
Door het nieuwe tarief in de vennootschapsbelasting (Vpb) en een schijfverhoging, vrezen enkele Kamerleden dat het kabinet met deze nieuwe wijzigingen belastingontwijking in de hand werkt. Demissionair staatssecretaris Vijlbrief belooft de situatie te monitoren en, als de situatie daar aanleiding toe geeft, dat aanpassingen eventueel teruggedraaid moeten worden. De vrees is dat bedrijven zich massaal opsplitsen om van het lagere tarief te profiteren.
Het kabinet heeft een aanpassing gemaakt tussen het lage tarief en het hoge tarief van de vennootschapsbelasting en dit plan is onlangs goedgekeurd door de Tweede Kamer. Vanaf 2022 betalen ondernemers het hoge tarief (omhoog van 25 naar 25,8 procent vanaf 1 januari) vanaf de eerste 395.000 euro in plaats van 245.000 euro. Kamerleden vrezen dat hierdoor meer bedrijven zullen opsplitsen in afzonderlijke bv’s om de winst te kunnen verdelen en van het lage tarief (van 16,5 naar 15 procent) gebruik te kunnen maken.
Lees ook: Fiscale eenheid heroverwegen: een goed idee?
Verbreken fiscale eenheid
Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief erkent in antwoord op Kamervragen dat de wijzigingen een prikkel kunnen zijn voor bedrijven om hun fiscale eenheid te verbreken. Maar: ‘In welke mate het tariefverschil en de schijfgrens in de vennootschapsbelasting hierop van invloed zijn is niet goed aan te geven en sterk afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het geval. Binnen de huidige vormgeving van het fiscale-eenheidsregime laat een dwingende keuze zich niet denken. De keuze voor een nieuwe groepsregeling en de vormgeving daarvan is aan een volgend kabinet.’
Situatie monitoren
De Kamerleden die vragen stellen vinden het vreemd dat een kabinet dat belastingontwijking hoog op de agenda heeft gezet nieuwe mogelijkheden creëert voor belastingontwijking. Vijlbrief zegt toe daarom te zullen monitoren welke effecten deze wijzigingen hebben op fiscale eenheden in 2022. ‘Als de monitoring hiertoe aanleiding geeft, kan worden bezien of er aanleiding is om wettelijke maatregelen te nemen die ongewenste fragmentatie bestrijden.’
Lees ook: 10 vragen van de NOB over het Belastingplan 2022
Besluit volgend kabinet
Een maatregel zou volgens de demissionair staatssecretaris kunnen zijn het terugdraaien van de verhoging van de schijfgrens of een specifieke bepaling om opsplitsing te ontmoedigen. Wel waarschuwt hij dat het volgend jaar tijd gaat kosten om de eventuele problematiek in kaart te brengen. De conclusies zullen dan ook niet meteen in het nieuwe jaar volgen en het is sowieso aan een nieuw kabinet om een besluit te nemen over al dan niet in te voeren maatregelen om belastingontwijking aan te passen.