
Een pensioenfonds weigert een ouderdomspensioen terug te ruilen voor een partnerpensioen. De ombudsman pensioenen adviseerde om dat wel te doen, aangezien de communicatie naar de afnemer onduidelijk was. Communicatie over nabestaandenpensioen moet beter.
De man ruilde zijn partnerpensioen uit voor een aantrekkelijk ogend ouderdomspensioen, maar besefte pas later dat bij een eventueel overlijden zijn echtgenote geen recht zou hebben op een pensioen. Hij diende daarop een klacht in tegen zijn pensioenfonds bpfBOUW, zo maakt ombudsman Henriëtte de Lange bekend in haar advies. Het pensioenfonds weigerde de vergissing terug te draaien.
Lees ook: Het nieuwe pensioenakkoord op hoofdlijnen: hoe bereidt u zich alvast voor?
Alles over het nieuwe pensioenstelsel
In deze e-learning over het pensioenakkoord legt pensioenexpert Liesbeth Hufen het pensioenakkoord uit en wat daarvan de gevolgen zijn voor de AOW-leeftijd en de financiering van het pensioen. Na het volgen van deze cursus hebt u onder meer inzicht in:
- De verschillende financieringsmethoden van een pensioenregeling.
- De consequenties van het loslaten van een tijdsevenredige opbouw van het pensioen.
- De mogelijkheden voor uw organisatie.
- De flexibiliteit van het nieuwe pensioen.
Communicatie onduidelijk
‘De communicatie over die uitruil en vooral de gevolgen daarvan waren voor de klager zodanig onduidelijk dat hij totaal niet begrepen had dat zijn vrouw volledig zonder partnerpensioen zou kunnen komen te zitten bij zijn overlijden,’ aldus de ombudsman. Volgens De Lange blijkt uit het dossier dat er voldoende aanleiding is om te denken dat de klager niet had begrepen dat er geen enkel partnerpensioen meer zou zijn na de uitruil. Hij is bereid duizenden euro’s terug te betalen omdat hij te laat ontdekte een verkeerde keuze te hebben gemaakt.
Zorgplicht pensioenfonds
De ombudsman adviseerde dan ook om de beslissing terug te draaien. Volgens de regels klopt de afwijzing van bfpBOUW omdat de eenmaal gemaakte keuze voor uitruil definitief is. Maar die weigering vindt de ombudsman niet redelijk en de communicatie laat te wensen over. ‘Communicatie over zoiets ingrijpends als de gevolgen van het uitruilen van partnerpensioen in een hoger ouderdomspensioen moet echt duidelijk zijn. De zorgplicht van een pensioenfonds gaat verder dan alleen onopvallend in een brief melden dat het partnerpensioen 0 euro is.’
Lees ook: Het pensioenakkoord: wat is de rol van uw bedrijf en welk keuzes moet u maken?
Communicatie moet beter
Een eerder onderzoek van de Universiteit van Maastricht wijst erop dat pensioenfondsen partners meer moeten betrekken in het proces. Volgens dat onderzoek investeert slechts 4 procent van werknemers in de publieke sector in een partnerpensioen. Dat komt onder meer door een gebrek aan communicatie en kennisgebrek van werknemers over het nabestaandenpensioen.
Die conclusie wordt ondersteund door andere onderzoeksresultaten. Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg uit 2019 bleek dat een op de drie werknemers had geen idee of ze recht hebben op een partnerpensioen. Meer dan de helft van alle werknemers wist niet wat het partnerpensioen financieel zou betekenen voor hun partner als de werknemer voor de pensioendatum zou overlijden.
Nadelen terugdraaien
Ook was er een vergelijkbare klacht met een ander pensioenfonds. Dat draaide de beslissing over de uitruil wél terug na vragen van de ombudsman. Volgens bfpBOUW zou terugdraaien betekenen dat deze optie aan meer gepensioneerden moet aanbieden en dat zou calculerend gedrag in de hand werken.