
Het derde kwartaal van 2021 is het laatste kwartaal waar er een coronasteunpakket ligt. Tevens wordt maximaal 80 procent van het omzetverlies onder NOW gesubsidieerd. Voor het vierde kwartaal is er geen TVL, NOW, of andere subsidie meer, zo maakt het kabinet bekend.
Met de lage besmettingsgraad, ziekenhuisopnames en voortgang in vaccinaties verwacht het kabinet dat het derde kwartaal positiever uitpakt dan bekend was toen de vorige verlenging werd aangekondigd. Het CPB waarschuwde eerder dat het te lang verlengen van een steunpakket minder doeltreffend zou blijken en de werkgelegenheid niet meer zou helpen. In diens Centraal Economische Plan adviseerde het bureau de steun af te bouwen en te mikken op economische herstel. Ook dat neemt het kabinet mee in de overweging om het pakket te beëindigen.
Maximale omzetverlies
De laatste periode van NOW (juli – september) wordt aangepast om maximaal 80 procent van omzetverliezen te compenseren. Het kabinet denkt dat er weinig bedrijven zijn die meer dan dat percentage aan omzet mislopen en constateert dat het aantal NOW-aanvragen voor de afgelopen periode is gedaald. Met die aanpassing bespaart de overheid zich 35 miljoen euro. Voor de TVL was een dergelijke aanpassing niet te realiseren, dus de voorwaarden voor de steun voor de vaste lasten blijft onveranderd.
>> Lees ook: Laatste kans vijfde periode van NOW: loket sluit op 30 juni
Steun terugbetalen
Ook heeft het kabinet vanwege het verbeterde economische beeld onderzocht of bedrijven die (weer) winst maken verplicht kunnen worden eerder gekregen steun terug te betalen als zij op jaarbasis geen verlies lijden of zelfs winst maken. Maar dat blijkt niet mogelijk. Het kabinet roept ondernemers op om alleen steun aan te vragen als dat echt noodzakelijk is en doet een moreel appèl op bedrijven om de steun terug te betalen als achteraf blijkt dat deze niet nodig was.
Einde steunpakket
Met stap 4 van het heropeningsplan wegen de voordelen van het steunpakket niet meer op tegen de nadelen wat betreft de economische dynamiek en de druk op overheidsfinanciën. Daarmee komt er een einde aan de coronasteun. ‘Ondernemers hebben de afgelopen periode hun doorzettings-en aanpassingsvermogen laten zien, waarbij het kabinet zich realiseert dat er nog een groep ondernemers is die het door de grote impact van het coronavirus zwaar heeft. Het steunpakket in het derde kwartaal draagt bij aan het herstel van bedrijven. Hierna is het belangrijk voor de Nederlandse economie om weer op eigen benen te staan.’
>> Lees ook: Corona: dit zijn de financiële regelingen voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers (update)
Heroverweging bij opleving virus
Daarbij is het wel belangrijk om in de gaten te blijven houden wat er met het virus gebeurt. Momenteel is de deltavariant in opkomst in veel Europese landen en naar verwachting is dat in de loop van de zomer de dominante versie die voor besmettingen zorgt in Nederland. Het huidige plan is om eventuele lokale maatregelen in te stellen om verspreiding in te dammen. Mochten er toch weer nationale maatregelen volgen, dan zal een eventueel steunpakket worden heroverwogen, zegt het kabinet.