
Het bijzonder uitstel van betaling van belastingen wordt voor bedrijven met een openstaande belastingschuld in verband met de coronacrisis automatisch verlengd tot het eind van dit jaar. Ondernemers die inmiddels hun schuld hebben afgelost, kunnen opnieuw een aanvraag indienen. Ook organisaties die nog niet eerder uitstel hebben aangevraagd, kunnen dat nu alsnog doen. Dit uitstel is aan te vragen via een online formulier.
Hoe vraagt u opnieuw uitstel aan?
U kunt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw) tegelijk uitstel aanvragen. Het aanvragen van uitstel doet u via dit online formulier. Voor het invullen heeft u de volgende gegevens nodig:
- uw RSIN of BSN
- naam, postcode en huisnummer van uw bedrijf
- naam en telefoonnummer van uw contactpersoon (als u die hebt)
- liquiditeitsprognose (als u verlenging aanvraagt en uw belastingschuld was 20.000 euro of hoger toen u voor de 1e keer bijzonder uitstel van betaling aanvroeg)
- verklaring van derde-deskundige (als u verlenging aanvraagt en uw belastingschuld was 20.000 euro of hoger toen u voor de 1e keer bijzonder uitstel van betaling aanvroeg)
- andere bewijsstukken (als u verlenging aanvraagt en bewijsstukken wilt meesturen die niet verplicht zijn)
Lees ook: Corona: dit zijn de financiële regelingen voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers (update)
Schuld minder dan 20.000 euro
U geeft in de omschrijving de omstandigheden en gevolgen aan waardoor uw onderneming door de coronacrisis is getroffen. U kunt bijvoorbeeld met cijfers aangeven dat uw omzet is gedaald ten opzichte van de afgelopen maanden, of dat uw opdrachten en boekingen zijn verminderd ten opzichte van de afgelopen maanden. Bewijsstukken die uw toelichting onderbouwen kunt u als bijlagen meesturen.
Verder verklaart u dat u er alles aan doet om uw liquiditeitspositie te behouden of te versterken. In uw verklaring staat dat uw onderneming geen eigen aandelen inkoopt, geen dividenden uitkeert, en dat aan bestuur en directie geen bonussen, winstuitdelingen of andere betalingen die kenmerken van bonussen hebben worden uitgekeerd over de jaren 2020 en 2021. Deze verklaring geldt voor de periode vanaf het insturen van het verzoek voor verlenging van bijzonder uitstel tot en met de datum van de vergadering waarin de jaarrekening wordt vastgesteld in 2021 of 2022. Uitbetalingen waartoe in 2019 al formeel was besloten, zijn uitgesloten van deze verklaring.
Schuld meer dan 20.000 euro
Voor schulden hoger dan dat bedrag geldt het bovenstaande, maar heeft de Belastingdienst we extra informatie nodig waaruit blijkt dat u betalingsproblemen hebt die hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door de coronacrisis. Omdat het om een hoog belastingbedrag gaat, is er ook een verklaring nodig van een derde-deskundige. Een derde-deskundige is bijvoorbeeld een externe consultant, een externe financier, een branche-organisatie of uw belastingadviseur of accountant, maar niet iemand uit uw eigen onderneming.
De deskundige moet aannemelijk maken dat er betalingsproblemen zijn op het moment waarop om uitstel wordt gevraagd, of kort daarna. Uit de verklaring moet blijken dat de financiële problemen hoofdzakelijk zijn ontstaan door de coronacrisis. Daarnaast bevat de verklaring een zogenoemde liquiditeitsprognose. Deze moet volgens de derde-deskundige aannemelijk zijn. De prognose moet worden gemaakt aan de hand van feiten en omstandigheden die bekend zijn op het moment dat om uitstel van betaling wordt gevraagd. De deskundige licht toe welke gegevens de ondernemer heeft verstrekt voor de verklaring.
Lees ook: Liveblog: coronavirus in Nederland
Invorderingsrente verlaagd
Om ondernemers te ontzien is ook de invorderingsrente verlaagd. De fiscus hanteert deze rente om mensen te stimuleren tijdig te betalen. Vanweger de coronacrisis is deze tijdelijk verlaagd naar 0,01 procent, maar vanaf medio 2022 gaat hij weer stapsgewijs omhoog. Dat traject ziet er als volgt uit:
- 1% vanaf 1 juli 2022;
- 2% vanaf 1 januari 2023;
- 3% vanaf 1 juli 2023;
- 4% vanaf 1 januari 2024.
Dit artikel is geplaatst op 16 maart 2020 en voor het laatst geactualiseerd op 1 december 2021.