
In het eerste kwartaal is er fors geïnvesteerd in Nederlandse startups en werd er voor 1,25 miljard euro aan kapitaal opgehaald. Een jaar eerder was dat 715 miljoen euro in dezelfde periode.
Dat meldt financieel adviesbureau Ebitwise. Er werd in het eerste kwartaal van het jaar geld gestoken in 185 vooral duurzame en on-demand bedrijven. De organisatie publiceert daar cijfers over op basis van gedeelde informatie van startups en scale-ups, bijvoorbeeld via openbare profielen en social media. Investeerders staken vooral geld in Nederlandse startups en scale-ups die actief zijn op het terrein van biotech, duurzame energie, AI, Web 3.0, agritech, food health en employee experience (zoals Crunchr, Quan Well-Being, Pro Parents).
Lees ook: Cfo kan na coronacrisis claims tegemoet zien
Grote investeringsbehoefte
De investeringsbehoefte is momenteel groot. De Nederlandse markt deed het in 2021 goed en ook voor de eerste helft van 2022 verwachten analisten positieve resultaten. Bedrijven als ING, ASML en Shell deden goede zaken. Deloitte meldt in zijn outlook voor 2022 dat de Europese kapitaalmarkt groeit en dat cfo’s optimistisch zijn over groeiperspectieven dit jaar. Ze maken zich zorgen om de marges, maar zijn positief over verwachte omzetgroei en kapitaaluitgaven. Financiering is nu heel aantrekkelijk, maar met de stijgende rente later dit jaar, zijn deskundigen bang dat investeringen op den duur in het gedrang komen.
On-demand vervoer
Een van de opvallende Nederlandse kapitaalinjecties was 62,2 miljoen euro aan vers geld voor Dott, een micro-mobiliteitsbedrijf. Het bedrijf zag na een Serie B-ronde de teller oplopen naar 133 miljoen euro aan durfkapitaal, zo meldt Ebitwise. Volgens het bedrijf is er veel animo voor on-demand Nederlandse vervoeroplossingen als Dott, scooterdeelplatform Check en fietskoerier-app Packaly.