
De pandemie zorgde voor een forse toename van mensen met een WIA-uitkering. Arbeidsongeschiktheid is vorig jaar toegenomen en UWV wijt dat aan de coronapandemie.
Dat blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV naar de scherpe stijging van arbeidsongeschiktheid in Nederland. Er kwamen vorig jaar dubbel zoveel WIA-uitkeringen bij dan het UWV had verwacht. Die had gerekend op 2800 nieuwe uitkeringen, maar dat werden er 5700. Dat kwam onder meer doordat de gezondheid van mensen met een onderliggende aandoening door corona werd verzwakt, zo meldt UWV na onderzoek naar de stijging van WIA-uitkeringen.
Meer arbeidsongeschiktheid in 2022
In 2021 was de stijging veel hoger dan verwacht. Volgens de instantie ligt dat vermoedelijk aan corona. Omdat het 104 weken ziekte duurt voordat de een WIA-uitkering wordt toegekend, verwacht de uitkeringsinstantie dit jaar een verdere toename ten gevolge van coronabesmettingen de afgelopen twee jaar.
Trend toename
Het aantal toegekende arbeidsongeschiktheidsuitkeringen vertoont al jaren een stijgende lijn, wat wordt veroorzaakt door meer verzekerde werknemers, een hogere pensioenleeftijd en heropening van voormalige WIA-uitkeringen. Maar de stijging vorig jaar was veel sterker dan gedurende de twee jaar ervoor.
Druk op UWV
Ook worstelt de uitkeringsinstantie zelf met de gevolgen van de pandemie. De druk op de dienst is toegenomen en de beoordeling van aanvragers van een WIA-uitkering ging moeizamer door coronabeperkingen. UWV moest daarom meer voorschotten uitkeren. Die tellen mee als nieuwe uitkeringen.