
Het zijn interessante tijden. Inmiddels hebben de eerste versoepelingen van het coronabeleid plaatsgevonden. Er is een heus ‘Openingsstappenplan’ met mogelijke data gepubliceerd. En er is ook alweer mee geschoven. Want we weten ook allemaal dat een virus zich daar niet per se aan houdt.
Ik ben vooral heel benieuwd wat er gaat gebeuren met de ondernemingssteun de komende tijd. Kunnen al die ondernemingen die nu kunstmatig in leven gehouden worden een levensvatbare doorstart maken? En zijn de zakken van onze regering nog diep genoeg om dat te ondersteunen? Wat gebeurt er met alle opgespaarde belasting- en huurschulden? En wil de consument eigenlijk wel weer naar de winkel of het restaurant, nu we toch wat voorzichtiger zijn en we gewend zijn aan de gemakken van het thuiswinkelen? De aantallen faillissementen zijn de afgelopen tijd historisch laag. Betekent dat dat het allemaal wel losloopt? Of betekent dat dat we straks een stuwmeer aan faillissementen tegemoet kunnen zien? Ik vrees met grote vreze…
Markt van uitersten
Voor ons reden om ook eens in de markt van fusies en overnames te duiken. Ook daar is het wachten op wat de politiek gaat doen. Maar na een rustiger eerste halfjaar is in het tweede halfjaar van 2020 de overnamemarkt goed op stoom gekomen, vertellen Jaap Schrover en Guus van Houdts in hun artikel De markt van overnames is er een van uitersten. En net zoals de coronacrisis sommige branches harder treft dan andere, zie je ook in de markt van overnames dat er sectoren zijn die duidelijk profiteren van de coronacrisis.
Fuseren in de praktijk
Om fusies en overnames wat meer smoel te geven, sprak ik de afgelopen tijd ook een aantal mensen die daarmee te maken gehad hebben. Zo leest u binnenkort op cmweb het verhaal van Loy Ebbers, manager Accounting & Control van softwarebedrijf Topicus. Zij zijn begin dit jaar samengegaan met softwarehuis TTS en en passant ook naar de beurs gegaan. (Vandaar dat we even moeten wachten met publiceren.)
U kunt al wel het gesprek lezen dat ik had met Dennis de Goeij. Hij vertelt over het samengaan van USG Finance en Unique Finance. De Goeij kan als directeur het proces goed overzien en vertelt wat hij verwacht van een goede business controller en over de bijdrage van zijn controller aan de fusie. Soms viel het mee (‘qua structuur en opzet van rapportage en inrichting waren we heel vergelijkbaar’) en soms viel het tegen (‘maar dan kom je er in de praktijk achter dat de verschillende businessmodellen heel verschillende financiële consequenties en risico’s hebben’). Het zijn interessante tijden.
Lees ook in cm: ControllersMagazine 2021, afl. 4:
Blog Jaap Koelewijn: Hogere rente: ramp of zegen?
Nieuwe btw-regels voor e-commerce en diensten per 1 juli 2021
Werkkapitaalanalyse en beheer: Gouden-balansregel revisited
Prijsgeven van vorderingen: belastingheffing bij de schuldenaar?
9 belastingrisico’s – en hoe u die kunt vermijden
Terugkrabbelen uit een overnameproces: kan dat zomaar?
Young professional Nikki Helleman: ‘Je leert bij een jong bedrijf wel hoe alles werkt’
Excel-tutorial: Verwachte projectbetalingen inplannen met dynamische matrix-functies
Weerstand wegnemen bij een presentatie: zo doet u dat
Waarde? Wat is dat eigenlijk?
Onderzoek core-and-morejaarverslag mbo en vo: Jaarverslag onderwijs kan veel beknopter en veel goedkoper