
Positief nieuws vanuit de overheid op 15 februari. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft aangekondigd dat Nederland de coronabeperkingen in verschillende fases zal opheffen. Een moment waar een groot deel van Nederland lang op heeft gewacht. Veel organisaties mogen eindelijk weer hun werk verrichten en zijn op zoek naar goed personeel, maar hoe komen alle organisaties aan goed personeel?
Arbeidskrapte
Als gevolg van de arbeidskrapte is de vraag naar werknemers in het laatste kwartaal van 2021 verder toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde de Nederlandse arbeidsmarkt eind 2021 105 vacatures per 100 werklozen. Daarnaast is het aantal zzp’ers als gevolg van de Covid-19 in geheel Nederland sterk toegenomen.
Als HR-adviseur weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om goed personeel te vinden in de huidige markt. Er zijn veel vacatures binnen de Finance-sector, maar er zijn weinig of geen geschikte sollicitanten. Hoe gaan organisaties om met dit probleem? Organisaties erkennen de arbeidskrapte, maar zijn daarentegen niet bereid tot veranderingen. Het gevaar blijft dat organisaties terugvallen in oude gewoontes en hierdoor niet de geschikte kandidaten vinden.
Competentiemanagement
Vanuit de praktijk zie ik dat veel organisaties op zoek zijn naar dezelfde typen werknemers als het huidige personeelsbestand. Voor de diversiteit is het goed om als organisatie naar andere competenties te kijken, om de diversiteit en kennis te verbreden binnen organisaties. Kortom, kijk als organisaties niet alleen naar het cv en de werkervaring van kandidaten, maar ook naar belangrijke competenties die essentieel zijn voor de betreffende functie.
Wellicht zijn de betreffende sollicitanten, ondanks dat bepaalde hard skills ontbreken, voor de toekomst de ideale werknemer. Middels een interne academie zijn de hard skills aan te leren. Op deze manier heb je in de toekomst zowel diversiteit binnen de organisaties, alsook de geschikte werknemers met de juiste competenties, kennis en vaardigheden.
Duurzaam werkgeverschap
Als gevolg van Covid-19 moesten werknemers noodgedwongen op afstand werken. De impact hiervan hangt sterk samen met verzuim en de mentale gezondheid van werknemers. Als organisatie wil je voorkomen dat de werkdruk dusdanig hoog is, dat de werknemers minder presteren, uitvallen of uitdiensttreden. Met de huidige arbeidskrapte is het behouden van personeel belangrijker dan ooit! Hierdoor moeten organisaties ook in 2022 zorgen voor optimaal werkgeverschap. Een goed werkgeverschap bestaat uit:
- het bieden van een passende arbeidsvoorwaarden;
- een veilige werkomgeving realiseren;
- en het stimuleren van duurzame inzetbaarheid.
Goed werkgeverschap gaat dus verder dan alleen goede arbeidsvoorwaarden. Organisaties moeten werknemers binden en boeien door handvatten aan te reiken welke bijdragen aan de ontwikkeling, het welzijn en de duurzame inzetbaarheid van de werknemers. Alleen op deze manier worden de juiste drijfveren van talent erkend binnen een organisatie.
Een aantal tips die succesvol worden toegepast binnen organisaties op dit thema zijn:
- Stimuleer (talent)ontwikkeling van werknemers middels persoonlijk opleidingsbudgetten en interne academie.
- Coachen met focus op ‘samen regie’: leg niet alle regie bij de werknemer, maar ook bij de manager.
- Waar staat de organisatie voor? Creëer een duidelijke ‘purpose’ waar iedere werknemer voor staat en dit uitdraagt.
- Niet alleen financiële beloningen, maar ook andere vormen van beloningen (zoals promotie, horizontale verbreding of veranderende taken) aanbieden.
- Maatwerk van arbeidsvoorwaarden, iedere werknemer heeft namelijk een andere perceptie van bepaalde voorwaarden.
- Creëer een juiste werkomgeving.
- Maak ruimte voor de creativiteit en innovatie voor werknemers, zodat zij zich verantwoordelijk voelen binnen hun functie.
Het lijken open deuren, maar ik heb het vertrouwen dat deze tips, mits op de juiste manier toegepast, gaan bijdragen aan het binden, boeien en behouden van talent.
Wekelijks kijkt een professional uit ons cm: nieuwspanel terug op belangrijk nieuws. Deze week: Damian Bouland, bestuurslid Financials For Financials (FFF), een onafhankelijke vereniging voor en door financials en HR-Adviseur bij HighQ, organisatiebureau voor financieel Personeel, Processen en Informatie.