
Hoewel de zorgsector al jaren roept om lastenverlichtingen in het jaarrekeningtraject, zien financials de eisen die worden gesteld alleen maar toenemen. Mogelijk is dat van tijdelijke aard, gezien veel twistpunten in de sector gaan om coronamaatregelen.
Dat blijkt uit de nieuwe Zorgthermometer van Fizi, de vereniging voor zorgfinancials. Een belangrijk discussiepunt met betrekking tot de jaarrekening is de verantwoording van de continuïteitsbijdrage waarmee verzekeraars een bijdrage betalen aan zorg die niet direct betrokken was bij de zorg voor coronapatiënten. Zo worden bijvoorbeeld ziekenhuizen gecompenseerd voor de omzetval die gepaard ging met de coronacrisis.
Scherp op continuïteitsbijdrage
Financials verwachten dat de accountant dit jaar extra zal controleren op deze bijdrage. Coronacompensatie en omzetverantwoording zijn volgens financials van verschillende zorgsectoren naar verwachting de grootste struikelblokken bij de controle van de jaarrekening 2021. Wel denkt een grote meerderheid van de ondervraagden dat de jaarrekening voor 1 juni zal worden goedgekeurd door de RvT. Als dat niet het geval is, komt dat in de meeste gevallen door onduidelijkheid over de verwerking van coronacompensatie.
Versoepelen eisen
Wel zijn zorgfinancials positief over het vorige controletraject en een grote meerderheid is tevreden met de accountant die de controle over 2020 uitvoerde. ‘Dat zorgfinancials tevreden zijn over hun accountant geeft aan dat zij in deze uitzonderlijke tijden bereid zijn geweest om mee te denken met zorgaanbieders,’ zegt Pim Diepstraten van Fizi-partner Finance Ideas. ‘Tegelijkertijd zet de trend van stijgende administratieve lasten zich door en ligt er een behoefte om samen op zoek te gaan naar de mogelijkheden in het versoepelen van de eisen die gesteld worden aan de jaarverantwoording.’