
De adviezen en maatregelen over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. Hoe zit het met de financiële steun en maatregelen op kantoor? Cm: houdt in dit liveblog bij welke maatregelen de werkvloer raken. Nieuw: Loketten TVL en ATE geopend.
Gerelateerde artikelen
– Corona: dit zijn de financiële maatregelen voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers
– NOW 4: Zo werkt de 6e periode van het Noodfonds overbrugging werkbehoud
– Zo werkt de vijfde periode van het Noodfonds overbrugging werkbehoud (NOW)
– TVL aanvragen: dit moet u weten
– TVL nu ook voor grote bedrijven: zo vraagt u de subsidie aan
– Whitepaper: Terug naar kantoor
– Zo wordt de definitieve subsidie van NOW 1 vastgesteld
– Dit zijn de valkuilen bij de definitieve berekening van NOW 1
Maandag 28 februari: Loketten TVL en ATE geopend
- Het loket voor het aanvragen van de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) is geopend. Ondernemers kunnen tot 31 maart 17.00 subsidie aanvragen voor het eerste kwartaal van 2022.
- Het loket voor evenementensubsidie ATE is geopend. Deze subsidie vergoed de kosten (exclusief de vaste kosten) die zijn gemaakt tussen 20 januari 2021 en een evenementenverbod in verband met coronabeperkingen.
Vrijdag 25 februari: Einde aan steunmaatregelen
- Per 1 april komt er een einde aan steunmaatregelen TVL, NOW en het uitstel van belastingbetaling. Wel blijven een aantal kredietfaciliteiten beschikbaar.
Dinsdag 15 februari: Forse versoepelingen coronamaatregelen
- Het thuiswerkadvies wordt nu een advies om maximaal de helft van de werktijd op kantoor door te brengen. Ook vervalt vanaf 25 februari de mondkapjesplicht in winkels en onderwijs en verdwijnt het coronatoegangsbewijs.
Maandag 14 februari: Loket NOW 6 geopend
- Voor het eerste kwartaal van 2022 kunnen ondernemers nu loonsteun NOW aanvragen. Het UWV heeft daarvoor zijn loket geopend.
Woensdag 9 februari: Corona wordt ondernemersrisico
- Minister Kuipers kijkt vast vooruit naar een langetermijnstrategie die in maart bekend wordt gemaakt. Generieke steun verdwijnt daarin en corona wordt steeds meer een ondernemersrisico.
Vrijdag 28 januari: Bijzonder uitstel belastingbetaling verlengd tot 1 april
- Ondernemers kunnen tot 1 april bijzonder uitstel krijgen voor de betalingsverplichting voor belastingen. Dit zou aflopen per 1 februari, maar wordt vanwege de recente maatregelen nu met nog eens twee maanden uitgesteld.
Woensdag 26 januari: bijna alles open tot 22.00 uur
- De meeste locaties in ons land gaan woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren.
Vrijdag 14 januari:
Winkels, sportclubs en kappers weer open
- Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen.
Dinsdag 21 december: NOW en TVL uitgebreid
- Het coronasteunpakket wordt uitgebreid voor het laatste kwartaal van 2021 en het eerste van 2022. De maximale subsidie van loonsteun NOW gaat omhoog en de omzetdrempel voor de TVL gaat omlaag.
Maandag 20 december: Loket TVL Q4 2021 geopend
- Het loket bij RVO voor het aanvragen van de subsidie voor de vaste lasten, TVL, is geopend. Deze geldt voor de periode november en december 2021.
Zaterdag 18 december: Harde lockdown
- Het kabinet heeft een harde lockdown aangekondigd voor tot ten minste 14 januari 2022. Horeca zijn opnieuw gesloten, evenementen afgelast en niet-essentiële winkels gaan dicht.
Dinsdag 14 december: Nieuwe steunpakket
- Het kabinet kondigt aan dat het steunpakket ook in het eerste kwartaal van 2022 beschikbaar is. Daarin zit onder meer NOW 6, een nieuwe TVL en verlening van coronakredieten. Er komt nog altijd geen nieuwe Tozo en ook uitstel van belastingbetaling wordt vooralsnog niet verlengd.
Maandag 13 december: Loket NOW5 geopend
- UWV heeft het loket voor aanvragen van NOW geopend. Ondernemers met een omzetverlies van ten minste 20 procent kunnen loonsteun aanvragen voor de periode november en december 2021. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 31 januari 2022.
Vrijdag 26 november: Uitgebreid steunpakket (met NOW 5)
- Het kabinet kondigt nieuwe maatregelen én een nieuw steunpakket aan. Daarin onder meer:
- NOW 5: Vergoeding van maximaal 85 procent van de loonkosten bij een omzetdaling van minstens 20 procent.
- TVL: Vergoeding van maximaal 100 procent van de vaste lasten bij een omzetdaling van minstens 30 procent.
Dinsdag 16 november: TVL keert terug; NOW niet
- Het kabinet maakt bekend dat de Tegemoetkoming Vaste Laste ook in het vierde kwartaal aan te vragen zal zijn. De nieuwe regeling vervangt de beperktere Vaste Lasten Nachtsluiting (VLN). Ook is er extra geld uitgetrokken voor de cultuursector en voor geschrapte evenementen. Loonsteun NOW lijkt vooralsnog niet terug te keren.
Maandag 30 augustus: Steunpakket loopt af per 1 oktober
- Per 1 oktober loopt de generieke steun middels TVL en NOW af. Ook Tozo verdwijnt. Bepaalde kleine maatregelen, zoals het KKC, blijven nog wel doorlopen dit jaar, er komt een regeling voor nachtclubs die nog gesloten moeten blijven en de werktijdverkorting keert weer terug.
Vrijdag 13 juli: Vanaf 30 augustus geldt 1,5 meter niet meer in het mbo, hbo en wo; overige maatregelen verlengd tot en met 19 september
- Studenten kunnen in het nieuwe studiejaar weer fysiek les volgen op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. De 1,5 meter geldt dan niet meer. Wel zijn er nog een aantal extra randvoorwaarden om het fysieke onderwijs verantwoord te laten plaatsvinden. Zoals een maximale groepsgrootte van 75 personen en het gebruik van mondkapjes buiten de les- of collegezalen. Ook blijft het dringende advies om preventief zelftesten te gebruiken in stand.
- Alle overige maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Entertainment en beeldschermen mogen nog niet. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten. Ook de coronamaatregelen voor evenementen worden verlengd. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en om reizen in de spits te mijden blijft staan.
- Het kabinet neemt zich voor om vanaf 20 september de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving los te laten. Hiermee vervallen dan ook de meeste andere maatregelen. Nachtclubs en discotheken blijven in deze stap ook nog gesloten.
Maandag 26 juli: Loket NOW 6 geopend
- Het UWV opent het loket voor aanvragen van loonsteun NOW voor de periode juli, augustus en september. Aanvragen kunnen voor deze versoberde regeling worden ingediend tot en met 30 september 2021.
