
Een aantal versoepelingen van de Belastingdienst in verband met de coronacrisis, bijvoorbeeld wat betreft administratieve plichten en het niet hoeven herzien van werknemerspatronen, is inmiddels vervallen. Deze versoepelingen zijn inmiddels geschrapt:
Verruiming vrije ruimte
Binnen de WKR kan een werkgever een deel van zijn vergoedingen aanwijzen als eindheffingsloon binnen de forfaitaire vrije ruimte. Daardoor is dit onbelast. Deze vrije ruimte werd in 2020 en 2021 verhoogd om bijvoorbeeld thuiswerkfaciliteiten te kunnen vergoeden. De vrije ruimte gaat in 2022 weer terug naar het gebruikelijke niveau van 1,7 procent over de eerste 400.000 euro.
Versoepeling vaste reiskostenvergoeding
Vanwege het verplichte thuiswerken, mochten werkgevers de vaste reiskostenvergoeding onbelast laten doorlopen. Normaliter moet deze worden aangepast bij veranderingen in het reispatroon. De oude regeling, met 128-dagencriterium, is nu weer van kracht en bij structurele veranderingen in het woon-werkpatroon moet de reiskostenvergoeding daarop worden aangepast.
Versoepeling vaste lunchvergoeding
Voor werknemers die een vaste lunchvergoeding ontvingen hoefde deze, net als bij de reiskostenvergoeding, niet te worden aangepast als mensen thuiswerkten tijdens de lockdown. Deze regeling is weer terug naar normaal.
Verlaging gebruikelijk loon
De gebruikelijkloonregeling bepaalt hoe hoog het loon van de aanmerkelijkbelanghouder minimaal moet zijn. Over dat bedrag wordt loonheffing ingehouden. Ondernemers die te maken hadden met omzetverlies door corona konden het gebruikelijk loon in 2020 en 2021 lager vaststellen. Deze regeling is niet meer beschikbaar in 2022.
Versoepeling herziening lage WW-premie
Als er meer dan 30 procent uren worden uitbetaald dan in het arbeidscontract voor minder dan 35 uur staat, betalen werkgevers normaal gesproken met terugwerkende kracht de ww-premie uit het hoge tarief. Vanwege de coronacrisis was dit echter gebruikelijker en werd er soepel omgesprongen met deze ww-premie-herziening. Die versoepeling is nu vervallen en een overvloed aan overwerk bij contracten tot 35 uur leiden weer tot de hoge premie.
Versoepeling administratieve plichten
De Belastingdienst sprong tijdens de crisis soepeler om met de eis voor administratie bij loonheffingen. Als bijvoorbeeld geen identiteitsbewijs overlegd kon worden omdat werknemers niet op locatie aanwezig waren, betekende dat tijdelijk dat het anoniementarief van 52 procent ondanks het gebrek aan bewijs niet hoefde te worden toegepast. Versoepeling van administratieve plichten bij de loonheffingen zijn nu weer vervallen.