
Omdat klimaatverandering een van de belangrijkste thema’s is van de komende decennia presenteert de Monitoring Commissie Corporate Governance Code een consultatiedocument om de code te actualiseren. Ook diversiteit en inclusie, en de rol van aandeelhouders krijgen speciale aandacht.
Tot en met 17 april hebben stakeholders de tijd om te reageren op het document. Daarin stelt de commissie enkele veranderingen voor die in lijn zijn met bijvoorbeeld eisen van de CSRD en SFRD van de Europese Commissie. Er wordt onder meer in voorgesteld dat vennootschappen verantwoording afleggen over de ESG-strategie, de acties en de resultaten. Door dergelijke richtlijnen moeten allerlei ondernemingen de komende jaren gestandaardiseerd en gedetailleerd rapporteren op ESG. De Corporate Governance Code speelt mee met die verandering.
Rapportage op inhoud
In een rapport eind vorig jaar stelde de commissie dat rapporteren op ESG te procesmatig is en dat er te weinig aandacht is voor inhoudelijke behandeling van langetermijnwaardecreatie, risicobeheersing en cultuur in de jaarverslaggeving. De aanpassingen in de code richten zich dan ook grotendeels op deze conclusie wat betreft ESG-rapportage en langetermijnwaardecreatie.
‘ESG-aspecten vormen een belangrijk onderdeel van de strategie van een onderneming die zich richt op lange termijn waardecreatie,’ stelt de commissie in het consultatiedocument. ‘Het is een veelomvattend onderwerp, dat zich wereldwijd in een transitiefase bevindt. Dat geldt ook voor de formulering van in de toekomst te hanteren ESG-standaarden. Het is van belang dat vennootschappen inzicht geven in de wijze waarop zij invulling geven aan de ESG-aspecten van het ondernemen.’
Lees ook: ESG voor controllers: de kern van duurzaamheidsrapportage
Diversiteit en inclusie
Ook is er meer aandacht voor diversiteit en inclusie in de voorstellen. Sinds 1 januari geldt een wet voor een evenwichtigere man/vrouw-verhouding in het bestuur van grote vennootschappen. In het verslag van de raad van commissarissen moet opgave worden gedaan van genderidentiteit in plaats van geslacht. De verantwoording geeft inzicht in instroom, doorstroom en retentie van divers talent, zo stelt de commissie voor.
In nalevingsonderzoeken van vorige boekjaren is duidelijk geworden dat de naleving op diversiteit verder kan worden verbeterd, en niet alleen op het gebied van gender. In het diversiteitsbeleid moet aandacht zijn voor alle aspecten en persoonskenmerken waarop mensen van elkaar verschillen, zoals genderidentiteit, leeftijd, etniciteit, arbeidshandicaps en seksuele oriëntatie, zo staat te lezen in het document. De commissie pleit voor een goede balans tussen deskundigheid, ervaring, competenties, persoonlijke kwaliteiten, leeftijd, genderidentiteit, nationaliteit, (culturele) achtergrond in het bestuur.
Rol van aandeelhouders
Bepalingen over aandeelhouders worden aangepast om de dialoog tussen de onderneming en de aandeelhouders te simuleren. Het geïnformeerd stemmen wordt bevorderd en er komt een voorschrift op het gebied van betrokkenheidsbeleid van institutionele beleggers. Verder is een voorschrift voorgesteld wat betreft de onthouding van stemmen door aandeelhouders met verhoudingsgewijs meer shortposities en omtrent het terughalen van uitgeleende aandelen.
Consultatieperiode
De consultatieperiode duurt acht weken, van 21 februari tot en met 17 april 2022. Het doel is om met de verkregen input en bevindingen uit de consultatiefase te komen tot een actualisatie van de Code. U kunt uw reactie tot en met 17 april 2022 sturen aan: secretariaat@mccg.nl. Uw reactie zal na afloop op de website van de Commissie worden gepubliceerd, tenzij u aangeeft daar bezwaar tegen te hebben