Thuiswerken en corona
– Coronavirus en werknemers: dit zijn de regels
– Thuiswerkplek in de coronacrisis: ga vooral niet aan de keukentafel zitten
– Thuiswerken door corona, hier moet u op letten
– Is thuiswerken afdwingbaar tijdens coronacrisis?
– Thuiswerken en fiscaliteit
– Zo benut u de grotere vrije ruimte binnen de WKR
Dinsdag 29 juni: Geen steunpakket in vierde kwartaal
- Het kabinet kondigt aan dat het derde kwartaal de laatste ronde is voor het coronasteunpakket. Ook wordt de NOW versoberd. Wel houdt het kabinet een slag om de arm, mocht het virus weer oplaaien zoals in sommige andere Europese landen. Dan wordt de noodzaak voor steun opnieuw bekeken.
Woensdag 16 juni: Krediet voor herstelinvesteringen
- Diverse kredietregelingen waarmee ondernemers hun rekeningen konden betalen in de periodes van coronabeperkingen zijn nu opengesteld voor herstelinvesteringen. Met de KKC, BMKB-C en GO-C kunnen bedrijven nu ook investeren in vaste activa, heropbouwen van voorraden- en debiteurenposities en het terugbrengen van het leverancierskrediet naar een gebruikelijke termijn.
Dinsdag 8 juni: Extra geld cultuursector
- Voor het derde kwartaal wordt 147,25 miljoen euro uitgetrokken voor de cultuursector. Een deel van dat geld gaat naar fondsen voor creatieve zzp’ers, die zwaar getroffen werden door de coronacrisis.
Vakantie en corona
– Vakantie en corona: over gele, oranje en rode gebieden (update)
– Vakantiedagen: dit zijn de regels
– Vakantiegeld en corona: dit zijn de regels
– In quarantaine na de vakantie: hoe zit het met loondoorbetaling?
Maandag 31 mei: Aanvragen TVL startende ondernemers
- Startende ondernemers kunnen nu ook een tegemoetkoming vaste lasten aanvragen. Eerder vielen ze buiten de boot, omdat ze nog geen omzet draaiden in de referentieperiode of op de peildatum nog niet waren ingeschreven bij de KvK. De subsidie geldt voor het eerste kwartaal van 2021; een aanvraagperiode voor het tweede kwartaal volgt later.
Vrijdag 28 mei: Uitbreidingen per 5 juni bekendgemaakt
- Het kabinet heeft besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer bezoekers.
Donderdag 27 mei: Steunmaatregelen per 1 juli 2021 bekend
- Het steunpakket wordt in het derde kwartaal van 2021 doorgetrokken. Daarnaast komt het kabinet met extra maatregelen om bedrijven te steunen met hun groeiende schuldenlast.
- De NOW 4 zal lopen van 1 juli tot en met 30 september 2021.
- Het kabinet verlengt het uitstel van betaling voor belastingen tot 1 oktober 2022.
- In ieder geval tot 1 oktober 2021 kunnen de bestaande vaste reiskostenvergoedingen door de werkgever nog onbelast worden vergoed.
- Ook de TVL wordt verlengd. Bovendien wordt de TVL voor subsidieperioden van de NOW 3 en 4 niet meer meegeteld bij de omzet.
- De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt verlengd tot 1 oktober 2021.
Maandag 17 mei: Versoepelingen gaan door, bibliotheken ook open
- Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei wordt gezet. Bibliotheken mogen per 20 mei (onder voorwaarden) ook open.
Dinsdag 11 mei: Versoepelingen per 19 mei
- Per 19 mei worden er meer regels versoepeld, mits er volgende week een daling meetbaar is. Op 17 mei besluit het kabinet of er alsnog uitgesteld wordt. Als alles doorgaat, gaan onder meer terrassen langer open en kan er weer binnen worden gesport.
Maandag 10 mei: Loket open TVL grote bedrijven
- RVO opent de aanvragen voor de tegemoetkoming vaste lasten voor grote bedrijven vanaf 12.00 uur. Het loket is geopend tot 10 juni om 17.00 uur.
Donderdag 6 mei: Loket vijfde NOW open
- Het loket voor de aanvraag van loonsteun NOW voor de periode april t/m juni is geopend. Het loket is ruimer open dan aanvankelijk aangekondigd, namelijk tot en met 30 juni 2021.
Dinsdag 21 april: Versoepelingen per 28 april
- Het kabinet kondigt versoepelingen aan. Niet-essentiële winkels mogen weer open, terrassen gaan enkel ’s middags open en de avondklok verdwijnt.
Woensdag 7 april: 3 COVID-19-gerelateerde Horizon Europe-oproepen
- De Europese Commissie heeft drie COVID-19-gerelateerde oproepen gepubliceerd in het kader van Horizon Europe (HORIZON).
Maandag 15 maart 2021: Loket definitieve vaststelling NOW 2.0 geopend
- Het UWV heeft het loket geopend waar ondernemers een aanvraag kunnen indienen voor de definitieve vaststelling van de subsidie over de tweede periode (juni t/m september 2020).
Vrijdag 12 maart 2021: Verruiming TVL en TONK
- Het kabinet trekt 730 miljoen euro uit voor aanvullende steun tijdens de coronacrisis vanwege de verdere verlening van de lockdown. De maximale subsidie van de TVL gaat naar 100 procent en het budget voor TONK is verdubbeld.
Maandag 15 februari 2021: Aanvragen NOW en TVL kunnen ingediend
- Vanaf 9.00 uur is het loket voor de vierde aanvraagperiode van de NOW geopend bij het UWV.
- Vanaf 12.00 uur is het loket voor de nieuwe aanvraagperiode van TVL geopend bij RVO. De eerder aangekondigde uitbreidingen, zoals de openstelling voor alle bedrijven en de hogere percentages, zijn nog niet actief.
Donderdag 21 januari 2021: 7,6 miljard aan uitbreiding steun- en herstelpakket
- Het kabinet heeft 7,6 miljard uitgetrokken voor banen en economie. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.
- De TVL wordt uitgebreid. De nieuwe percentages komen uit op 85 procent van de vaste lasten vanaf 30 procent omzetverlies. Het maximale subsidiebedrag gaat omhoog en meer kleine ondernemers moeten toegang krijgen.
- De voorraadvergoeding voor de detailhandel wordt verlengd en verhoogd.
- Er komt een regeling voor starters.
- NOW wordt verhoogd en bij Tozo vervalt de vermogenstoets.
- Er komt een garantiefonds voor evenementen.
- Daarnaast is er nog een flink pakket aan belasting- en overige maatregelen.
Woensdag 20 januari 2021: Avondklok en steunpakket
- Het kabinet is voornemens een avondklok te introduceren, na een debat met de Tweede Kamer hierover. Als een meerderheid voor is, zou deze naar verwachting op zaterdag ingaan. Ook wordt er opnieuw naar een quarantaineplicht gekeken voor besmette mensen die toch naar buiten gaan.
- Er komen aanvullingen op het pakket van maatregelen voor steun voor ondernemers vanwege de coronacrisis. De huidige regelingen zijn volgens minister-president Rutte niet voldoende. Donderdag of vrijdag wordt daar meer over bekendgemaakt.
