
Er verandert het komend jaar niets aan de onbelaste kilometervergoeding. Deze is allang niet meer kostendekkend. Ook al zei het ministerie van Financiën veertien jaar geleden dat de vergoeding alleen zou worden verhoogd met de inflatie, is ook dat nooit gebeurd. Het komend jaar blijft de onbelaste vergoeding 19 cent per kilometer.
In 2003 was de belastingvrije vergoeding nog 28 cent, maar na een verlaging naar 18 cent in 2004 en een verhoging van één cent in 2006 is dat bedrag nooit meer gestegen. NIBUD berekende eerder dat de werkelijke kosten van een middenklasse auto 49 cent per kilometer bedragen. Een eerder ministerie van Financiën gaf in 2008 aan dat de 19 cent om variabele kosten te vergoeden zou moeten meestijgen met de inflatie. Dat is echter nog steeds niet gebeurd.
Niet meer kostendekkend
Het deel boven de 19 cent wordt belast als eindheffingsloon. Dat betekent dat werkgevers in de praktijk niet meer dan 19 cent per kilometer vergoeden en dat is allang niet kostendekkend meer. Met de stijgende brandstofprijzen is de vergoeding verhoudingsgewijs alleen maar armzaliger geworden. Maar een verhoging zou een behoorlijk beroep doen op de schatkist.
Geen stijging in 2022
Het demissionaire kabinet meldt dan ook aan nu.nl dat de vergoeding in 2022 niet zal stijgen. ‘Compenseren voor gestegen brandstofprijzen zou betekenen dat je ook bijvoorbeeld fietsen of wandelen extra gaat vergoeden terwijl de kosten daar niet zijn toegenomen,’ aldus een woordvoerder van het ministerie. Elke verhoging van één cent zou de Staat 130 miljoen euro kosten, zo rekent werkgeversvereniging AWVN voor.