
Ondernemingen met een kleine marge, zien hun potentiële winst volgend jaar verdampen, waarschuwt ABN AMRO in een rapport. Bedrijven die veel energie verbruiken ervaren nu al deze prijsdruk, maar andere ondernemingen krijgen die rekening binnenkort ook.
Bedrijven die veel energie gebruiken, hebben nu al last van de hogere tarieven. Maar ook andere ondernemers krijgen te maken met deze druk. Ondernemers die veel energie verbruiken, leggen hun tarieven namelijk vaak voor slechts enkele maanden vast, zo staat te lezen in het rapport. Veel andere ondernemers, die hun tarieven hebben vastgezet, komt er volgend jaar waarschijnlijk ook een hogere rekening binnen. De bank verwacht namelijk dat de gasprijzen tot 2023 hoger blijven dan in voorgaande jaren.
Lees ook: Verplicht energielabel C gebouwen: wat zijn de gevolgen voor u?
Winst weggevaagd
Vooral bedrijven met kleine marges krijgen hierdoor klappen. De bank haalt in zijn rapport bijvoorbeeld de winst aan van de sector basischemie, die in twee jaar geleden 3,5 miljard euro winst boekte, maar 1,8 miljard aan energiekosten had. Met de verwachte verdrievoudiging van de energieprijzen wordt deze winst volledig weggevaagd. Bedrijven die er niet in slagen hun afzetprijzen te verhogen, schalen hun productie volgend jaar fors terug, zo meldt de bank.
Hogere prijzen producten
Andere leveranciers zullen de hogere energieprijs doorberekenen. De glastuinbouw, waar het energieverbruik hoog is vanwege het verwarmen van kassen, is bijvoorbeeld kwetsbaar. In hoeverre zij de prijzen van hun producten kunnen verhogen is ook afhankelijk van de concurrentie van landbouw uit warmere landen. ‘De voedingsmiddelenindustrie slaagt er kennelijk in om de al eerder gestegen prijzen van grondstoffen door te berekenen; de voedselprijsindex van de Verenigde Natie landbouworganisatie (FAO) lag in september van dit jaar op het hoogste punt sinds tien jaar.’
Lees ook: Hoe zit het met dubbele energiebelasting bij opslag van elektriciteit?
Doorberekenen of niet
In een aantal sectoren wordt de energieprijs dus doorberekend naar de afnemer, maar dat is niet altijd mogelijk. ‘[Het verhogen van afzetprijzen] is een complex vraagstuk en hangt af van onder meer (internationale) concurrentie, contracten met leveranciers en prijselasticiteit van de vraag naar het specifieke product,’ schrijft ABN AMRO. Daarnaast verhoogt dit de druk op de vraag: consumenten die volgend jaar een dunnere portemonnee ervaren door de hogere prijzen en hun koopkracht wellicht zien dalen, worden voorzichtiger met hun uitgaven.