Dinsdag 12 januari 2021: Lockdown verlengd tot 9 februari
- De lockdown wordt verlengd, omdat de besmettingscijfers nog te hoog zijn. Op 2 februari evalueert het kabinet opnieuw hoe het staat met de cijfers en welke maatregelen nodig zijn na 9 februari.
- Het steunpakket wordt uitgebreid, maar het is nog onduidelijk hoe dat vormgegeven gaat worden. Het kabinet wil eerst overleggen met vakbonden en werkgevers om te zien waar het huidige pakket tekort schiet.
Woensdag 15 december: UWV heropent loket NOW 3.0
- Het zondag gesloten loket voor aanvragen van NOW-subsidie is per 15 december weer geopend. Ondernemers die hard geraakt worden door de aangekondigde lockdown van vijf weken kunnen alsnog loonsteun aanvragen voor de periode oktober, november en december.
Dinsdag 14 december: Lockdown van 5 weken
- Minister-President Rutte kondigt in een toespraak aan dat Nederland gedurende vijf weken op slot gaat. Mensen werken waar mogelijk thuis, scholen gaan dicht en een groot deel van de winkels sluit de deuren.
Woensdag 9 december: Extra steun, versobering uitgesteld
- Het kabinet stelt 3,7 miljard euro extra beschikbaar voor aanvullende steun aan ondernemers en burgers. De geplande afbouw van maatregelen en aanscherping van parameters is uitgesteld. Voor de NOW verandert niets, de TVL beweegt meer mee met omzetderving. Belastinguitstel is verlengd tot 1 april 2021. Terugbetaling start nog wel steeds vanaf 1 juli.
Woensdag 4 november: Belastinguitstel verlengd
- Alle ondernemers kunnen alsnog en met terugwerkende kracht vanaf 12 maart belastinguitstel aanvragen vanwege de tweede golf. Het online loket daarvoor werd op 1 oktober gesloten maar is meteen heropend. Bedrijven kunnen uitstel aanvragen tot 1 januari 2021 en moeten terugbetalen tussen 1 juli 2021 en 1 juli 2024.
Dinsdag 27 oktober: TVL nu voor alle ondernemers
- Mkb’s die hun omzet met meer dan dertig procent zien dalen komen dit kwartaal allemaal in aanmerking voor de tegemoetkoming vaste lasten (TVL). De eis dat de subsidie alleen verstrekt mag worden aan een onderneming in een getroffen sector, aan de hand van de SBI-code, komt tijdelijk te vervallen.
- Ondernemers moeten langer wachten op een definitieve vaststelling van de NOW 2.0-subsidie, waardoor ze weten of ze moeten terugbetalen of geld bovenop het voorschot krijgen. Het UWV wordt bij het openstellen van dat loket op 15 november te zwaar belast. Dat is daarom uitgesteld tot 15 april 2021.
- Om dezelfde reden is er besloten het UWV te ontlasten door een ondergrens te hanteren van 500 euro op het terugvorderen van te veel ontvangen NOW-steun. Ondernemers ontvangen daarbij wel een terugvorderingsbeschikking, maar bij een dergelijk laag bedrag wordt deze niet ingevorderd.
Donderdag 1 oktober: Aanvraagtijdvakken en referentiemaand NOW 3.0 bekend
- De NOW 3.0 bevat een aantal kleine wijzigingen op basis van ingediende moties en feedback van stakeholders. Zo is er nu een optie om een sanctie op te leggen aan bedrijven die mensen ontslaan om bedrijfseconomische redenen, maar niet voldoen aan de inspanningsplicht om werknemers te begeleiden naar nieuw werk.
- Ook zijn er kleine wijzigingen in de NOW 1.0 en NOW 2.0 bekendgemaakt, zoals de eerder aangekondigde herstelmogelijkheid voor werkmaatschappijen en het schrappen van de documentverplichting als bewijs voor omzetdaling.
- De vermogenstoets voor de Tozo 3 is officieel uitgesteld. Volgens het ministerie wordt deze alsnog toegevoegd per 1 april 2021. De regeling wordt met terugwerkende kracht gewijzigd, omdat eerder werd aangekondigd dat de vermogenstoets per 1 oktober zou gelden.
Woensdag 30 september: Bonden willen terugdraaien versobering coronasteun
- Vakbonden willen dat de nieuwe regels voor de coronasteun, zoals het verdwijnen van de ontslagboete en het verlagen van de maximale subsidie van de loonsom, worden teruggedraaid vanwege de nieuwe maatregelen die het kabinet deze week aankondigde.
Dinsdag 29 september: Terugbetalen belastingen naar termijn van 36 maanden
- De terugbetaaltermijn van de uitgestelde belastingen in verband met de coronacrisis wordt opgeschroefd naar 36 maanden. Ook wordt er pas vanaf 1 juli 2021 gestart met het innen van de schulden in maandelijkse termijnen, in plaats van het eerdere plan van 1 januari.
- Werkgeversorganisaties willen naar aanleiding van de nieuwe maatregelen in gesprek met het kabinet over aanpassingen in het derde steunpakket. In het huidige plan gelden strengere regels, worden omzetdrempels gefaseerd verhoogd en subsidies in stappen verlaagd.
- Het kabinet wil af van de vermogenstoets voor zzp’ers in de Tozo-regeling. Die is toegevoegd aan de derde periode om de steun alleen terecht te laten komen bij de mensen die de subsidie het hardst nodig hebben. Mark Rutte vindt deze aanscherping niet ‘in de rede’ liggen wegens de nieuwe maatregelen.
Maandag 28 september: Nieuwe maatregelen
- Het kabinet kondigde nieuwe maatregelen aan om de verspreiding van het virus een hal toe te roepen. Thuiswerken is nu de norm, tenzij het niet anders kan. Bij besmetting op het werk kan de locatie 14 dagen worden gesloten. Er is een registratieplicht bij contactberoepen en winkels moeten een plan hebben om veilig klanten te ontvangen.
Dinsdag 1 september: Loket voor NOW 2.0 gesloten
- Het loket voor het noodfonds overbrugging werkbehoud (NOW) 2.0 is met ingang van vandaag gesloten. Volgens uitkeringsinstantie UWV klopten in totaal meer dan 65.000 ondernemers aan voor de regeling, waarvan zo’n 20.000 in de laatste week en 5.400 op de laatste dag. Het loket bij het UWV sloot middernacht. Vorige week werd bekend dat de NOW (3.0) met 9 maanden verlengd wordt, onder aangepaste voorwaarden. U kunt op dit moment geen tegemoetkoming NOW aanvragen. Zowel de eerste als de tweede aanvraagperiode is inmiddels gesloten. Waarschijnlijk kunt u vanaf half november 2020 weer een aanvraag indienen bij het UWV.
Vrijdag 28 augustus: Coronasteunpakket 9 maanden verlengd
- Het steunpakket aan maatregelen wordt met 9 maanden verlengd. De overheid scherpt de voorwaarden aan en bouwt tegemoetkomingen langzaam af, zodat bedrijven meer op eigen benen komen te staan.
