
De stichting Coronaclaim MKB daagt namens Nederlandse ondernemers de overheid voor de rechter om de financiële schade die de coronacrisis opleverde. De steun was vooral om werkgelegenheid te behouden en de stichting vindt dat de rekening vooral ligt bij mkb-werkgevers.
Dat meldt BNR in gesprek met bestuurslid Pascale Petiet van de stichting Coronaclaim MKB. Die ijvert al tijden voor een compensatieregeling, maar gesprekken van brancheorganisaties leverden weinig op en betalingsregelingen zijn niet voldoende, zegt Petiet. ‘Als de overheid ingrijpt en beslist over jouw zaak, dan staat er in de wet dat je compensatie moet krijgen,’ aldus het bestuurslid bij het nieuwsstation.
Afbetalen belastingschuld
Ze wijst op de belastingschuld die inmiddels meer dan 20 miljard euro bedraagt. 274.000 Ondernemers moeten, gezien dat bedrag, daarom de komende jaren 5,8 procent van de jaarlijkse Rijksbegroting aflossen en dat is niet te doen volgens het bestuurslid. Eerdere rechtszaken van andere partijen zetten vraagtekens bij de rechtmatigheid van de coronamaatregelen, maar rechters beoordelen dat als beleidsvrijheid.
Compensatievraag
Volgens de stichting draait deze zaak dan ook niet om die vraag, maar om de compensatievraag. Petiet vergelijkt dat in de uitzending met rechten bij onteigening, waarbij ondernemers ook gecompenseerd moeten worden. Volgens Petiet zijn de gronden over deze eigendomsbeslissing met de verplichte lockdown onderzocht en de stichting zet in deze zaak in op een gelijkmatigere verdeling van de lasten.