
Het zou niet lastiger moeten zijn om een WHOA-akkoord te bereiken nu pensioenpremies buiten dit schuldenakkoord vallen. Volgens de minister van Rechtsbescherming zijn er geen signalen dat het lastiger wordt.
Met een recente uitspraak van de Hoge Raad over premies van bedrijfstakpenisoenfondsen, zou het lastiger kunnen worden om een overeenkomst onder de WHOA te bereiken. Daarmee komen ondernemers een onderhands akkoord overeen met schuldeisers om door te kunnen starten of om een faillissement met een beter resultaat af te wikkelen. Maar pensioenpremies vallen buiten de WHOA, zodat het voor ondernemers moeilijker zou kunnen worden om een akkoord te bereiken.
Akkoord niet lastiger
Volgens minister Weerwind van Rechtsbescherming zijn er tot nu toe nog geen signalen binnengekomen dat dit ook daadwerkelijk zo is. Sinds de wet inging op 1 januari 2021 zijn er zo’n 200 akkoorden gesloten, zo meldt de minister, en er zijn geen geluiden dat dit dreigt af te nemen. ‘In het kader van de evaluatie van de WHOA zal de effectiviteit van de WHOA-regeling worden onderzocht, waarbij expliciet aandacht zal worden besteed aan de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad,’ belooft minister Weerwind wel.
Maar er zijn geen concrete signalen dat WHOA-trajecten zijn stukgelopen naar aanleiding van de uitspraak. ‘Dit is overigens ook niet gebeurd in de zaak waarop de uitspraak van de Hoge Raad betrekking heeft,’ legt hij uit. ‘De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan naar aanleiding van een prejudiciële vraag die de rechtbank Amsterdam had gesteld in een zaak waarin zij verzocht was een akkoord te homologeren. In afwachting van de uitspraak van de Hoge Raad hebben de betrokken partijen alvast een voorziening getroffen voor het geval uit de uitspraak van de Hoge Raad zou blijken dat de achterstallige pensioenpremies niet meegenomen konden worden in het akkoord.’
Kijken naar praktijk
Deze zomer gaat de minister in gesprek met vertegenwoordigers uit de faillissementspraktijk, werkgeversorganisaties en vakbonden om de praktijkontwikkelingen in kaart te brengen. ‘In dit overleg zal ik, ter voorbereiding op de evaluatie van de WHOA, alvast de eerste ervaringen van de deelnemers aan de klankbordgroep met de WHOA-regeling bespreken,’ aldus Weerwind. ‘Daarbij zal ik de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad betrekken, in relatie tot de effectiviteit van de regeling. Ik ben voornemens om uw Kamer zo spoedig mogelijk in het najaar te informeren over de uitkomsten van de consultatie en de gesprekken met de klankbordgroep.’
Rechten werknemers in arbeidsovereenkomst
Dat pensioenpremies buiten de wet vallen, is eigenlijk heel logisch en de uitspraak van de Hoge Raad biedt ondernemers duidelijkheid op dit punt. ‘Bij de totstandkoming van de WHOA is er bewust voor gekozen om in deze wet een uitzondering te maken voor rechten van werknemers die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst,’ schrijft de minister. ‘Werknemers kunnen niet tegen hun wil gebonden raken aan een akkoord waarbij zij bijvoorbeeld loon moeten inleveren.’ Ondernemers moeten bij het voorbereiden van een akkoord rekening houden met de financiële middelen om achterstallige pensioenpremies van werknemers te kunnen betalen.