om ondernemers met schulden uit de problemen te helpen.
De fiscus zou snel duidelijke afspraken moeten maken over herstructurering of zelfs het kwijtschelden van schulden, zo zegt Van Geest bij de presentatie van het jaarverslag van de AFM. Op dit moment wil de politiek nog niet vooruitlopen op de periode van terugbetaling en eventuele kwijtschelding van schulden. Minister Hoekstra van Financiën gaf eerder aan de eerste periode van terugbetaling af te willen wachten. Dat staat nu gepland voor een termijn van 36 maanden, startend op 1 oktober. Gezien de aanhoudende maatregelen zou dat nog weer kunnen verschuiven en ook pleiten diverse organisaties voor een langere termijn, bijvoorbeeld 5 jaar.
>> Belastinguitstel aanvragen kan nog tot 1 juli. Zo doet u dat.
Economie gebaat bij hulp
Hoe het ook zij, er ligt een schone taak voor de Belastingdienst om ondernemers die een schuld hebben opgebouwd verder te helpen met maatwerk. Volgens de toezichthouder is daar de gehele economie bij gebaat, omdat bij de vorige financiële crisis is gebleken dat schulden die bedrijven als een molensteen om de nek hangen verlammend werken op economisch herstel. Naar verwachting komen vanaf het derde kwartaal meer ondernemingen bij bijzonder beheer van banken terecht, met een hoogtepunt in het vierde kwartaal van dit jaar.
Steun weggegooid geld
De toezichthouder is niet de enige die pleit voor maatwerk vanuit de Belastingdienst. PwC betoogde in februari dat de steun die het kabinet in de economie heeft gepompt sinds het begin van de crisis weggegooid geld is als de Belastingdienst deze rol niet pakt. De organisatie noemde als mogelijke oplossingen om ondernemers meer lucht te geven een verlening van de terugbetalingstermijn, gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden of zelfs het afschrijven van schulden in ruil voor aandelen. ‘De Belastingdienst moet zich op deze nieuwe rol voorbereiden en voldoende capaciteit creëren om alle verzoeken tijdig en kundig te kunnen behandelen. De Belastingdienst zal mede het succes gaan bepalen van alles wat we gedaan hebben om onze economie te redden. Een niet te onderschatten taak,’ concludeerde PwC-partner Edwin van Wijngaarden toen.
>> Ondernemers die uitstel aanvragen, komen in aanmerking voor de aflossing over 36 maanden.
Praten met schuldeisers
AFM wijst erop dat de overheid sowieso achter het net vist wanneer bedrijven failliet gaan vanwege hun schuldenlast. Met dat in het achterhoofd is het logisch om een zeker verlies te accepteren. DNB-baas Klaas Knot stelde eind januari in het tv-programma Buitenhof dat bedrijven met te grote schulden met hun schuldeisers om de tafel moeten gaan zitten om afspraken te maken. Een van de grootste schuldeisers is de Belastingdienst, dus dat is zeker een partij om afspraken mee te maken.