- De nieuwe tegemoetkoming in de loonkosten (NOW) wordt in drie periodes van drie maanden verlengd, met een gefaseerde verlaging van de steun.
- De tegemoetkoming voor de vaste lasten wordt in de eerste instantie verlengd met dezelfde voorwaarden als de huidige periode, maar vanaf 1 januari worden de voorwaarden aangescherpt.
- De tegemoetkoming voor zelfstandige ondernemers (Tozo) wordt verlengd en krijgt een vermogenstoets. Ook worden zzp’ers vanaf 1 januari gestimuleerd om zich te oriënteren op de toekomst.
- Daarnaast zijn maatregelen bekendgemaakt die gericht zijn op investeringen, er is bekend gemaakt hoe het verdergaat met de belastingmaatregelen en borgstellingen en er zijn aanvullende maatregelen bekendgemaakt voor sectoren die het extra moeilijk hebben, zoals de culturele sector, de publieke omroep, dierentuinen, de evenementenbranche en de reisbranche.
Vrijdag 21 augustus: Aanvraag TVL kan per 1 september ook door accountant
- Vanaf 1 september 2020 kunt u met eHerkenning een accountant of andere tussenpartij machtigen om de aanvraag Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) te doen.
Dinsdag 18 augustus: Blijf nog zoveel mogelijk thuis werken
- In zijn persconferentie roept minister-president Rutte op om ook na 1 september nog zoveel mogelijk thuis te blijven werken.
Woensdag 12 augustus: Quarantaineverplichting even van de baan
- De op 11 augustus aangekondigde quarantaineverplichting wordt voorlopig uitgesteld. Na stevige kritiek vanuit de Tweede Kamer wil minister De Jonge bij nader inzien overleg met het Outbreak Management Team. Ook erkent hij dat dwang niet de beste manier is om mensen te motiveren om binnen te blijven.
Dinsdag 11 augustus: Aanvragen NOW 2.0 laag wegens herstel
- De aanvragen van de NOW 2.0 lopen achter op de 1.0 omdat organisaties aangeven dat het nu economisch beter gaat. Dat blijkt uit onderzoek onder bedrijven die wel voor de eerste periode inschreven, maar niet voor de tweede. Wel wachten sommige berdijven nog af tot ze het omzetverlies beter kunnen inschatten. Ze hebben nog tot en met 31 augustus de tijd om een aanvraag in te dienen.
- Minister Hugo de Jonge kondigt een quarantaineverplichting aan. Dat betekent dat werknemers die naar landen op vakantie zijn gegaan naar een oranje gebied, of naar een regio die oranje is geworden gedurende het verblijf, verplicht thuis zouden moeten blijven.
Dinsdag 28 juli: Loopbaanadvies NL leert door
- Vanaf 1 augustus kan iedere werkende of werkzoekende Nederlander gratis een ontwikkelplan aanvragen bij een loopbaanadviseur. De overheid heeft 14 miljoen euro opzij gezet om Nederlanders van bijvoorbeeld een arbeidsmarktscan te voorzien, zodat ze kunnen inspelen op een carrière post-corona.
Maandag 6 juli: NOW-loket geopend
- Vanaf 9.00 uur kan er tegemoetkoming voor de loonkosten over een periode van vier maanden vanaf 1 juni worden aangevraagd. Deze NOW 2.0 volgt de eerste regeling, die voorzag in tegemoetkoming voor de maanden maart, april en mei.
Maandag 1 juli: Qredits verlengd
- Qredits helpt ondernemers met uitstel van aflossing met rentekorting en overbruggingskredieten met rentekorting. Daarvoor stelde de overheid 6 miljoen beschikbaar, maar de subsidie liep af op 31 mei. De looptijd is nu verlengd tot 31 december 2020. 06
Maandag 29 juni: TVL vanaf morgen
- Als opvolger van de noodmaatregel TOGS, kunnen ondernemers een nieuwe tegemoetkoming aanvragen om een deel van de vaste lasten betalen. De Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) kan vanaf dinsdag 30 juni om 9.00 uur worden aangevraagd.
- De meldplicht voor grensoverschrijdende belastingconstructies is vanwege de coronacrisis een half jaar uitgesteld. Deze meldplicht zou op 1 juli 2020 ingaan, maar dat wordt nu 1 januari 2021.
Donderdag 25 juni: Regels vanaf 1 juli
- De definitieve versie van NOW 2.0 is gepubliceerd in de Staatscourant. Vanaf 6 juli kunnen werkgevers deze regeling die voorziet in tegemoetkoming op de loonkosten vanaf 1 juni aanvragen.
- De maatregelen die gelden vanaf 1 juli zijn bekendgemaakt. Voor kantoren geldt dat er maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen aanwezig mogen zijn.
Maandag 22 juni: TOFA-loket geopend
- Flexwerkers die net buiten de bestaande coronamaatregelen vallen, kunnen vanaf vandaag een TOFA-tegemoetkoming aanvragen. Ze hebben mogelijk recht op een vergoeding van maximaal 1650 euro bruto voor de maanden maart, april en mei (550 per maand).
- Bedrijven die belasting ontwijken, hebben geen recht op staatssteun. Als de vestigingsplaats op de Europese zwarte lijst staat, of als er renten of royalty’s worden betaald aan deze landen, komen bedrijven niet in aanmerking voor coronasteun.
- Verlenging voor uitstel van belastingbetalingen voor bedrijven die door de coronacrisis zijn geraakt, kan volgens de Belastingdienst vanaf 29 juni online worden ingediend.
Maandag 15 juni: Coronaregels verder versoepeld
- Vanaf nu is het weer mogelijk om naar twaalf Europese landen te reizen: België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ook mogen meer mensen per bewoner op visite in verpleeghuizen, mogen wc’s en douches op campings en vakantieparken opnieuw in gebruik worden genomen en mogen weer praktijklessen worden gegeven en examens afgenomen op mbo, hbo en universiteiten.
Donderdag 11 juni: Voorwaarden TOFA bekendgemaakt
- De regeling Tijdelijke overbrugging flexibele arbeiders (TOFA) is gepubliceerd in de Staatscourant en de voorwaarden zijn bekend gemaakt.
Maandag 8 juni: NBA en SZW publiceren uitgebreide FAQ concernbegrip en hoe betaalt u de voor NOW 2.0 verplichte om- en bijscholing?
- Er zijn veel vragen over het concernbegrip in de NOW-regeling. De NBA heeft in overleg met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een uitgebreide FAQ opgesteld.
- Werkgevers die gebruikmaken van de tweede NOW-regeling zijn verplicht om zich in te spannen voor om- en bijscholing van hun werknemers. Zij moeten hun werknemers aansporen een ontwikkeladvies aan te vragen en scholing te volgen, zodat zij ook in de toekomst voldoende opgeleid zijn voor (behoud van) werk. Maar hoe betaalt u dat? De belangrijkste scholingssubsidies op een rij.
