
Niet-financiële informatie wordt steeds belangrijker. De AFM gaat zich in 2022 actief bezighouden met het ontwikkelen van duurzaamheidscriteria en toezien op de naleving van nieuwe richtlijnen met rapportage-eisen over bijvoorbeeld CO2-uitstoot.
Dat blijkt uit de AFM Agenda 2022. De beurswaakhond bijt zich vast in de klimaatdoelstellingen die Nederland wil bereiken. Dat heeft niet alleen gevolgen voor beursgenoteerde bedrijven, maar werkt door in hele ketens. Alle bedrijven daarin moeten hun duurzaamheidsinitiatieven kunnen kwantificeren en ESG-cijfers ophoesten.
Twijfels bij zelfverklaarde duurzaamheid
Samen met andere Europese toezichthouders gaat de AFM duurzaamheidscriteria ontwikkelen die greenwashing moeten voorkomen. Daarbij worden producten en diensten door de aanbieder als groen geprofileerd met enkele punten voor de bühne, terwijl er wezenlijk weinig duurzaam aan is. De waakhond liep vorig jaar door prospectussen en portfolio’s van Nederlandse fondsen en vond de zelfverklaarde duurzaamheid slecht onderbouwd. Daarom twijfelt de AFM aan de beloofde duurzaamheid.
Niet-financiële informatie in hele markt
Aan de hand van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFRD) moeten beleggingsfondsen dit duidelijker classificeren, maar ook hier valt nog een wereld te winnen. Bedrijven hebben hun ESG-rapportage veelal enkel rudimentair ingeregeld, zodat kan worden voldaan aan de minimale rapportage-eisen. Beleggingsfondsen rapporteren daarom vooral op hoofdlijnen en de gedetailleerde onderbouwing die eigenlijk gewenst is, ontbreekt.
Hoewel de SFRD zich richt op beleggingsfondsen, werkt dit door naar de hele markt. Beursgenoteerde bedrijven moeten niet-financiële informatie over hun toeleveranciers rapporteren en toeleveranciers moeten op hun beurt weer ESG-criteria van hun partners en klanten weten om dit naar boven toe te kunnen melden. Ondernemingen die niet in staat zijn om hier afdoende op te rapporteren, dreigen daarom hun contracten te verliezen ten faveure van bedrijven die dat wel kunnen.
Lees ook: ESG voor controllers: de kern van duurzaamheidsrapportage
Meer toezicht en ontwikkeling
Volgens de organisatie wordt er dit jaar toegezien op de informatieverstrekking bij beweringen over hoe groen producten zijn. ‘De AFM ziet toe op een zorgvuldige implementatie door de sector van de duurzaamheidsregelgeving, door zich in haar toezicht te richten op het waarborgen en verbeteren van (correcte) informatieverstrekking in het licht van de duurzaamheidsclaims en te monitoren in hoeverre de sector de duurzaamheidsrisico’s in het risicobeheersingsframework heeft geïntegreerd.’
De AFM wil vanuit haar visie (zie infographic hieronder) Europese duurzaamheidsregelgeving beïnvloeden. Zo werkt de organisatie mee aan de nieuwe eisen voor de SFRD, waarbij op gedetailleerder niveau gerapporteerd moet worden. Nu worden fondsen nog geclassificeerd als grijs (niet duurzaam) en groen (met lichtgroen en donkergroen). Ook werkt de AFM mee aan de nieuwe richtlijn CSRD, waar ongeveer 500 Nederlandse bedrijven mee te maken krijgen. Ook in die eisen moet er uitgebreider gerapporteerd worden, met dezelfde doorwerkeffecten naar andere bedrijven.
