
Netto hebben werknemers dit jaar een iets hoger salaris dan vorig jaar. Dat komt door het nieuwe tarief in de eerste en tweede schijf van de inkomstenbelasting. Dat tarief is gedaald van 37,1 naar 37,06 procent. Hierdoor houden werknemers netto iets meer over.
Dat meldt loonstrookverwerker ADP. Gemiddeld stijgt het nettoloon van een werknemer door deze wijziging een tientje. Ook stijgt een aantal heffingskortingen in 2022. De hoogste stijging van het nettosalaris vindt plaats bij mensen die twee keer modaal verdienen. Dat is een salaris van 5.864 euro per maand. Zij houden gemiddeld per maand 24 euro meer over. Een modaal inkomen (2.932 bruto) krijgt er 9 euro netto bij, een minimuminkomen (1.725 bruto) houdt 19 euro meer over. Het nieuwe tarief geldt voor jaarinkomens tot 69.398 euro, daarboven geldt 49,5 procent.
Lees ook: Wat is het salaris van een controller in 2022?
Stijging bij fulltime
De stijging geldt over fulltime lonen. Parttimers gaan er juist een beetje op achteruit: hun nettosalarissen dalen gemiddeld met drie euro per maand, vanwege de lagere arbeidskorting. Verschillen in het nettosalaris tussen sectoren zijn vooral te wijten aan verschillende pensioenpremies. ADP heeft enkel gekeken naar de effecten van de loonheffingen op het loon en niet naar eventuele verhogingen van werkgevers zelf. Door de fiscale veranderingen stijgt het loon met 0,36 tot 1,19 procent.
Thuiswerkvergoeding
Door de nieuwe fiscale vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding keren meer werkgevers 2 euro netto per dag meer uit. Maar dat gaat weer ten koste van de reiskostenvergoeding, omdat deze twee vergoedingen niet samen mogen lopen. Als een werknemer op een dag deels thuis werkt en deels op kantoor, moet de werkgever kiezen tussen een van deze twee vrijstelling. Als beide vergoedingen worden verstrekt, geldt een van de twee als belaste vergoeding.
Inflatie
De lonen stijgen minder hard dan de inflatie. Die bereikte eind 2021 een hoogte van 5,2 procent, wat de hoogste inflatie is sinds 1982. Volgens de Rabobank komt de inflatie dit jaar uit op 3,8 procent en in 2023 op 2,1 procent. Naar verwachting stijgt de inflatie het hardst in het najaar van 2022 omdat dan de hogere energieprijzen terug zijn te zien in de cijfers.