Vrijdag 5 juni: Laatste dag aanvragen NOW 1.0 en hoe zit het met vakantiegeld en vakantiedagen?
- De NOW 1.0 kan aangevraagd worden tot en met 5 juni. De loketten voor de nieuwe regeling (NOW 2.0) gaan open op 6 juli.
- Veel medewerkers nemen hun vrije dagen op in de zomer en aan het einde van het jaar. Nu corona een spaak in het wiel steekt, schorten medewerkers het boeken van vakanties op. Werkgevers zijn bang dat straks als de economie weer begint te draaien hun personeel massaal op vakantie wil. Hoe zit het eigenlijk met vakantiedagen?
- Een werknemer heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar. Als gevolg van het coronavirus zoeken werkgevers naar manieren om hun kosten te verlagen. Later uitbetalen van vakantiegeld kan dan ter discussie komen. Wat zijn de regels?
Gerelateerde artikelen
– 13 vragen over corona en werknemers
– Corona en AVG: dit zijn de regels
– Zo werkt het noodfonds overbrugging werkbehoud – NOW 1.0
– Zo werkt het noodfonds overbrugging werkbehoud (NOW) 2.0
– Zo werkt de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo 2)
– Dit zijn de voorwaarden voor de Tijdelijke overbrugging flexibele arbeiders (TOFA)
– Mkb’s kunnen tegemoetkoming voor vaste lasten aanvragen (TVL)
– Zo werkt de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo 1) (update 31 mei)
– TOGS: zo vraagt u een tegemoetkoming aan (update 29 juni)
– Getroffen door Corona? Dan tijdelijk geen loonbelasting
– Betalingsproblemen door corona? Zo vraagt u vereenvoudigd uitstel van betaling aan bij de Belastingdienst
– Corona: dit zijn de Europese en internationale financiële maatregelen die zijn genomen
– Corona en contracten: kunt u een beroep doen op overmacht of onvoorziene omstandigheden?
– Zakendoen in België, Duitland of Groot-Brittannië in coronatijd: waar moet u op letten?
Donderdag 4 juni: Tijdelijke overbrugging flexibele arbeiders (TOFA) op 22 juni open
- Er komt toch een tijdelijke overbruggingsregeling voor ontslagen flexwerkers (TOFA) die net buiten de bestaande coronamaatregelen vallen. Uitkeringsorganisatie UWV streeft ernaar het loket op 22 juni te openen. Flexibele arbeidskrachten die aan de voorwaarden voldoen kunnen straks een tegemoetkoming van 550 euro bruto per maand krijgen over de maanden maart, april en mei.
Woensdag 3 juni: Extra liquiditeitsbehoefte mkb loopt op naar 30 miljard euro, KKC-overbruggingskrediet kan aangevraagd worden en einde aan verpandingsverbod
- Het CPB concludeert dat het beleidspakket van de overheid liquiditeitsschokken heeft opgevangen, maar dat er een extra liquiditeitsbehoefte van 12 miljard euro is ontstaan in het mkb. Dit zal binnen zes maanden oplopen tot 30 miljard.
- Bedrijven die het door de coronacrisis financieel zwaar hebben gekregen, kunnen extra geld lenen om de crisis te overbruggen. Diverse Nederlandse banken bieden de KKC-regeling aan.
- De NBA heeft een modelverklaring gepubliceerd voor accountants die een derde-verklaring opstellen voor het verzoek van uitstel van belastingbetalingen bij ondernemers die in de problemen zijn geraakt door de coronacrisis.
- De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel ontvangen dat een einde moet maken aan verpandingsverboden. Zo krijgen midden- en kleinbedrijven meer financieringsruimte en is er meer ruimte voor groei, meent het kabinet.
Vrijdag 29 mei: Half miljard om gemeente en provincie coronacrisis door te helpen
- Het Rijk schiet gemeenten, provincies en waterschappen te hulp nu zij in de knel raken door de coronacrisis. Ze kunnen rekenen op ruim 566 miljoen euro om gemiste inkomsten goed te maken en extra uitgaven te kunnen betalen.
Donderdag 28 mei: Europese Instituut voor Innovatie en Technologie maakt 60 miljoen euro vrij voor mkb en mogelijk tóch ontslagboete NOW
- Het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) maakt een extra budget van 60 miljoen euro vrij om Europese ondernemingen in het mkb te ondersteunen tijdens de coronacrisis.
- In het nieuwe steunpakket voor werkgevers komt toch een mogelijke ontslagboete, voor bedrijven die meer dan twintig mensen willen ontslaan. Ze moeten daarover eerst in overleg treden met de bonden. Komt er geen akkoord met de bonden, dan wordt een werkgever 5 procent gekort op de totale subsidie die ze krijgen voor de loonkosten.
Woensdag 27 mei: Vooral meer bedrijfsmatige huurachterstanden en Tweede Kamer stemt in met schrappen ontslagboete NOW
- De coronacrisis heeft hard toegeslagen, ook in de vastgoedsector. Met name bedrijfsmatige huurachterstanden komen de laatste maanden veel meer voor.
- De Tweede Kamer heeft dinsdag 26 mei ingestemd met het schrappen van de ontslagboete in de nieuwe Noodregeling Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW 2.0), waarbij bedrijven met minstens 20 procent omzetverlies een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen.
Maandag 25 mei: MKB Nederland en VNO-NCW: nog gesloten sectoren komen in gevaar
- Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief dat het corona-noodpakket voor ondernemers met drie maanden wordt verlengd. Wel vinden de organisaties dat de nieuwe regeling (TVL MKB) te beperkt is voor grotere mkb-bedrijven. Hierdoor dreigt alsnog faillissement of fors verlies van werkgelegenheid.
Woensdag 20 mei: Nieuw noodpakket van ruim 13 miljard euro
- Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Het eerste noodpakket banen en economie loopt door en het kabinet neemt nieuwe maatregelen. Het gaat om de volgende maatregelen:
○ Nieuwe regeling: Tegemoetkoming vaste lasten mkb
○ Verlenging en aanpassing regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW 2.0)
○ Voorwaarden aan verlengde overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)
○ Verlenging belastingmaatregelen
○ Coronakredietverlening- en garanties aan ondernemers (BMKB, GO, KKC, COL)
Dinsdag 19 mei: Forse compensatie vaste lasten bedrijven in tweede noodpakket, partnertoets verplicht bij nieuwe coronasteun zzp’er
- Zzp’ers die kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner kunnen vanaf volgende maand geen coronasteun meer aanvragen. Nu de coronacrisis langer duurt, vindt staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark (VVD) dat voortzetting van de zogeheten Tozo-regeling gepaard moet gaan met strengere voorwaarden.
- Bedrijven die hun omzet zien kelderen door de coronacrisis kunnen een flinke compensatie van de overheid krijgen voor hun vaste lasten. Het gaat om maximaal 20.000 euro voor drie maanden, afhankelijk van het omzetverlies van het bedrijf. De regeling maakt deel uit van het tweede economische steunpakket dat het kabinet naar verwachting woensdag bekend zal maken.
- Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de geplande opening van een aantal sectoren per begin volgende maand wordt doorgezet. Wel zagen ze meer mogelijkheden en vinden ze het jammer dat niet meer branches kunnen profiteren van heropeningen
Maandag 18 mei: Loket voor grensondernemers voor aanvragen coronalening bedrijfskapitaal
- Ondernemers die over de grens wonen (in de EU, EER of Zwitserland), in Nederland hun bedrijf hebben en financieel in de problemen komen door de coronacrisis, kunnen aanspraak maken op een lening voor bedrijfskapitaal. Sinds maandag 18 mei is deze financiële ondersteuning aan te vragen bij de gemeente Maastricht. Maastricht voert deze regeling voor heel Nederland uit.
Vrijdag 15 mei: Werkgever mag mondkapjes onbelast vergoeden
- Vanaf 1 juni 2020 moet iedereen in het openbaar vervoer een mondkapje dragen. De werkgever mag de kosten van mondkapjes onbelast vergoeden aan zijn werknemers.
Donderdag 14 mei: Btw mondkapjes naar nul, vrijstelling douanerechten voor persoonlijke beschermingsmiddelen
- Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september hoeft er geen btw op mondkapjes meer te worden betaald. Persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg kunnen daarnaast sinds half maart onder voorwaarden al met een vrijstelling van douanerechten worden ingevoerd.
Woensdag 13 mei: EZK maakt coaching voor mkb in coronaproblemen gratis
- Ondernemers kunnen dit jaar gratis professionele coaching krijgen wanneer ze in zwaar weer zitten, bijvoorbeeld wanneer ze door de coronacrisis failliet dreigen te gaan. Ondernemers kunnen hiervoor traditioneel terecht bij Stichting Ondernemersklankbord.
Vrijdag 8 mei: 750 miljoen euro extra corona-overbruggingskrediet gericht op kleine bedrijven
- De Nederlandse staat maakt 750 miljoen euro extra aan overbruggingskredieten mogelijk voor ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte (van 10.000 tot 50.000 euro). De regeling krijgt de naam Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) en is mede op initiatief van de banken tot stand gekomen.
Donderdag 7 mei: Weer aanpassing NOW-regeling, nu op vier punten
- De NOW-regeling is opnieuw op een aantal punten opnieuw aangepast. Het betreft aanpassingen in het buitenlandse rekeningnummer, openbaarmaking van gegevens, verduidelijking ten aanzien van de personeels-bv en melding loonkostensubsidie.
Dinsdag 5 mei: De corona-agenda: zo ziet de versoepeling er in de komende maanden uit
- De coronamaatregelen kunnen stapsgewijs worden versoepeld. Het kabinet gaat na iedere versoepeling kijken of het virus niet weer opflakkert.
Maandag 4 mei: Kaders voor steun aan grote, maatschappelijk belangrijke bedrijven
- Wiebes (EZK) en Hoekstra (foto, Financiën) hebben een afwegingskader opgesteld en aan de Kamer gestuurd als handvat op basis waarvan het kabinet maatwerk kan leveren bij de steun aan maatschappelijk belangrijke bedrijven.
Dinsdag 28 april: Overbruggingskrediet startups en scale-ups (COL) vanaf 29 april beschikbaar en verdere versoepeling regelingen
- Vanaf 29 april 2020 kunnen groeibedrijven een aanvraag indienen voor een speciaal overbruggingskrediet, de zogenaamde Corona-Overbruggingslening (COL).
- Het Ministerie van EZK vult de financiële ondersteuning voor ondernemers vanwege het coronavirus verder aan én vereenvoudigt de voorwaarden van regelingen: de criteria voor de regelingen Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB) en Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) zijn versoepeld. Het subsidieplafond van de zogenoemde SEED Capital-regeling wordt voor 2020 bijna anderhalf keer zo groot.
Vrijdag 24 april: Kabinet treft 6 nieuwe belastingmaatregelen en RJ komt met voorbeelden
- Het kabinet treft zes nieuwe belastingmaatregelen om met name ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen:
1. Een verlaging van het gebruikelijk loon bij omzetdaling
2. Maatregel voor zzp’ers: versoepeling urencriterium
3. Verhoging vrije ruimte Werkkostenregeling
4. Fiscale coronareserve in de vennootschapsbelasting
5. Uitstel inwerkingtreding wetsvoorstel Wet excessief lenen bij eigen vennootschap
6. Betaalpauze voor hypotheekverplichtingen - Raad Jaarverslaggeving komt met voorbeelden bij ‘jaarverslag en corona’.
Woensdag 22 april: Opnieuw uitbreiding doelgroep TOGS en verruiming NOW
- Ook bepaalde gedupeerde zorgondernemingen zoals tandartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen en thuiszorgwinkels mogen een beroep doen op TOGS.
- Om de werkgelegenheid te beschermen wijzigt Koolmees de concernbepaling in de tijdelijke loontegemoetskomingsregeling NOW. Werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan twintig procent omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. Voor de verruiming gelden wel extra voorwaarden.
Dinsdag 21 april: OMT adviseert: opvang weer open na meivakantie, basisscholen beperkt
- De kinderopvang en buitenschoolse opvang kunnen na de meivakantie weer open, meent het OMT. De experts die het kabinet adviseren denken dat het risico voor de volksgezondheid daarvan ‘beheersbaar’ is. Voor basisscholen adviseert het OMT voorbereidingen te treffen voor ‘halve bezetting per dag totdat er meer gegevens beschikbaar komen uit Scandinavische landen waar de scholen inmiddels geopend zijn of opengaan’.
Woensdag 15 april: Uitbreiding doelgroep TOGS
- Diverse contactberoepen, zoals tattooshops, die zich eerder nog niet konden aanmelden voor de TOGS, omdat ze geen specifieke SBI-code hadden, krijgen toegang tot de TOGS. Ook zijn kleinere winkeliers in de voedselsector, dienstverlening zoals campings en taxibedrijven, gedupeerde agrarische recreatieondernemingen zoals een kampeerboerderij en gedupeerde ondernemingen in de toeleveringsketen zoals groothandels in retail en horeca, fotografen, film- en televisieproductiebedrijven, particuliere beveiliging, uitzendbedrijven en leasebedrijven toegevoegd.
Dinsdag 14 april: Aanvullende belastingbrief naar Tweede Kamer
- Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin de aanvullende fiscale maatregelen staan in verband met het coronavirus. De maatregelen gaan over de volgende onderwerpen:
- Btw gevolgen van het ter beschikking stellen van zorgpersoneel
- Btw gevolgen van het gratis verstrekken van medische hulpgoederen en apparatuur
- Verlaagd btw-tarief bij online aanbieden van sportlessen
- Grensarbeiders (tijdelijke vrijstelling van een aantal Duitse nettouitkeringen)
- Bepaalde wettelijke administratieve verplichtingen rondom de loonheffingen
- Reiskostenvergoeding in de loonheffingen
- Vrijstelling kortstondig gebruik van een motorrijtuig
- Maatregel voor om te bouwen taxi’s
- Geldigheid taxatierapport motorrijtuig
- Invorderingsrente en belastingrente
Donderdag 9 april: EU-ministers eens over steunpakket van 540 miljard euro
- De EU-ministers van Financiën zijn het eens geworden over een steunpakket van 540 miljard euro om de economische klappen van de coronacrisis in de EU te beperken. Dat is bekendgemaakt na afloop van een videoconferentie. Het pakket kwam volgens EU-bronnen tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland.
