
Tijdens de verhoogde druk op ziekenhuizen het afgelopen jaar zijn ze financieel niet of nauwelijks in de problemen gekomen. Er was een flinke daling van poliklinische behandelingen. Ziekenhuizen boekten een resultaat dat vergelijkbaar was met 2019.
Dat blijkt uit analyse van jaarverslagen van Nederlandse ziekenhuizen over het afgelopen boekjaar. Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs onderzochten de cijfers van 37 ziekenhuizen. De onderzochte ziekenhuizen boekten in 2020 samen een positief resultaat van 261 miljoen euro bij een omzet van 18,6 miljard euro. Dat rendement is volgens de onderzoekers vergelijkbaar is met het ‘gewone’ productiejaar 2019. Het positieve resultaat is te danken aan de compensatieregeling voor het omzetverlies en de extra kosten tijdens de coronapandemie.
Onzekerheid 2021
Eerder dit jaar verwachtten zorginstellingen een positief resultaat te kunnen boeken, maar er is veel onzekerheid over 2021. Dat bleek uit de resultaten van de Financiële Zorgthermometer. Omzetderving als gevolg van de aanhoudende besmettingen zijn een mogelijke oorzaak voor de daling van het vertrouwen in het toekomstig financieel resultaat, met name in het sociaal domein en in de Zorgverzekeringswet (Zvw).
>> Lees ook: Jorrit Wigchert: ‘Hoe kunnen we de business beter maken met business intelligence?’
Omzet stijgt, winst gelijk
De omzet nam toe met 5,5 procent. Dat komt deels omdat de compensatie voor coronazorg en de subsidie voor de zorgbonus van 1000 euro voor zorgpersoneel bij de omzet zijn opgeteld. Maar de winst bleef hetzelfde als in 2019, namelijk 1,4 procent. ‘Slechts één van de onderzochte ziekenhuizen rapporteerde rode cijfers, maar dit heeft een incidenteel karakter,’ schrijft Intrakoop.
Vermogenspositie hetzelfde
Ook de vermogensposities van de ziekenhuizen zijn het afgelopen jaar nauwelijks gewijzigd. De solvabiliteit, uitgedrukt als eigen vermogen/totale opbrengsten, steeg in 2020 licht tot 26,9 procent ten opzichte van 26,7 procent in 2019. De liquiditeitsratio nam in 2020 juist iets af: 1,3 ten opzichte van 1,4 in 2019.
Afname klinische opnames
Geen rode cijfers dus, maar de impact van de coronacrisis op productiecijfers was wel goed zichtbaar. De uitgestelde zorg door de druk van Covid-19 veroorzaakte een daling in klinische opnamen van 14,5 procent. Het aantal poliklinische bezoeken daalde zelfs met 22,1 procent. Het aantal eerste poliklinische bezoeken daalde met maar liefst 22,1 procent. Ook de klinische capaciteit (het aantal bedden) daalde met 4,1 procent naar een totaal van 20.991 bedden.