
Er verandert het komende jaar het een en ander in onder meer ouderschapsverlof, het Arbeidsgeschikheidsfonds en de AOW. Cm: zet 7 wijzigingen op een rij.
1. Gedifferentieerde premie Aof
Er wordt vanaf 1 januari onderscheid gemaakt tussen grote werkgevers en kleine binnen het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) zodat kleine werkgevers minder kosten maken. Op deze manier legt de premie geen relatief hoger beslag op kleine bedrijven. Bij de berekeningswijze van de twee gedifferentieerde premies voor een individuele werkgever is in eerste instantie de werkgeversgrootte leidend. De grens klein/middelgroot bedraagt 25 x 35.300 euro = 882.500 euro. De grens middelgroot/groot bedraagt 100 x 35.300 euro = 3.530.000 euro.
2. Wijziging minimumloon
Het (bruto)minimumloon per dag gaat per 1 januari met 1,41 procent omhoog. Ook de uitkeringen WAO/WIA, WW en ZW worden op deze verhoging van het minimumloon aangepast. Het minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder wordt daarmee 1725 bruto per maand. Dat was 1.701 euro.
3. AOW in 2022
De AOW-leeftijd stijgt in 2022 met drie maanden naar 66 jaar en 7 maanden. AOW- en Anw-uitkeringen worden afgeleid van het referentieminimumloon voor de AOW en het referentieminimumloon voor de bijstand. Voor ouderen is een inkomensondersteuning geïntroduceerd die afhankelijk is van de opbouwjaren op grond van de AOW. Na indexatie is het bedrag in 2021, bij een volledige AOW-opbouw, 312,48 euro per jaar.
4. STAP-budget
In het eerste kwartaal van 2022 vervangt de Stimulering ArbeidsmarktPositie (STAP) de fiscale scholingsaftrek. Het STAP-budget kan bij UWV worden aangevraagd als een studie, cursus of andere leeroptie is geregistreerd in het officiële scholingsregister. Deze komt in februari online en de subsidie zou vanaf maart aan te vragen moeten zijn. De subsidie is maximaal 100 procent van de subsidiabele kosten van de scholing zoals vermeld in het scholingsregister, tot een maximum van 1000 euro inclusief btw.
5. Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof
Ouders krijgen straks een UWV-uitkering van 50 procent van hun dagloon gedurende 9 weken ouderschapsverlof. Ouders kunnen nu 26 weken opnemen gedurende de eerste acht levensjaar van het kind. Werkgevers kunnen het gedeeltelijk betaald ouderschap per 2 augustus aanvragen. De voorwaarde voor deze gedeeltelijke vergoeding is wel dat ze de 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind.
6. Introductie Nederlandse Arbeidsinspectie
De naam van de Inspectie SZW verander naar Nederlandse Arbeidsinspectie per 1 januari. Dat komt doordat er een nieuwe Europese toezichthouder is en de nieuwe naam is volgens het ministerie van Sociale Zaken ‘in de praktijk gebruikelijker en veelzeggender’.
7. Veranderingen OR
Drie maanden nadat werknemers aan de slag gaan, krijgen ze vanaf 1 januari actief kiesrecht voor de ondernemingsraad in plaats van de nu geldende zes maanden. Ze mogen zich dan ook verkiesbaar stellen voor de OR. Dat kon voorheen pas na 12 maanden. Ook uitzendkrachten gaan sneller kiesrecht opbouwen in de onderneming van de inlener. Vanaf 1 januari krijgt een uitzendkracht na 18 maanden kiesrecht.