
Beurswaakhond AFM houdt de komende jaren verscherpt toezicht op kapitaalmarkten en wil onder meer prospectustoetsing meer automatiseren. De aanvragen voor beursnotering zijn enorm toegenomen in 2021 en het duurt langer voor een aanvraag wordt goedgekeurd.
Het afgelopen jaar is de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gestart met een automatiseringsslag om patronen te ontdekken in ingediende documenten, zo staat te lezen in het nieuwe jaarverslag van de organisatie. Vorig jaar heeft de AFM veertig aanvragen voor een beursnotering binnengekregen. Dat is een behoorlijk deel van de ongeveer honderd beursnoteringen. AFM heeft in 2021 zestien nieuwe noteringen goedgekeurd.
Groei aanvragen beursnotering
Onder meer de groeiende populariteit van SPAC’s, beursvehikels zonder bedrijfsactiviteiten die na beursgang niet-beursgenoteerde ondernemingen kopen, zorgt voor meer aanvragen. SPAC’s zijn complexer voor beleggers en AFM adviseert dat ze overwegen om deze niet aan te bieden aan retailbeleggers. ‘Om een gelijk speelveld in Europa en een goede beleggersbescherming in Nederland te bereiken, streven wij ernaar dat beleggers in Europees genoteerde SPAC’s op dezelfde manier worden geïnformeerd (bijvoorbeeld door prospectus en doorlopende informatie) en distribiteurs voldoende rekening houden met de productgovernance vereisten,’ zo staat te lezen in het jaarverslag.
Analyse prospectus
Omdat de AFM het toezicht op de kapitaalmarkt verscherpt, is vorig jaar voor de toetsing van prospectussen experimenteel textmining toegepast. Daarbij wordt data-analyse ingezet, zoals datamining, machine learning en statistische analyse, om de prospectus te onderzoeken op patronen. Dat heeft volgens de organisatie veelbelovende eerste resultaten opgeleverd, wat een basis biedt om het experiment dit jaar door te zetten.
Whitepaper zoals prospectus
Als experimenten met dergelijke tooling vruchten afwerpen, is dat een bruikbare manier om in de toekomst het toezicht op de cryptovalutamarkt uit te voeren. Nieuwe op handen zijnde Europese wetgeving MiCAR vereist dat toezichthouders bijvoorbeeld de technische whitepaper van nieuwe digitale producten, met name stablecoins die een risico vormen voor traditionele kapitaalmarkten, beoordelen op een manier als nu de prospectus wordt bekeken. Daarmee worden investeerders van bepaalde blockchainproducten beter beschermd met betrouwbare informatie.
Toezicht cryptovaluta
AFM houdt zich in principe niet bezig met deze markt, omdat toezicht van cryptovaluta niet onder financiële regelgeving en daarmee buiten het mandaat van de organisatie valt. Wel kondigde de waakhond eerder dit jaar aan de markt nauwlettend te monitoren, met name de ontwikkelingen op het gebied van decentrale financeproducten (DeFi). Ook adviseert de AFM traditionele beleggers geen geld te investeren in cryptovaluta dat voor korte- of langetermijndoelen is bedoeld.