
Een klein deel van ondernemingen ervaart grote gevolgen van de EU-sancties tegen Rusland. De impact verschilt nogal per sector. De meeste bedrijven in de sectoren ICT/media, gezondheid, persoonlijke dienstverlening en zakelijke diensten voelen zelfs vrijwel geen gevolgen.
Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). De meeste ondernemingen ervaren geen negatieve effecten. Als ondernemers gevolgen wel merken, gaat het vooral om hogere energieprijzen (68 procent), hogere inkoopprijzen van materialen, grondstoffen of producten (59 procent) en lagere beschikbaarheid van materialen, grondstoffen en producten (28 procent), zo meldt de KvK.
Lees ook: 5 zaken die controllers moeten weten over de nieuwe EU-sancties tegen Rusland
Gevolgen en voorzorgsmaatregelen
Slechts 8 procent van de ondernemers merken grote gevolgen van de sancties. Het gaat dan om hogere kosten (bijvoorbeeld van brandstof, transport en grondstoffen), niet-leverbare producten en terughoudendheid van kopers door verder stijgende inflatie en dus dalende koopkracht. Een eveneens kleine minderheid is bezig met voorzorgsmaatregelen. Dat gaat dan vooral om cybersecurity (30 procent) en het zoeken naar andere en duurzame energiebronnen (28 procent).
Impact per sector
Volgens KvK doet de overgrote meerderheid van ondernemers (93 procent) geen zaken met Rusland, maar worden gevolgen wel breder gevoeld. In de land- en tuinbouw meldt 33 procent grote tot zeer grote gevolgen, in de groothandel is dat 29 procent, 25 procent in de logistiek en 19 procent in de industrie. In de sectoren ICT/media, gezondheid, persoonlijke dienstverlening en zakelijke diensten geeft minimaal driekwart aan vrijwel géén gevolgen te ondervinden. Grotere bedrijven ervaren verhoudingsgewijs meer gevolgen.
