
Hoe zit het eigenlijk met de opgebouwde belastingschuld en het terugbetalen van te veel betaalde TVL en NOW? Cm: zet op een rij hoe de overheid omgaat met coronaschuld.
Het kabinet onderzoek of het mogelijk is om betere data te verkrijgen over de schuldenproblematiek en houdt contact met de Belastingdienst. Naar verwachting begint het bij enkele ondernemers te knellen bij het starten van de zestig maanden terugbetalen van openstaande coronaschulden bij de fiscus op 1 oktober. Het kabinet stelt een aanjager aan om de omgang met schulden in de gaten te houden. Deze zomer volgt daarover meer informatie.
Pilots om drukte op te lossen
Ook komen er drie pilots om ervoor te zorgen dat gemeenten, de Belastingdienst en rechtbanken beter in staat zullen zijn om te reageren op de grotere toestroom van ondernemers die in de financiële problemen zitten. Dat gaat om een verbreding van het waarborgfonds saneringskrediet, een plan om ondernemers met coronaschulden rechtstreeks in contact te brengen met een bewindvoerder Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) en een daaraan gerelateerde pilot om te kijken of deze bewindsvoerder een aanvraag kan doen voor ondernemers met problematische schulden voor toelating tot de Wsnp.
Doorstarten onderneming
Gemeentes kijken samen met ondernemers naar de schuldpositie en wat de beste manier is om daarmee om te springen, zo schrijft het kabinet. In sommige gevallen zal dat gaan om een schuldhulptraject om de onderneming weer winstgevend te maken. Daarbij gaat het vooral om financieringsmogelijkheden en aflossing van schulden. Het kabinet wijst ondernemers op de WHOA, waarbij ondernemingen een onderhands akkoord overeenkomen met schuldeisers om een faillissement te voorkomen en het TOA-krediet waarmee ondernemers kunnen doorstarten.
Stoppen met bedrijf
In andere gevallen gaat het om het stoppen van de onderneming en over te stappen op werken in loondienst. Daarbij stuiten ondernemers op een onduidelijk overzicht hebben van de beschikbare hulp, knelpunten rondom het bereiken van schuldenakkoorden en kosten die gepaard gaan met het beëindigen van een bedrijf. Het kabinet wijst ondernemers op de turboliquidatie, waarbij een rechtspersoon snel opgeheven kan worden als een onderneming geen zicht meer heeft op winstgevendheid.
Informatie KvK
Schuldenhulp komt voor een groot deel van de gemeente. Los van of wordt gekozen voor stoppen of doorgaan, kan bijvoorbeeld coaching en scholing worden ingezet via Bbz-loketten, schuldhulpverlening en Regionale Mobiliteitsteams. Ook werkt de KvK aan een verbetering van de informatievoorziening met onder meer een stappenplan voor ondernemers met schulden. Verder is de Kamer een goede plek voor informatie en advies om de juiste instantie te vinden. Ondernemers kunnen ook terecht bij de schuldhulpverlening in hun gemeente, Geldfit.nl, en bij Wsnp-bewindvoerders.
Te veel ontvangen steun
Het kabinet benadrukt dat de overheid als schuldeiser zich coulant opstelt. Dat gaat om het terugbetalen van coronasteun alsmede het bijzondere uitstel van betaling van belastingschulden. Ondernemers die loonsteun NOW moeten terugbetalen, kunnen het UWV benaderen voor een betalingsregeling. Bedrijven die te veel TVL hebben ontvangen, kunnen contact opnemen met RVO voor een coulantere betalingsregeling, zo laat het kabinet weten. Voor deze regelingen geldt dezelfde periode als het terugbetalen van belastingen: 5 jaar.
Lees ook: Coronaschuld: 4 manieren waarop de fiscus coulant omgaat met ondernemers
Belastingschuld
De verlaagde invorderingsrente gaat de komende jaren stapsgewijs weer terug naar het gebruikelijke niveau van 4 procent. Deze maand start het kabinet een internetconsultatie om knelpunten waar ondernemers tegenaan lopen in kaart te brengen. Belastingschuld wordt afgelost in een periode van 60 maanden, startend op 1 oktober 2022. Ook neemt de Belastingdienst tussen 1 augustus 2022 en 30 september 2023 genoegen met een lager deel van de schuld wanneer een schuldenakkoord wordt afgesproken met een minnelijk saneringsakkoord.
Rechtsvorm | Mogelijkheden |
Alle ondernemingen | Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) (met TOA-krediet) |
Rechtspersonen | Turboliquidatie |
Natuurlijke personen en ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid | Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) |
Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) | |
Beide (wel/geen rechtspersoonlijkheid) | Ruime betaaltermijnen voor evt. terugbetalingen steunmaatregelen (NOW, TVL, Tozo) |
Alle levensvatbare ondernemingen | Belastingdienst neemt genoegen met lager percentage van de opbrengst in sanerings- en herstructureringstrajecten. |
Overig | Informatievoorziening via Kamer van Koophandel, Geldfit.nl, Ondernemersklankbord, gemeentelijke schuldhulpverlening en Wsnp-bewindvoerders |