Woensdag 8 april: Opnieuw miljarden voor ondernemers: kabinet verruimt regelingen
- Het kabinet breidt de bestaande regelingen uit die ondernemers in coronaproblemen moeten helpen. Bedrijven uit veel meer getroffen sectoren kunnen een beroep doen op een gift van 4.000 euro. Het budget dat het kabinet beschikbaar stelt om garant te staan voor bepaalde leningen wordt verruimd van 1,5 miljard naar 10 miljard.
Dinsdag 7 april: Eerste Kamer stemt in met noodpakket
- Ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met het noodpakket van het kabinet om de ergste klappen van de coronacrisis voor de economie op te vangen. Net als in de Tweede Kamer gaven alle partijen hun zegen aan de maatregelen.
Maandag 6 april: Het loopt storm bij de NOW-loketten
- 26.911 bedrijven hebben maandag een tegemoetkoming in de loonkosten gevraagd, meldt het UWV. Het loket hiervoor ging om 09.00 uur open. Het UWV heeft al meer dan 3.000 vragen over de regeling telefonisch beantwoord, laat het weten.
- De NOW-regeling is een van de belangrijkste maatregelen die het kabinet heeft genomen om bedrijven door de coronacrisis te loodsen.
- Verschillende bedrijfstakken hebben al aangegeven dat de NOW-regeling niet goed werkt. Zo vinden tuinders dat door naar jaaromzet te kijken, bedrijven die veel omzet in één seizoen draaien worden benadeeld. Techbedrijven verwachten de hardste omzetklap pas na juni. Zogeheten scale-ups zijn bang in te storten omdat die bedrijven juist heel hard gegroeid zijn en niet veel vlees op de botten hebben.
Vrijdag 3 april: NOW-regeling aangepast
- Minister Koolmees heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de NOW op punten is aangepast.
Donderdag 2 april: Ondernemingen kunnen voor meer belastingen uitstel krijgen
- Ondernemers en zzp’ers die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen voor meer belastingen uitstel van betaling krijgen. Ook worden de aanvragen hiervoor versoepeld en kan er langer dan drie maanden uitstel worden aangevraagd.
Dinsdag 31 maart: Voorwaarden NOW bekend en we blijven thuis tot 28 april
- Scholen en horeca blijven dicht tot minstens 28 april
Scholen en eet- en drinkgelegenheden blijven nog minstens tot en met 28 april dicht. Het kabinet verlengt de sluiting, die aanvankelijk tot 6 april zou duren. Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus die tot 6 april zouden gelden, blijven nog zeker ruim drie weken van kracht, maakte het kabinet dinsdagavond bekend. - Ook bijvoorbeeld sportclubs, musea en kappers blijven tot en met de dag na Koningsdag gesloten. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni.
- Voorwaarden NOW bekend
De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn vandaag bekend gemaakt. UWV streeft ernaar dat bedrijven vanaf 6 april een aanvraag kunnen indienen. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.
Zondag 29 maart: Uitbreiding noodloket (TOGS)
- Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS). De TOGS, ook wel het noodloket genoemd, is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus.
Vrijdag 27 maart: Noodloket (TOGS) is geopend
- De eerder aangekondigde regeling Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) is geopend. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen het kabinet in de coronacrisis. Bedrijven ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro om met name hun vaste lasten te kunnen betalen. Zo vraagt u een tegemoetkoming aan.
- De EU-leiders zijn het niet eens geworden over het snel inzetten van extra Europese miljarden om de coronacrisis te bestrijden. De inzet van het Europese noodfonds ESM, dat een leencapaciteit van 410 miljard euro heeft, stuit op verdeeldheid. Een voorstel van negen leiders om gezamenlijk euro-obligaties te gaan uitgeven, is voor sommige landen waaronder Nederland onbespreekbaar. Ze vragen de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden, binnen twee weken met een oplossing te komen.
Donderdag 26 maart: Kabinet neemt extra maatregelen om de handel op gang te houden
- Om de internationale handel zoveel mogelijk op gang te houden verruimt de staat vanaf vandaag de mogelijkheden voor exportkredietverzekeringen. De maatregelen helpen voorkomen dat bedrijven grotere betalingsrisico’s ondervinden, in extra liquiditeitsproblemen komen of internationale projecten noodgedwongen moeten stilleggen.
- De Raad voor de Jaarrekening komt met de belangrijkste aandachtspunten zijn voor de jaarverslaggeving 2019 op basis van de bestaande wet- en regelgeving (RJ-Uiting 2020-5).
- 83 procent van de bedrijven in Nederland verwacht de komende tijd banen te moeten schrappen vanwege omzetverlies door de coronacrisis. Dat meldden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze baseren zich op een enquête die tussen 21 en 23 maart is gehouden onder 158 directeuren van brancheorganisaties in verschillende sectoren.
- Twee derde van de ondervraagde branchedirecteuren denkt dat de meeste bedrijven extra financiering of krediet nodig hebben om een faillissement af te wenden.
Woensdag 25 maart: Meer informatie over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en CPB voorspelt recessie
- De Nederlandse economie krijgt een harde dreun door de maatregelen om het nieuwe coronavirus een halt toe te roepen. Een economische terugval en een oplopende werkloosheid zijn onvermijdelijk, zelfs met de ongekende steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd voor bedrijven.
- De Tozo-regeling voor gevestigde ondernemers is gemaakt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de Corona-crisis. SZW heeft meer informatie over de Tozo-regeling bekend gemaakt. In verschillende gemeenten kunnen zzp’ers sinds deze week al aankloppen voor hulp, al moet op de maatregel van overheidswege nog een klap worden gegeven.
Dinsdag 24 maart: Centrale examens gaan niet door en cao-onderhandelingen gestaakt
- Scholen krijgen door dit besluit meer tijd om de schoolexamens af te ronden. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar.
- Veel onderhandelingen nieuwe cao’s stilgevallen
Kappers, vrachtwagenchauffeurs en bouwvakkers hadden gehoopt op loonsverhogingen, maar dat zit er voorlopig niet in. Vanwege de coronacrisis zijn de cao-onderhandelingen overal gestaakt.
Maandag 23 maart: Coronaregime aangescherpt tot 1 juni
- Alle bijeenkomsten, ook met minder dan 100 mensen zijn tot 1 juni verboden, met uitzondering van begrafenissen en kerkelijke bruiloften. Kappers, schoonheidsspecialisten en casino’s moeten hun deuren sluiten. Winkels mogen openblijven als ze maatregelen nemen waardoor klanten afstand kunnen houden. Ook markten mogen voorlopig open blijven. De handhaving wordt strenger.
