
Sinds 1 januari 2020 is het weer aantrekkelijker voor werkgevers om personeel te laten profiteren van een fiets van de zaak. Cm: zet de regels over bijtelling, eigen bijdrage en meer voor 2021 op een rij.
Een werknemer die van huis naar werk fietst, hoeft door de fiscale regeling ‘fiets van de zaak’ niet zelf een fiets aan te schaffen. De regels voor privégebruik zijn anders dan bij de auto. De fiets mag namelijk onbeperkt privé worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het naar school brengen van de kinderen of de boodschappen: er geldt een vaste bijtelling voor privégebruik.
Kopen of leasen
Een onderneming kan besluiten om de fiets zelf aan te schaffen. Afhankelijk van de afspraken met werknemers kunnen daar nog kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en het opladen van elektrische fietsen nog bijkomen. De gemaakte kosten voor de fiets kunnen worden afgetrokken van de winstbelasting. Ook zijn er leasemaatschappijen die leasefietsen aanbieden. Dan wordt er maandelijks een leasebedrag afgerekend waar alle kosten in zijn verwerkt. Ook deze zijn af te trekken van de winstbelasting.
Bijtelling privégebruik
Als een bedrijf een fiets beschikbaar stelt aan werknemers voor woon-werkverkeer, dan geldt daarvoor een bijtelling voor privégebruik. De bijtelling bedraagt 7 procent van de adviesprijs van de fiets volgens de fabrikant of importeur. De prijs op de factuur is dus niet bepalend. Als de oorspronkelijke prijs niet op die manier meer te achterhalen is, moet u van de Belastingdienst uitgaan van de meest vergelijkbare fiets.
Rekenvoorbeeld
Stel, een nieuwe e-bike kost 3500 euro. Daar wordt 7 procent bijtelling over betaald, wat neerkomt op 245 euro per jaar. Bij een jaarinkomen tot 68.507 euro, geldt een belastingtarief van 37,10 procent in 2021 (in 2022 wordt dat 37,07 procent). Dat komt nu neer op een belastingbedrag van 90,90 euro per jaar. De kosten voor de werknemer bedragen dan 7,57 euro per maand.
Eigen bijdrage
De eigen bijdrage die een werknemer eventueel betaalt vanuit zijn nettoloon mag in mindering worden gebracht op de bijtelling. Dat geldt niet voor betalingen aan derden, bijvoorbeeld de kosten van het thuis opladen van de accu voor een elektrische fiets van de zaak.
Gevolgen loon werknemer
Die bijtelling voor de fiets is loon in natura en wordt ook als zodanig belast. Dat betekent dat er jaarlijks 7 procent van de prijs wordt opgeteld bij het loon van de werknemer. Daarover moet dus ook belasting worden betaald en worden premies ingehouden. De bijtelling mag ook worden aangewezen als eindheffingsloon. Het bedrag komt dan ten laste van de vrije ruimte. Er geldt 80 procent eindheffing wanneer de vrije ruimte wordt overschreden.
Fietsverzekering
Een fietsverzekering, reparatiekosten, een extra slot, fietstassen, fietsmandje of een steun voor de tas zijn geen loon in natura. Dat zijn vergoedingen voor intermediaire kosten.