
Met de feestdagen voor de deur is het de perfecte tijd om bij te geraken met (vak)literatuur. Cm: zet een selectie op een rij. De boog kan natuurlijk niet altijd gespannen staan, dus er zitten ook een romans in deze eclectische selectie van winterboeken, zoals de nieuwe Kees van Kooten en de populaire thriller van Jo Nesbø die op menig boekenlijstje staat.
Koninkrijk – Jo Nesbø
Het nieuwste boek van thrillerauteur Nesbø is voor de verandering geen deel van een serie, maar een op zichzelf staande roman. Na vijftien jaar keert een man terug uit Amerika met grootse plannen voor een hotel in het Noorse bergdorpje waar hij vandaan komt. Koninkrijk wordt verteld vanuit het oogpunt van zijn broer. De twee delen een duister verleden en het dodental loopt al snel op.
De duistere bank – David Enrich
De laatste jaren is Deutsche Bank onder vuur komen te liggen door witwasschandalen, smeergeldaffaires en andere dubieuze activiteiten. Onderzoeksjournalist David Enrich deed jarenlang onderzoek naar het roekeloze beleid van de Duitse bank en schreef er De duistere bank over. Het boek baarde vorig jaar opzien met een flink aantal onthullingen, van financiële steun bij de bouw van Auschwitz tot samenwerking met terroristische regeringen.
Het Corporate Brein – Kilian W. Wawoe
Hoe gaan we weer samenwerken na corona? Wawoe beargumenteert in Het Corporate Brein dat het niet draait om hoe vaak u naar kantoor komt, maar om wat u daar gaat doen. Dit boek is een grondige analyse over thuiswerkervaringen, die wetenschappelijk is getoetst en praktisch wordt uitgewerkt. Welke lessen kunnen we trekken en welke kansen kunnen we verzilveren na het massale thuiswerken tijdens corona?
Authentiek zelfvertrouwen – Arjen van Witteloostuijn, Jacqueline Brassey, Nick van Dam
Iedereen is wel eens onzeker, dat is heel normaal. Zodra we bijvoorbeeld iets nieuws leren of doen (buiten onze comfortzone treden), lopen we de kans daar onzeker over te zijn. Soms echter houdt die onzekerheid ons tegen om de beste versie van onszelf te worden. Authentiek zelfvertrouwen helpt u effectief om te gaan met die onzekerheid en dat gevoel van stress. Het leert ons dat we comfortabel kunnen worden met ongemak.
Het Oog van de Wereld – Robert Jordan
Op 19 november verschijnt de langverwachte serie Wheel of Time op Amazon Prime Video. De Nederlander Josha Stradowski vertolkt daarin de rol van hoofdpersonage Rand al’Thor. Hoog tijd om deze epische fantasiereeks te (her)lezen. Dit eerste boek van de Rad des Tijds-reeks draait om vijf jonge mensen die in hun vredige dorpje worden aangevallen door lakeien van de Duistere. Ze komen oog in oog te staan met hun lotsbestemming.
Wennen aan Wenden – Marilijn Boumeester
Ogenschijnlijke kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben. Wennen aan wenden draait om het reageren op snelle veranderingen, bijvoorbeeld op het gebied van technologie en globalisering. Boumeester verleidt de lezer om na te denken buiten de geijkte paden. We moeten leren redeneren als een onderdeel van een ecosysteem. Herken signalen van verandering en wordt toekomstbehendig.
Vaxx – Roel Coutinho
Epidemioloog Roel Coutinho schetst de geschiedenis van infectieziektes en vaccinaties. In een toegankelijke terugblik beschrijft hij hoe de ontwrichtende effecten van ziektes als polio, pokken, mazelen, difterie, kinkhoest werden bestreden met vaccinatieprogramma’s. In zijn tijd als RIVM-directeur kreeg Coutinho te maken met harde tegengeluiden en een mislukte campagne voor bescherming tegen baarmoederhalskanker middels het HPV-vaccin. Het boek Vaxx is een reactie daarop.
Dynamische sturing in turbulente tijden – Fred Conijn
Dit is een makkelijk boek om tijdens de vakantie een los (of meerdere) hoofdstukken van te lezen. De modulaire opzet van Dynamische sturing in turbulente tijden leent zich perfect voor het kennisnemen van een specifiek aspect van dynamische sturing. Ontdek antwoorden op vragen als: Hoe stel ik medewerkers in staat snel en slagvaardig te acteren? Hoe zorg ik ervoor dat wij ons continu en flexibel blijven ontwikkelen? Hoe waarborg ik dat wij beschikken over de informatie die wij nodig hebben, zelfs als de omstandigheden ingrijpend veranderen?
Dwaalspoor – Suzanne Vermeer
Het nieuwste boek van de schrijver die achter het pseudoniem Suzanne Vermeer schuilgaat, is een vervolg op Zomeravond. Dwaalspoor heeft dezelfde jurist, maar staat verder los van het eerdere boek. Deze korte thriller begint met een fataal fietsongeluk van een zakenman. Maar als er nog iemand het leven laat bij een soortgelijk ongeval, begint de politie te twijfelen. De beschuldigende vinger wijst al snel naar de vrouw van de zakenman die vervolgens jurist Lauren Martens inschakelt.
Structuring for Extreme Revenue Growth – Chris Out
Het maakt niet uit of u nu ondernemer bent, binnen een corporate werkt, in finance of net begint met growth hacking. Groeihacker Chris Out gaat in Structuring for Extreme Revenue Growth terug naar de ultieme principes van groei en data gedreven werken. Na het lezen van dit boek gaat u makkelijker, sneller en meer omzet genereren. U heeft een duidelijke methode die bedrijfsbreed in te zetten is. Out legt uit hoe u de organisatie steeds opnieuw kunt uitvinden om groei te realiseren en iedereen effectiever te laten werken.
De tachtigjarige vrede – Kees van Kooten
Dit jaar werd Kees van Kooten tachtig en in De tachtigjarige vrede neemt hij de lezer mee door een bloemlezen van verhalen uit de 27 boeken die hij uitgaf gedurende zijn carrière. Hij deed dit naar eigen zeggen omdat hij zijn eigen verhalen weer ging lezen. ‘Wat verdriet erin, wat vreugde, een beetje satire. Ook heb ik bij elk verhaal gekeken of het typerend was voor de tijd,’ zo vertelde hij in september aan Trouw.
Leidinggeven in de hybride organisatie – Jeroen Busscher
Ook na corona worden organisaties steeds meer hybride. Gedeeltelijk zullen medewerkers thuiswerken, gedeeltelijk elkaar op kantoor of op een andere plek treffen. Maar welke rol hebben we als leidinggevende in zo’n organisatie? Hoe zorgen we ervoor dat we een team blijven? Hoe zorgen we ervoor dat mensen niet eenzaam worden? Dat we ons aan elkaar en de doelstelling van de organisatie verbonden blijven voelen? Hoe blijven we resultaten halen? In dit boek zet Jeroen Busscher op compacte wijze onze nieuwe (post-)coronawerkelijkheid op een rijtje.