
De verlaging van btw op groente en fruit is voorlopig nog niet klaar. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat deze aanpassing complex is, maar wil komende zomer meer informatie geven over de plannen.
Het is al langer duidelijk dat de invoering van een nultarief op groente en fruit een complexe opdracht is die veel tijd in beslag zal nemen. Dat ligt onder meer aan definitiekwesties die vragen oproepen. Voor een gewone appel is het duidelijk dat er 0 procent op komt, maar voor producten die hoofdzakelijk uit appels bestaan is dat minder duidelijk. Er wordt momenteel bijvoorbeeld gespeeld met een onderscheid tussen onbewerkte en bewerkte groente en fruit.
Lees ook: Nieuwe nultarieven btw: dit staat er te veranderen
Complexe operatie
Kamerleden zijn verbaasd dat het invoeren van een nultarief op mondkapjes in 2020 in enkele weken was geregeld, maar dat de aanpassing voor groente en fruit veel langer duurt. Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen legt in antwoord op Kamervragen uit dat dit tarief veel complexer is, omdat ondernemers en de fiscus tegen een heleboel randgevallen zullen oplopen.
Waar ligt de grens?
‘Ieder onderscheid roept onvermijdelijk de vraag op waar de grens precies ligt,’ schrijft de staatssecretaris. ‘Dit geldt ook als het onderscheid zou worden aangebracht op basis van het criterium ‘onbewerkt’. Ook dit woord dient een specifieke invulling en afbakening te krijgen die werkbaar is voor ondernemers en de Belastingdienst.’
‘Zo worden broccoli en appels soms gewassen, verpakt, gesneden en/of geschild. Deze producten hebben dan in zekere zin ‘bewerking’ ondergaan. Bij dergelijke afbakeningsvragen is het fiscale neutraliteitsbeginsel ook van belang. Dat beginsel verzet zich ertegen dat – vanuit het oogpunt van de consument – soortgelijke goederen voor de btw ongelijk worden behandeld.’
Urgentie door dure boodschappen
Het kabinet ziet wel dat de kwestie meer urgentie heeft gekregen door de stijging van de voedselprijzen dit jaar. De afgelopen jaren werden ongezondere producten minder snel duur dan gezonde producten, waardoor de regeringspartijen in het coalitieakkoord hebben afgesproken dat de prijs van gezond voedsel omlaag moet met een btw-verlaging op groente en fruit. Volgens Nibud kost gezond eten een volwassen persoon al gauw 6,50 euro per dag.
Meer informatie deze zomer
Het huidige plan is om het nultarief nog ‘deze kabinetsperiode’ in te voeren, maar het ministerie van Volksgezondheid zegt samen met het ministerie van Financiën de Tweede Kamer deze zomer verder te zullen informeren over de plannen, ‘inclusief een onderzoek naar de afwegingen en keuzes op het gebied van uitvoering die hierbij horen.’
