
De gestegen energiekosten heeft een grote impact op de marges van vooral mkb-ondernemers. De prijzen voor gas, elektra en brandstof worden in veel gevallen niet doorberekend aan de klant. De hogere grondstofprijs wel.
Dat meldt de Kamer van Koophandel op basis van eigen representatief onderzoek dat in april werd uitgevoerd. Ondernemers berekenen materiaalkosten direct door naar de klant, dus in dat geval is het logisch dat een hoge grondstofprijs zorgt voor een hogere kostprijs. ‘Indirecte kosten, zoals die voor energie, zijn moeilijker toe te wijzen aan één product,’ zegt Hans Klein Swormink, programmamanager bij KVK. De duurdere diesel om het materiaal te vervoeren van leverancier naar producent zorgt bijvoorbeeld voor kostenstijgingen die minder zichtbaar zijn en sneller niet worden geaccepteerd.
Hoe ver kan prijs stijgen?
Bedrijven worstelen dan ook met de vraag in hoeverre ze de prijs kunnen laten stijgen. Daarom wordt de volledige verhoging vaak niet doorberekend. Ondernemers stellen de kosten niet altijd door te kunnen berekenen, of zijn bang dat de positie ten opzichte van een concurrent die de kosten niet doorberekent verslechtert, of verhogen de prijzen niet om klanten te ontzien. ‘De ondernemer vraagt zich af: hoever kan ik gaan met m’n prijs? Komen mijn klanten nog wel en vooral: hoeveel kopen ze dan? Ze geven aan: het gaat niet meer, ik heb m’n kosten, maar kan hiermee geen winst meer maken. De focus is: eerst de klant binnen houden, verdienen komt later,’ aldus Klein Swormink.
Impact oorlog Oekraïne
Ook ervaren steeds meer ondernemers de impact van de oorlog in Oekraïne. In maart zei nog maar 8 procent van ondernemers grote of zeer grote gevolgen van de oorlog te merken, in april liep dat op naar 15 procent. Dat gaat vooral om de hogere prijzen van energie, materialen grondstoffen en producten. Het aandeel ondernemers dat geen of vrijwel geen gevolgen ervaart, is gedaald van twee op de drie in maart tot minder dan de helft in april.
Interesse in verduurzaming
De interesse in verduurzaming is wel toegenomen door de energiecrisis. Voor bijna een derde van de ondernemers is duurzaamheid (iets) belangrijker geworden, zo merkt de KVK op. Investeringen op dit gebied zijn ook toegenomen. Bij één op de vier ondernemingen wordt meer geïnvesteerd in verduurzaming en 15 procent van de ondernemers haalt plannen of investeringen naar voren.
