
Veel Nederlandse ondernemers kampen met problematische schulden. Reserves zijn de afgelopen jaren verdampt, steun is afgelopen en schuldeisers willen nu hun achterstallige betalingen innen. 1 op de 10 ondernemers staat aan de rand van de afgrond.
Volgens de Kamer van Koophandel staat honderdduizenden ondernemers het water aan de lippen. Dat meldt het AD. De KvK verwacht dit jaar een substantiële toename van faillissementen. Ook heeft een op de zeven ondernemers emotionele problemen door de druk die sinds maart 2020 duurt. De krant sprak een aantal ondernemers die geestelijk worstelen met de twee jaar durende financiële problemen.
Terugbetaling belastingschuld
Veel ondernemers kunnen de rekeningen nu al niet betalen en vanaf 1 oktober komt daar ook de last bij van opgebouwde belastingschulden. Die moet dan weer worden terugbetaald. Vanaf deze week krijgen ondernemers een brief van de Belastingdienst met een overzicht van die schulden. Tot 1 oktober 2027 betalen ondernemers in maandelijkse termijnen de in twee jaar opgebouwde belastingschuld terug.
Lees ook: Coronaschuld: Dit zijn de opties
Ongelijkheid
Het ministerie van Financiën wilde vorig jaar niet vooruitlopen op de vraag over het kwijtschelden van deze schuldenberg. Toenmalig minister Financiën Hoekstra wilde eerst afwachten wat de ervaringen zijn met terugbetalingen. Een eventuele generieke kwijtschelding zorgt voor ongelijkheid met ondernemers die hun belastingen hebben betaald met leningen en dan wel met de schuld blijven zitten. Daar voelt het ministerie niet veel voor.
Toename faillissementen
Twintig procent van de respondenten uit het onderzoek van de Kamer van Koophandel onder 5000 ondernemers zegt geen controle meer te hebben over het bedrijf. Zo’n 200.000 tot 220.000 ondernemingen zouden dit jaar beëindigd kunnen worden. Deskundigen verwachten met het aflopen van steun op 1 april dat er een inhaalslag plaats gaat vinden onder bedrijven die nu alsnog kopje-onder gaan.