
Om het verschil tussen flex en vast werk verder te verkleinen, adviseert DNB dat een nieuw kabinet ook gaat kijken naar het vaste contract. Net als de commissie Borstlap zegt de centrale bank dat de loondoorbetalingsplicht bij ziekte van vaste werknemers omlaag moet.
Het gat tussen flexwerkers en vaste medewerkers is nog steeds te groot. De Nederlandsche Bank schaarde zich achter een SER-advies aan de formateur om dat gat te verkleinen, maar vindt dat er nog meer gedaan kan worden. Dat SER-advies richt zich namelijk vooral op de flexcontracten, maar laat het vaste contract in grote lijnen ongemoeid. Ook daar moet een nieuw kabinet stappen zetten, zo meent de centrale bank.
Lees ook: Hoe verder na 104 weken ziekte en wat te doen bij hernieuwde uitval?
Van 104 weken naar 52
‘Wat ons betreft is het aan te bevelen de duur in te korten naar één jaar, zoals ook door de commissie Borstlap is voorgesteld,’ schrijft DNB in een nieuwe analyse. ‘Deze verkorting verlaagt de kosten en risico’s van het vaste contract voor werkgevers, met name in het mkb, en vergroot de kans op een vaste aanstelling voor werknemers. Na dat jaar zouden dan ook de re-integratieverplichtingen van de werkgever moeten vervallen en zou de werknemer in de WIA belanden. Het inkorten van deze verplichting zou dus gepaard gaat met een hogere instroom in de arbeidsongeschiktheid.’
Gelijktrekken vast en flex
Bij arbeidsongeschiktheid zien vooral flexwerkers en zzp’ers hun inkomen sterk terugvallen. Om dat gelijker te trekken met vaste werknemers, moet het doorbetalen bij 104 weken ziekte op de schop. Met zulke aanpassingen is er een evenwichtigere verdeling van werk en inkomensrisico tussen werkenden. Dat zorgt volgens DNB voor een betere doorstroom van flexibele banen naar vaste banen.
Lees ook: Marjol Nikkels zet de wijzigingen in de sociale zekerheid voor 2022 op een rij
Ongewild in flexibele schil
‘Institutionele verschillen tussen werknemers met een vast contract, met een flexibel contract en zzp’ers hebben de afgelopen decennia in belangrijke mate bijgedragen aan een sterke groei van flexibele arbeid,’ schrijft de centrale bank in een toelichting. ‘De schotten tussen deze verschillende arbeidsvormen belemmeren de doorstroom van werkenden naar een vast contract, met het risico dat een steeds groter deel van de werkenden ongewild langdurig verblijft in de flexibele schil.’