
Met de handel van crypto-assets onder banken en investeerders en de uitwisseling van cryptovaluta met euro’s en dollars, is er een toenemende verwevenheid van cryptovaluta en traditioneel kapitaal. Dat kan leiden tot grote financiële risico’s, waarschuwt de ECB.
De Europese Centrale Bank ziet dat de markt voor cryptovaluta en de traditionele kapitaalmarkt steeds meer met elkaar verweven raken. Drie crises in de markt voor cryptovaluta de afgelopen jaren liepen synchroon met incidenten op traditionele beurzen. Betaaldiensten bieden steeds vaker cryptovaluta als ruilmiddel aan en institutionele beleggers investeren ook vaker in Bitcoin en crypto-assets. Ook de komst van cryptovaluta-gerelateerde effecten, futures en derivaten zorgen ervoor dat cryptovaluta hechter samenhangen met traditioneel kapitaal.
Cryptocrash
De centrale bank waarschuwt dat het voor doorsnee investeerders geen geschikte markt is om in te investeren, mede door het gebrek aan consumentenbescherming, het hogere risico gezien de volatiliteit, kans op marktmanipulatie en de complexiteit van de producten. De crash van mei is grotendeels te wijten aan de implosie van algoritmische stablecoin TerraUSD, die in plaats van gedekt te zijn door traditioneel geld wordt gedekt door andere crypo-assets. Deze constructie is gevoelig voor marktmanipulatie en juist stablecoins worden gebruikt door investeerders in blockchainprojecten, omdat deze cryptovaluta waardevast zouden moeten zijn. In de praktijk mislukken deze algoritmische stablecoins vaak, maar TerraUSD beloofde iets heel anders. Uiteindelijk zorgde deze stablecoin er juist voor dat het vertrouwen in stablecoins als geheel afnam.
Europese wetgeving
Daarbij worden banken ook gehouden aan steeds hogere klimaateisen en moeten hun portfolio’s verduurzamen onder nieuwe Europese regels. Investeringen in bepaalde cryptovaluta voldoen mogelijk niet aan deze eisen, wat een financieel risico vormt. De op handen zijnde cryptovalutawetgeving MiCAR maakt deze eisen specifiek voor cryptovaluta. Deze wetgeving met onder meer betere consumentenbescherming voor investeerders in crypto-assets is in de maak, maar treedt op z’n vroegst in 2024 in werking, mogelijk zelfs later. Tot nu toe is de markt relatief klein en is de impact beperkt. Investeerders hebben het verdwijnen van 1,3 biljoen euro aan marktkapitalisatie sinds november 2021 kunnen opvangen zonder gevaar voor de financiële stabiliteit.
Systeemrisico’s
Volgens de ECB zijn er momenteel geen systeemrisico’s, maar door de groei van de markt en de interesse van banken en investeerders, moeten deze risico’s wel worden gemonitord. ‘Iedere vervolgstap die ertoe leidt dat de traditionele financiële sector meer verweven raakt met de markt voor crypto-assets moet zorgvuldig worden gewogen en er moet prioriteit worden gegeven aan het vermijden van risico’s voor financiële stabiliteit,’ schrijft de ECB. ‘Dit geldt vooral voor het verbinden met delen van het financieel systeem die strikt zijn gereguleerd en een publiek vangnet hebben.’