
Een nieuwe wet zorgt ervoor dat grote NV’s voortaan streven naar een evenwichtige verhouding tussen mannen en vrouwen in de toplaag van de organisatie. Ze dienen daarover jaarlijks te rapporteren en deze informatie wordt openbaar gemaakt.
Grote naamloze en besloten vennootschappen moeten voortaan rapporteren aan de Sociaal Economische Raad (SER) over hun ambities voor een evenwichtige verhouding tussen mannen en vrouwen in het bestuur, de raad van commissarissen en de subtop. De RvC’s krijgen te maken met een zogeheten ‘ingroei-quotum’ van 30 procent. Voor iedere topman die de komende jaren vertrekt in een grote NV moet een topvrouw worden benoemd totdat er een evenwicht is bereikt.
Rapporteren aan SER
Andere landen voerden vergelijkbare maatregelen in en de SER verwacht dat de wet ook in Nederland een positief instrument zal zijn. Grote NV’s moeten jaarlijks rapporteren aan de SER over hun doelstellingen en eventueel wat wordt gedaan om een niet-behaalde doelstelling het komende jaar wel te realiseren. Deze informatie wordt openbaar gemaakt en moet voor iedereen toegankelijk zijn.
Tenminste 30 procent
Het wetsvoorstel daarvoor was al door de Tweede Kamer. De wet ‘Evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen in bestuur en raad van commissarissen’ is nu ook door de Senaat goedgekeurd. Onder de nieuwe wet bestaat de raad van commissarissen en niet-uitvoerende bestuurders voor ten minste een derde uit vrouwen en een derde uit mannen. Als er een benoeming wordt gedaan die in strijd is met deze wet, dan is deze benoeming niet geldig.
Betere bedrijfsresultaten
‘Diversiteit in het werknemersbestand, zeker ook in de top, kan bedrijven betere besluiten en bedrijfsresultaten opleveren,’ zo staat te lezen in de memorie van toelichting bij het voorstel. ‘Het kabinet is van mening dat we in ons land alle talenten nodig hebben. Iedereen in Nederland moet gelijke kansen krijgen en kunnen pakken om ieders talenten te ontwikkelen en te laten zien wat hij of zij kan, ongeacht geslacht en culturele achtergrond.’
Twee derde van de grote bedrijven voldoet al aan deze norm, waardoor diverse Kamerleden zich afvroegen of deze wet wel nodig was. Ondanks dat is hij wel door een meerderheid in beide Kamers goedgekeurd. De wet treedt in werking na Koninklijk Besluit en publicatie in de Staatscourant, wat al zo vroeg kan zijn als januari 2022.