
Het Europees Parlement moet binnenkort beslissen over een voorstel van de Europese raad van ministers om nul procent btw te heffen op tal van zaken, zoals zonnepanelen, groente en fruit, e-bikes en kranten. Het nieuwe kabinet heeft dan de optie btw-vrijstellingen in te voeren.
In maart wordt het plan voorgelegd aan het Europese Parlement voor raadpleging en stemming. Bij een akkoord van het parlement zou nul procent kunnen gaan gelden voor gezonde producten, duurzame goederen en diensten en zaken die digitale transitie ondersteunen. De nieuwe regels borduren voort op eerdere regelgeving die het sinds dit jaar makkelijk maken om btw te heffen in het land van de koper. Dat kan via een portal van de Belastingdienst. Daarmee hoeven ondernemers niet langer rekening te houden met specifieke tarieven van lidstaten en alle mitsen en maren die gelden voor de regelgeving aldaar.
Lees ook: Nieuwe btw-regels voor e-commerce en diensten per 1 juli 2021
Complexe regels voor fiscus
Het nieuwe kabinet moet uiteindelijk beslissen of en hoe deze nieuwe Europese regels, als deze worden goedgekeurd, worden uitgevoerd in het Nederlandse belastingstelsel. Ze brengen namelijk een hoop complexiteiten mee voor de fiscus. Lidstaten zijn vrij om hun eigen beleid te voeren. De nieuwe regels geeft Nederland de optie om nultarieven uit te breiden, maar niet de verplichting.
Een van de gevolgen van de nieuwe regels is dat er in plaats van een tarief van 21 procent op zonnepanelen, geen btw meer zou hoeven te gelden voor dit duurzaamheidsinstrument. Een ander gevolg is een mogelijk nulprocenttarief op groente en fruit. In Nederland geldt een tarief van 9 procent op groente en fruit. In de EU geldt vooralsnog een minimumpercentage van 5 procent, maar dat zou met het nieuwe akkoord nul procent kunnen worden.
Praktische bezwaren groente en fruit
Eerder dit jaar liet het ministerie van VWS weten dat zo’n tarief praktisch onuitvoerbaar zou zijn en in strijd zou zijn met Europese regels. Dat laatste is dus straks niet meer het geval. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis waarschuwde afgelopen zomer voor de uitvoerverzwaring die dit zou meebrengen voor de fiscus. Het roept namelijk allerlei vragen op over definities, bijvoorbeeld wanneer fruit hoofdbestanddeel is van een product maar het bijvoorbeeld gaat om ongezonde voeding. ‘Zonder een werkbare definitie zal deze maatregel leiden tot een forse toename aan complexiteit bij het bedrijfsleven en de Belastingdienst, waardoor de maatregel niet of slecht uitvoerbaar is.’
Nultarief zonnepanelen en e-bikes
Wel is Nederland voorstander van nul procent btw op zonnepanelen, omdat dat de last vermindert. ‘Bij toepassing van een nultarief drukt er geen btw meer op de aanschaf van de zonnepanelen, waardoor er geen teruggaafbelang meer is,’ stelde demissionair staatssecretaris van Financiën Vijlbrief in april. ‘Verdere btw-verplichtingen ter zake van de (terug)levering van stroom aan de energiemaatschappij worden voorkomen door de hiervoor bedoelde registratiedrempel. In feite vallen dan alle administratieve lasten weg en kan iedereen zonnepanelen aanschaffen zonder verdere btw-druk of -verplichtingen.’ Ook e-bikes zouden onder de nieuwe richtlijn voor het nultarief voor milieuvriendelijke producten gelden. Dat zou niet alleen gelden voor de aanschaf van elektrische fietsen, maar ook voor verhuur en reparatie van deze tweewielers.