
Door de pandemie zijn werknemers zelfbewuster geworden en dat heeft gevolgen voor hoe ze tegen hun baan aankijken. Een kwart van de werknemers is recent van baan gewisseld en een derde is actief op zoek. Een kwart van de werknemers in Europa is op zoek naar een nieuwe baan.
Dat blijkt allemaal uit een tweejaarlijks grootschalig onderzoek naar de arbeidsmarkt van Randstad. Bij werknemers is er veel meer aandacht gekomen voor de balans tussen werk en privé. Het merendeel van de ondervraagde mensen geeft aan meer flexibiliteit in de carrière te zoeken. Ook heeft de pandemie personeel blijkbaar de ruimte gegund om beter na te denken over persoonlijke ontwikkeling en is er meer helderheid over professionele doelen. Volgens het onderzoek zijn werknemers door de pandemie zelfbewuster geworden en weten ze wat ze willen.
Persoonlijke effectiviteit: ontdek uw werkgeluk
In de e-learning Persoonlijke effectiviteit: kernkwaliteiten en ikigai laat coach Jolanda van der Steen u zien hoe u uw kernkwaliteiten kunt beoordelen en op zoek kunt gaan naar uw ikigai: uw reden om ’s ochtends uit bed te komen. Met deze videocursus zet u uw kwaliteiten om in carrièredoelen en werkgeluk.
Eisen stellen
Ook is de vraag naar werknemers groter dan het aanbod, waardoor sollicitanten eisen kunnen stellen. Meer geld is vaker niet beschikbaar, waardoor er meer wordt ingezet op secundaire arbeidsvoorwaarden, flexibiliteit en een zorgzame bedrijfscultuur. Onderzoek naar de arbeidsmarkt van Robert Half gaf onlangs aan dat potentiële werknemers meer geïnteresseerd zijn in dat totaalplaatje dan een hoger salaris.
Werkstress katalysator
Voor veel mensen die van baan wisselen is stress een belangrijke oorzaak. Werkstress leidt tot meer uitval. Volgens onderzoek van TNO kost bedrijven dat jaarlijks 3,2 miljard euro, maar dat is gebaseerd op de situatie vóór de corona-uitbraak (2019). In Nederland hebben momenteel 1,2 miljoen arbeiders last van burn-outklachten. Toename van werkstress zorgde voor een totaal van 9,4 miljoen ziektedagen vorig jaar. Een van de indicatoren van burn-out op de werkvloer is een groter takenpakket. Een derde van de werknemers geeft aan te veel werk op hun bordje te krijgen.
Veranderende arbeid
Werk is post-corona niet meer hetzelfde. Werknemers stellen nu eisen over de werkplek die voor corona nauwelijks werden overwogen, zo meldt brancheorganisatie van arbodiensten OVAL. Bijna de helft van de werknemers heeft een voorkeur voor een hybride model waarbij deels wordt thuisgewerkt. Deze voorkeur wordt ook uitgesproken naar de baas en mensen eisen meer zeggenschap over hoe ze productief kunnen werken.