Zondag 22 maart: Waterschappen zeggen toe getroffen ondernemers te helpen
- Met een uitgebreid pakket aan maatregelen leveren ook de waterschappen een bijdrage om ondernemers door de coronacrisis te loodsen. Als ondernemers de waterschapsbelastingen niet kunnen betalen vanwege de crisis, krijgen ze uitstel. Verschillende waterschappen zetten bovendien de invordering van belastingen helemaal stil en betalen facturen direct, ruim voor de vervaldatum.
Vrijdag 20 maart: Staat mag tot 800.000 euro directe coronasteun geven van EU
- EU-lidstaten mogen bedrijven in nood door de coronacrisis tot 800.000 euro aan directe subsidies of belastingvoordelen toekennen zonder dat Brussel dit als staatssteun beschouwt.
Donderdag 19 maart: banken geven mkb-bedrijven uitstel voor aflossing en uitstel van betaling fiscus versoepeld
- Kleinere ondernemingen, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, kunnen een half jaar uitstel krijgen van de aflossing van hun leningen. ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos hebben dat samen besloten.
- Een verzoek om 3 maanden belastinguitstel vanwege corona kan nu zonder verklaring van een derde deskundige.
Woensdag 18 maart: pakket maatregelen voor banen en economie
- Instellen tijdelijke tegemoetkoming loonkosten:
Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). - Extra ondersteuning zelfstandige ondernemers:
Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. - Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes:
Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. - Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering:
Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet stelt voor het garantieplafond van de GO te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. - Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits:
Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Te denken valt aan ondernemers in de horeca, detailhandel, persoonlijke verzorging, de bouw en zakelijke dienstverlening. Qredits stelt een tijdelijke crisismaatregel open voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek. - Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven:
Voor de land- en tuinbouwbedrijven komt er een tijdelijke borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL). - Overleggen over toeristenbelasting:
Het kabinet gaat in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheid om (voorlopige) lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken. Het gaat hierbij in het bijzonder om de toeristenbelasting. - Compensatieregeling getroffen sectoren:
De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben enorme consequenties voor de inkomsten in een aantal sectoren in het bijzonder. Zoals bijvoorbeeld de (verplichte) sluiting van eet- en drinkgelegenheden en annuleringen in de reisbranche. Deze inkomsten kunnen bovendien moeilijk worden ingehaald wanneer het coronavirus achter de rug is. Het kabinet komt daarom met een compensatieregeling met passende maatregelen voor bedrijven in de genoemde sectoren. Deze wordt nu uitgewerkt en met spoed voorgelegd aan de Europese Commissie voor de beoordeling op (geoorloofde) staatssteun.
Dinsdag 17 maart: besluit van de Rechtspraak
- Rechtbanken sluiten
In verband met de uitbraak van het coronavirus heeft de Rechtspraak besloten vanaf dinsdag 17 maart de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges te sluiten. Urgente zaken gaan wel door.
Maandag 16 maart: vanuit Economische Zaken en Klimaat
- BMKB-regeling versneld opengesteld
De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open. De regeling is operationeel vanaf maandag 16 maart 2020 en maakt onderdeel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen.
Zondag 15 maart: nieuwe maatregelen vanuit de overheid
- Lockdown
Alle scholen gaan alsnog dicht. Premier Mark Rutte zal maandagavond het land toespreken over de nieuwe maatregelen.
Vrijdag 13 maart: Europese Commissie ‘knijpt oogje dicht’
- Extra geld in economie pompen zonder straf:
De Europese Commissie staat EU-landen toe zonder ‘straf’ extra geld in hun onder de coronacrisis lijdende economie te pompen. Ze zal “alle mogelijke flexibiliteit” aanwenden in de bestaande EU-regels vanwege de uitzonderlijke omstandigheden om het mogelijk te maken dat overheden bedrijven en burgers kunnen steunen en compenseren. De versoepeling gaat zowel om staatssteun als begrotingsregels. - Toerisme en horeca:
EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zegt te werken aan een regeling voor hard getroffen sectoren zoals toerisme en de horeca. Uitstel van sociale premies of belastingen behoren tot de mogelijkheden. Collega Valdis Dombrovskis (Financiën) roept banken op soepel te zijn met het lenen van geld aan ondernemers die door het virus in zwaar weer zijn terechtgekomen. De EU zal zelf voor 8 miljard euro aan leningen voor 100.000 middelgrote en kleine bedrijven garant staan.
Donderdag 12 maart: verklaring Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten
- Hogescholen en universiteiten sluiten deuren:
Dit geldt voor zowel onderwijsactiviteiten als tentamens. Dat melden de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten. Het besluit is genomen na overleg met de ministers van Onderwijs Arie Slob en Ingrid van Engelshoven. De maatregel geldt tot 1 april. Wel blijven de gebouwen voor zover mogelijk open voor andere activiteiten, stelt de Vereniging Hogescholen.
Donderdag 12 maart: na crisisberaad van het kabinet:
- Blijf thuis bij klachten
Nederlanders met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel ook koorts moeten thuisblijven en contacten mijden. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat nodig, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) na overleg van het crisisteam van het kabinet - Zoveel mogelijk thuiswerken:
Mensen moeten zoveel mogelijk thuiswerken, stelt het kabinet. Bezoeken aan kwetsbare personen zoals ouderen moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Deze maatregelen gelden tot 31 maart. Het Outbreak Management Team (OMT), waarin gezondheidsdeskundigen zitten, heeft deze maatregelen geadviseerd omdat er ‘nieuwe gevallen zijn die we niet tot de bron kunnen herleiden’, aldus premier Mark Rutte in de persconferentie na het overleg. - Zorgpersoneel gaat door:
Minister Bruins roept werknemers in de zorg op gewoon naar het werk te gaan. Alleen als ze koorts hebben, moet zorgpersoneel thuisblijven. Ze moeten geen reizen maken naar het buitenland. - Online colleges:
Aan hogescholen en universiteiten wordt gevraagd onderwijs en colleges online aan te bieden om veel mensen bij elkaar te voorkomen - Grote evenementen afgelast:
Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Het stukje ‘geldt ook voor publieke locaties’ doet vermoeden dat deze maatregel dus ook geadviseerd wordt voor zakelijke, besloten events.
Dinsdag 10 maart: persconferentie Brabantse veiligheidsregio’s:
- Maatregelen in Brabant:
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg roept op om sociale contacten te matigen. ‘Terughoudend zijn daarin is strikt noodzakelijk. Inzet van alle Brabanders is nodig om verspreiding van besmetting tegen te gaan.’ Brabanders worden verder opgeroepen thuis te blijven als dat kan.
Vrijdag 7 maart: na crisisberaad van het kabinet:
- Geen handen schudden:
Premier Rutte roept alle Nederlanders op zich aan de bestaande hygiëne-maatregelen te houden. Daarnaast moeten mensen geen handen meer schudden. ‘Dit gaat echt nog wel enige tijd duren’, aldus Rutte op een persconferentie na het overleg. ‘Daar zullen we ons als land op moeten instellen, dat het niet morgen of overmorgen voorbij is.’